Mediamarkt Logo

Op zoek naar een steelstofzuiger, 2-in-1 of kruimelzuiger? Wij geven je advies

Thijs7 MAART 2024

Steelstofzuiger

Steelstofzuiger - Images

De steelstofzuiger is ontwikkeld voor het stofzuigen van vloeroppervlakken. Doordat de motor in de steel is verwerkt, is de steelstofzuiger extra wendbaar. Daarnaast zorgen het lichte gewicht en compacte formaat ervoor dat je overal gemakkelijk bij komt. Handig als je je vloer even snel wilt stofzuigen. Afhankelijk van het design van de steelstofzuiger, kun je hem ook voor het schoonmaken van je plafonds en/of trappen gebruiken. Een extra voordeel als je weinig kastruimte over hebt: door het compacte formaat van de steelstofzuiger heb je weinig opbergruimte nodig.

Plus- en minpunten van een steelstofzuiger:

+ Compact
+ Wendbaar
- Klein stofreservoir

Kruimelzuiger

Kruimeldief - Images

Voor het snelle werk, om even wat kruimels van de bank of de tafel te zuigen, is er de handstofzuiger; een handzame, oplaadbare stofzuiger.

Plus- en minpunten van een kruimelzuiger:
+ Handzaam
+ Oplaadbaar, dus zonder snoer
- Klein stofreservoir
- Beperkte accuduur

2-in-1 steelstofzuiger met kruimelzuiger

2-in-1 steelstofzuiger met kruimeldief - Images

De 2-in-1 steelstofzuiger combineert de voordelen van een kruimeldief en een steelstofzuiger. Deze 2-in-1 modellen zijn veelzijdig en kunnen ingezet worden voor zowel het kleine als het grote schoonmaakwerk.

Plus- en minpunten van een 2-in-1:

+ Alle voordelen van een steelstofzuiger en een kruimeldief in één
+ Oplaadbaar, dus zonder snoer
- Klein stofreservoir
- Beperkte accuduur

Belangrijke eigenschappen

Waarschijnlijk heb je nu al wel bepaald of je een steelstofzuigerkruimelzuiger of 2-in-1 steelstofzuiger met kruimelzuiger wilt kopen. Een belangrijke stap, maar ook van deze stofzuigers zijn er verschillende uitvoeringen. Zo kun je letten op de zuigkracht en is de uitblaaslucht bij de ene stofzuiger schoner dan bij de andere. Hoe schoner de uitblaaslucht, hoe meer stof je stofzuiger vasthoudt en hoe kleiner de kans op allergieën. Daarnaast kun je letten op het geluidsniveau, de accuduur en de opvangcapaciteit van het stofreservoir. Graag leggen we je uit wat de verschillende mogelijkheden zijn, zodat jij kunt bepalen waar de voor jouw ideale steelstofzuiger, kruimelzuiger of 2-in-1 steelstofzuiger met kruimelzuiger aan moet voldoen.

Zuigkracht - Filters - Image

Zuigkracht

Hoe makkelijk je stofzuiger stof en ander vuil opzuigt, is afhankelijk van de zuigkracht. Voor het stofzuigen van een harde, gladde vloer heb je minder zuigkracht nodig dan voor het stofzuigen van bijvoorbeeld tapijt. Op een harde vloer ligt het stof en vuil namelijk losser, terwijl het bij zachte vloeren vaak aan de vezels blijft plakken. Hoe krachtig een stofzuiger is, hangt voornamelijk af van het ontwerp van het zuigkanaal en de efficiëntie van de motor. Daarnaast kun je letten op de vormgeving van de opzetborstels en mondstukken. Een goed mondstuk laat een zo breed mogelijke luchtstroom in de luchtbuis stromen. Daarnaast zuigt deze ook aan de zijkanten lucht aan, zodat het zuigoppervlak groter is dan alleen het oppervlak van het mondstuk zelf. Handig, omdat je zo bijvoorbeeld ook het vuil vlak langs plinten moeiteloos opzuigt.

Filters

Hoe schoner de uitblaaslucht, hoe meer stof, huisstofmijt, pollen en andere allergenen je stofzuiger vasthoudt en hoe kleiner de kans op allergieën is. Filters in de stofzuiger dragen bij aan een schone uitblaaslucht door ook de meest kleine stofdeeltjes vast te houden. Er bestaan ook (zakloze) steel- en kruimelzuigers die stof en vuil dankzij speciaal ontwikkelde cycloontechnolgieën vasthouden, zonder dat je een extra filter nodig hebt. Stofzuigers met een schone uitblaaslucht beschikken vaak over verschillende filters. Onderhoud van de filters is belangrijk, omdat ze een grote invloed hebben op de prestaties van je stofzuiger.

Belangrijke eigenschappen - Filters - Images

Motorfilter

Stof in de motor kan de prestaties van je stofzuiger beïnvloeden en de motor zelfs beschadigen. Het motorfilter is een grof filter dat de grotere vuil- en stofdeeltjes tegenhoudt.

Uitblaasfilter

Het uitblaasfilter filtert de lucht voordat deze de stofzuiger verlaat. Deze houdt daardoor het stof tegen dat niet door de stofzak of het stofreservoir wordt vastgehouden. Het uitblaasfilter kan een belangrijke rol spelen in het voorkomen van allergieën. Dit filter is dan ook bijna altijd van een speciale kwaliteit, aangeduid met een HEPA-code.

