MM logo red

Wat is Earth day en wanneer is het?

Roos7 APRIL 2023

Earth Day is een goed moment om na te denken over je koopgedrag en de invloed van jouw aankopen op de wereld. Op de Dag van de Aarde, 22 april, staan mensen internationaal stil bij het milieu, de klimaatveranderingen en wat je kunt doen voor een schonere planeet. Hoe bewust ben jij je van de milieuvriendelijkheid van jouw apparaten? Bekijk onze tips voor het kiezen van milieubewuste nieuwe apparaten en voor een duurzaam, energiezuinig gebruik.

Wat is Earth Day?

Wat is Earth Day?

Earth Day (Dag van de Aarde) is een internationale dag in april, die mensen bewust moet maken van de gevolgen van hun koopgedrag voor de aarde. De eerste Earth Day werd in 1970 gehouden, toen nog alleen in Amerika. Twintig jaar later, in 1990, werd de Dag van de Aarde al in 141 landen gehouden. Mensen denken op Earth Day niet alleen na over duurzaamheid en de toekomst van de wereld, ze steken ook de handen uit de mouwen. Bijvoorbeeld door grote gezamenlijke opruimacties van rommel en conferenties over consumptie, vervuiling en overbevolking.

Wat kun jij doen op de Dag van de Aarde?

Wat kun jij doen op de Dag van de Aarde?

Op de Dag van de Aarde kun je meedoen aan allerlei activiteiten in Nederland, zoals het opruimen van zwerfafval in je wijk, het bos of het strand. Zelfs in je eentje kun je al verschil maken voor de natuur. Ook de keuze van je apparatuur, en hoe je jouw apparatuur gebruikt, draagt bij aan een groenere wereld. Om je op weg te helpen geven we je alvast wat duurzame tips zodat je milieubewust shopt en zuinig omgaat met je apparaten.

1. Gebruik je apparaten duurzaam

1. Gebruik je apparaten duurzaam

Mocht je een nieuw apparaat kopen, zoals een wasmachine of droger, let dan op het energielabel en koop een energiezuinige. Dat scheelt in verbruik en is daardoor goed voor zowel het milieu als je portemonnee. Draai de was altijd met volle trommel op een zo laag mogelijke temperatuur en gebruik de eco-stand. Ook je vaatwasser heeft een eco-stand, die is verreweg het milieuvriendelijkst. Hang bij mooi weer de was eens buiten te drogen, dat is helemaal gratis en groener dan groen. Nog een duurzame tip is om niet de stand-by-knop maar de aan-/uitknop te gebruiken en je apparaten uit te schakelen als je ze niet gebruikt. Bijvoorbeeld van je tv en decoder. Dit scheelt op jaarbasis flink wat energie en dat is beter voor het klimaat. Haal opladers na gebruik uit het stopcontact, ook dit scheelt stroom.

2. Laat je apparaten repareren

3. Recycle apparaten en grote verpakkingen

3. Recycle apparaten en grote verpakkingen

Door apparaten te recyclen gaan er geen kostbare grondstoffen verloren en komen er geen schadelijke stoffen in het milieu. Win-win voor de aarde dus! Bij MediaMarkt kan je daarom je oude apparaten inruilen, dan zorgen wij dat ze goed terechtkomen. Is je oude apparaat nog wat waard, dan krijg je een MediaMarkt-cadeaukaart voor je nieuwe aankoop. Ook verpakkingsafval van grote apparaten, zoals een koelkast, nemen we gratis terug zodat het op de juiste manier gerecycled wordt.

4. Winkel milieubewust

4. Winkel milieubewust

Wist je dat refurbished apparaten net zo goed zijn als nieuwe? Refurbished producten zijn betaalbaar, duurzaam en ze helpen e-waste te verminderen. Zo draag je bij aan een circulaire economie en bespaar je ook nog eens geld. Ook kun je op onze website ‘MediaMarkt Betterway’ selecteren, je krijgt dan alle duurzame producten te zien, en alle producten met een optimale energie-efficiëntieklasse. Je herkent deze producten aan het BetterWay-logo.

BetterWay en Earth Day

BetterWay en Earth Day

Dankzij ons BetterWay-label dragen we niet alleen op Earth Day bij aan een betere wereld, we doen dit sinds 2020 het hele jaar. We halen 80% van onze energie uit duurzame bronnen en werken hard aan het verminderen van onze CO2-uitstoot. Samen met onze klanten zetten we ons in om het tij van klimaatverandering en de schaarste aan grondstoffen te keren.