MM logo red

Welke systeemcamera past bij jou? We helpen je kiezen!

Julia1 MEI 2023

Net als spiegelreflexcamera's hebben systeemcamera's verwisselbare objectieven. De camera’s zijn echter aanzienlijk compacter. Systeemcamera's nodigen uit tot creatief fotograferen. Ze werken snel en bieden een hoge kwaliteit. Wij helpen je graag de systeemcamera te vinden die bij je past.

1. Objectief: kies je voor het standaard zoomobjectief of wil je meer zoom?

1. Objectief: kies je voor het standaard zoomobjectief of wil je meer zoom?

Net als bij de spiegelreflexcamera is het objectief bij systeemcamera's verwisselbaar. Meestal wordt een systeemcamera geleverd in een set met een 3x zoomobjectief. Soms is zo'n objectief zeer plat inschuifbaar, zodat je je systeemcamera in je jaszak kunt meenemen. Je kunt vaak ook kiezen voor een objectief met 10x of 11x zoom. Zeker bij de compactere systemen (Micro Four Thirds bijvoorbeeld) vormen camera en zoomlens dan een plezierig kleine set. Bij de formaten met kleinere beeldsensoren is er veel gewicht te besparen, zeker als je belangstelling hebt voor sterke tele-objectieven. Bij een aantal merken is het objectievenaanbod nog niet erg groot, al zijn alle basis-objectieven doorgaans wel aanwezig. Bij diverse merken zijn adapters leverbaar waarmee je de objectieven van de spiegelreflexcamera's op de systeemcamera's van hetzelfde merk kunt gebruiken.

Beeldstabilisatie in de camera of in het objectief?

Beeldstabilisatie in de camera of in het objectief?

Bij de systeemcamera's van Canon, Fujifilm en Sony (APS-C) zit de beeldstabilisatie in het objectief. Bij Panasonic eveneens, hoewel er nu ook Panasonic camera's zijn met ingebouwde stabilisatie. In dat geval kunnen beide stabilisatiesystemen elkaar aanvullen. Bij de Sony fullframe-camera's hebben de meeste modellen een eigen stabilisatiesysteem. Er zijn echter ook objectieven met stabilisatie. Bij Olympus zit de stabilisatie in alle camera's.

2. Beeldsensor: fullframe, APS-C, Micro Four Thirds of 1 inch?

Bij de systeemcamera's is de keuze aan sensorformaten groot. Hoe kleiner de sensor, des te compacter en lichter zijn de objectieven. Een groter objectief heeft meestal de voorkeur, maar in sommige gevallen is een lichter exemplaar fijner. Zoals op reis.

Fullframe beeldsensor

Fullframe beeldsensor

Een fullframe beeldsensor is net zo groot als het opnameformaat van de analoge 35mm film: ca. 24x36 mm. Met een fullframe sensor bereik je de hoogst mogelijke detaillering in je opnamen. Bovendien vertonen je beelden minder ruis wanneer je een hoge ISO-gevoeligheid instelt. De fullframe beeldsensor is dan ook een uitkomst als je veel bij slecht licht fotografeert. Het grote sensorformaat geeft relatief weinig scherptediepte: je kunt daardoor extra onscherpe achtergronden creëren.

Plus- en minpunten van de fullframe beeldsensor

+ Hoogste beeldkwaliteit

+ Minimale ruis bij hoge ISO-waarde

- Camera's en objectieven zijn relatief groot

APS-C beeldsensor

APS-C beeldsensor

De APS-C beeldsensor meet ca. 20,7×13,8 mm tot 28,7×19,1 mm, afhankelijk van merk en cameratype. Dit formaat wordt door de meeste spiegelreflexcamera's gebruikt. De cropfactor is 1,5x (Canon 1,6x), dus op een APS-C beeldsensor geeft een 200 mm objectief het effect van een 300 mm (Canon 320 mm). Je hebt dus minder dure en zware objectieven nodig om verre onderwerpen groot in beeld te krijgen.