Belangrijke eigenschappen - HEPA-filter - Images

HEPA-filter

HEPA staat voor High Efficiency Particulate Air. HEPA-filters zijn filters die bijzonder efficiënt filteren op de kleinste stofdeeltjes. Ze zijn te herkennen aan het frame met raster. De lucht gaat door het zeer fijne raster, waardoor het meer en kleinere stofdeeltjes vasthoudt dan een normaal uitblaasfilter. Hoe goed het HEPA-filter de lucht filtert, kun je herkennen aan codes als 10, 11, 12, 13 of 14. Hoe hoger het getal, hoe fijner het filter en dus hoe kleiner de stofdeeltjes die het uit de lucht filtert en hoe schoner de uitblaaslucht is.

Allergieën

Als je last hebt van allergieën, of samenwoont met iemand die hier last van heeft, is het verstandig op te letten of de stofzuiger een HEPA-filter heeft. In huishoudens met personen met een stofallergie is een steelstofzuiger of kruimelzuiger over het algemeen geen vervanging voor een sledestofzuiger. Een steelstofzuiger, kruimelzuiger of 2-in-1 model kun je, ook als je allergisch bent, natuurlijk wel gebruiken voor de snelle schoonmaakklussen.

Belangrijke eigenschappen - Huisdieren - Images

Huisdieren

Huisdierharen kunnen hardnekkig zijn. Speciale turboborstels zijn ontwikkeld voor een grondige reiniging van tapijtvloeren, maar zijn ook in staat om dierenhaar op te zuigen. Er zijn stofzuigers die standaard met een turboborstel geleverd worden, maar deze borstels zijn ook apart verkrijgbaar. Kruimelzuigers zijn niet geschikt voor het verwijderen van huisdierenhaar.

Bekijk alle turboborstels

Geluid

Er is veel verschil in het geluidsniveau dat stofzuigers tijdens gebruik produceren. Je kunt ervan uitgaan dat een verschil van 3 dB ongeveer een verdubbeling of halvering van het geluid betekent. Een stofzuiger met een geluidsemissie van minder dan 80 dB wordt gezien als een stille stofzuiger.

Opvangcapaciteit

Bij een steelstofzuiger kan de grootte van het stofreservoir een belangrijke rol spelen in de keuze voor aanschaf. Voor een gemiddelde woonverdieping is een opvangcapaciteit van 0,5 liter het minimum, zodat je niet tussentijds hoeft te legen. Met een groter volume kun je al snel het hele huis schoonmaken.

Belangrijke eigenschappen - Met of zonder snoer - Images

Met of zonder snoer

De meeste steelstofzuigers, kruimelzuigers en 2-in-1-modellen zijn oplaadbaar en werken dus zonder snoer. Hierdoor geniet je tijdens het schoonmaken van extra bewegingsvrijheid: Stofzuigers die op een accu werken, hebben vaak minder zuigkracht dan een stofzuiger met een stroomkabel. Kies dan ook alleen voor een stofzuiger met accu, als je van plan bent hem voor de snelle schoonmaakklussen te gebruiken.

Accuduur

Bij de keuze voor een draadloze stofzuiger is het verstandig om te letten op de accuduur, dus hoe lang je kunt stofzuigen voor de accu van je stofzuiger leeg is. Met een accuduur van 50 minuten stofzuig je een hele verdieping zonder onderbreking. Een langere accuduur is natuurlijk beter, aangezien de zuigkracht wat afneemt als de batterij leeg begint te raken.

Accessoires

Accessoires - Parketborstel - Images

Parketborstel

Een stofzuiger wordt vaak standaard geleverd met een combiborstel die geschikt is voor het stofzuigen van zowel harde vloeren als tapijt. De borstelharen van deze borstels zijn minder lang dan die van een parketborstel, waardoor de kans op krassen groter is. Als je een krasgevoelige vloer hebt, is het dan ook verstandig om, als deze niet standaard wordt meegeleverd, een parketborstel aan te schaffen. Een parketborstel is ontworpen voor het stofzuigen van krasgevoelige vloeren. De borstel is voorzien van lange borstelharen die krassen op vloeren van laminaat, parket en hout voorkomen. Let bij de aankoop van een parketborstel op de diameter van de stofzuigerbuis.

Accessoires - Turboborstels - Images

Turboborstels

Turboborstels zijn ontwikkeld voor het opzuigen van haren en draden. Let bij de aankoop van een turboborstel op de diameter van de stofzuigerbuis.

Kleine opzetborstels

Standaard worden de meeste stofzuigers geleverd met extra opzetborstels als een kierenborstel, een zachte borstel en een meubelborstel. Ontbreken deze, of zijn ze kapot, dan kun je die apart aanschaffen. Let bij de aankoop van deze accessoires op de diameter van de stofzuigerbuis.

Filters

Om ervoor te zorgen dat de uitblaaslucht van je stofzuiger schoon blijft, is het belangrijk dat je de filters (indien hij die heeft) goed onderhoudt. Filters raken na verloop van tijd verstopt door alle verzamelde stofdeeltjes en verliezen hun werking. Als je filter aan vervanging toe is, herken je dit aan de duidelijk ruikbare muffe geur van de uitblaaslucht. Over het algemeen is het voldoende om de filters van je stofzuiger eens per jaar te vervangen. Sommige filters zijn uitwasbaar waardoor je ze meerdere keren kunt gebruiken.

Bekijk alle filters voor je stofzuiger