Plus- en minpunten van de APS-C beeldsensor

+ Hanteerbaar, betaalbaar en hoge kwaliteit

+ Extra vergroting bij teleobjectieven

- Minder geschikt voor zeer grote printformaten

Micro Four Thirds beeldsensor

Micro Four Thirds beeldsensor

Bij dit formaat is de beeldsensor 17,3x13,5 mm groot. De Micro Four Thirds standaard wordt gebruikt door Panasonic en Olympus. Het objectievenaanbod voor Micro Four Thirds (MFT) camera's is groot. De camera's zijn over het algemeen compact, de objectieven zijn duidelijk kleiner en lichter dan die voor APS-C. MFT’s hebben dan wel een kleinere sensor, maar zijn nog steeds in staat kwalitatief goede foto’s te maken. Een MFT-set kan wel de helft lichter zijn dan een vergelijkbare APS-C reflexset. De cropfactor is 2x. Een kleine 300 mm werkt dus als een grote zware 600 mm op fullframe.

Plus- en minpunten van de Micro Four Thirds beeldsensor

+ Compacte camera's en objectieven van hoge kwaliteit

+ Grote besparing in omvang en gewicht

- Uitstekende prestaties bij weinig licht, wel iets meer ruis in de hoogste ISO-standen

- Minder geschikt voor zeer grote printformate

1 Inch beeldsensor

Nikon koos voor het 1 inch sensorformaat, waardoor hun Nikon 1 systeemcamera's niet groter hoeven te zijn dan compactcamera's. De objectieven zijn supercompact en licht. De 1 inch beeldsensor levert een beduidend hogere kwaliteit dan een compactcamera-beeldsensor. De cropfactor is 2,7x. De kleine 30-110 mm telezoom werkt als een 81-297 mm op fullframe.

Plus- en minpunten van de 1 inch beeldsensor

+ Zeer compacte en lichte camera's van hoge kwaliteit

+ Apparatuur neemt zeer weinig ruimte in

- Goede prestaties bij weinig licht, wel iets meer ruis in de hoogste ISO-standen

- Minder geschikt voor zeer grote printformaten

3. Scherm en zoeker: fotografeer je graag via het scherm of liever via de zoeker?

3. Scherm en zoeker: fotografeer je graag via het scherm of liever via de zoeker?

Bij een systeemcamera fotografeer je via het lcd-scherm of - als die aanwezig is - via een elektronische zoeker. Een elektronische zoeker is feitelijk een klein lcd-schermpje waarop je het beeld ziet. Dit geeft een uitstekende preview van de foto die je gaat maken. In deze preview zie je het resultaat van correcties en instellingen die je toepast, dus: what you see is what you get. Op het scherm zie je live wat er gebeurt als je een instelling verandert, zoals het onscherp maken van de achtergrond. De tegenhanger van de elektronische zoeker is de optische zoeker; hierbij kijk je via een spiegeltje recht door de lens (bij spiegelreflexcamera’s) of rechtstreeks via een ‘kijkgaatje’ dat met een afwijking richting het te fotograferen object gericht staat.

Fotograferen via het lcd-scherm

Fotograferen via het lcd-scherm

Bij alle systeemcamera's kun je fotograferen via het lcd-scherm. Bij spiegelreflexcamera's krijg je dan vaak te maken met een trage autofocus; bij systeemcamera's is dat niet het geval. Die stellen snel scherp, en de plaatsen waarop je kunt scherpstellen (de autofocus-punten) zijn doorgaans over het gehele beeld verdeeld. Bij de spiegelreflex is dat vooral rond het midden van het beeld. Vaak is het lcd-scherm verstelbaar. Dat komt goed van pas als je met lage of hoge standpunten wilt fotograferen.

Touchscreen

Steeds meer systeemcamera's hebben een aanraakscherm of touchscreen. Daardoor krijg je bij opnemen en afspelen vergelijkbare functies als met je smartphone. Zo is er een touch shutter functie: tik op het scherm je onderwerp aan en je camera stelt zich erop scherp en maakt de foto.

Fotograferen via de elektronische zoeker

Fotograferen via de elektronische zoeker

Veel systeemcamera's hebben een elektronische zoeker. Het daarin opgenomen lcd-schermpje bevat vaak veel beeldpunten, zodat je er een mooi gedetailleerd beeld in ziet. Een elektronische zoeker is ideaal wanneer felle zon ervoor zorgt dat het lcd-scherm achterop de camera niet zo goed meer te gebruiken is. Voor sommige camera's die van huis uit geen zoeker hebben is er een elektronische zoeker als accessoire beschikbaar. Die schuif je dan in het accessoire schoentje van de camera.

4. ISO-bereik systeemcamera

4. ISO-bereik systeemcamera

De ISO-waarde staat voor de gevoeligheid van de beeldsensor. Stel je de gevoeligheid hoog in, dan is de beeldsensor met weinig licht tevreden. Je kunt dan bijvoorbeeld foto's zonder flits maken of korte sluitertijden gebruiken. Bij een hoge ISO-waarde ontstaat er echter ruis (gekleurde spikkels) in je beeld. Moderne camera's slagen er goed in die beeldruis te verdoezelen (ruisonderdrukking). Ga je voor een zo hoog mogelijke detaillering en minimale ruis, dan zul je een lage ISO-waarde willen instellen. Dat lukt het beste wanneer je objectief een hoge lichtsterkte heeft. Lichtsterke objectieven zijn in principe groter en zwaarder dan gewone, maar bij Micro Four Thirds blijven ze relatief klein.

5. Filmen met systeemcamera

5. Filmen met systeemcamera

Door hun relatief grote beeldsensor leveren systeemcamera's een zeer hoge filmkwaliteit. Voor serieus filmwerk is het belangrijk dat je camera een ruime keuze heeft aan filmsnelheden, formaten en objectieven. Een goede beeldstabilisatie kan daarbij ook belangrijk zijn. Een aansluiting voor een externe microfoon weegt daarbij eveneens zwaar. Nu de extra hoge videoresoluties in opmars komen, zijn er ook steeds meer systeemcamera's met een Ultra HD/4K filmmogelijkheid. De snel reagerende autofocus van de systeemcamera leent zich erg goed voor filmtoepassingen. Ook bij het filmen spelen objectieven en beeldstabilisatie een belangrijke rol.

6. Camera accesoires

Op zoek naar een flitser? We helpen je graag!

Flitser

De meeste systeemcamera's hebben een ingebouwde flitser. Soms is de flitser weggelaten, omwille van de compactheid. Meestal wordt er dan een los flitsertje meegeleverd. Deze is extreem compact, omdat het z'n voeding uit de camera haalt. Door hun uitstekende prestaties bij lage lichtniveaus kun je systeemcamera's heel goed zonder flitslicht gebruiken. De ingebouwde/meegeleverde flitser is klein en levert voldoende licht voor huiselijke omstandigheden. Voor meer licht of mooier licht (indirect flitsen via het plafond) heb je een externe reportageflitser nodig. De meeste systeemcamera's (maar niet alle) hebben daarvoor een flitsschoentje. Omdat systeemcamera's klein zijn kun je het beste een compacte reportageflitser kiezen. Een grote flitser zou tot een topzware combinatie leiden.

Statief

Voor lange sluitertijden heeft je systeemcamera goede ondersteuning nodig. Kies daarvoor een stevig statief. Er bestaan compacte modellen, die makkelijk mee te nemen zijn en toch voldoende ondersteuning bieden. Een klein, goedkoop alternatief is een tafelstatief.

Filters

Filters

Je kunt het kostbare en kwetsbare glas van je objectieven het beste beschermen met een kleurloos beschermfilter. Van oudsher wordt daarvoor het UV-filter gebruikt. Omdat de UV-werende werking voor digitale fotografie niet meer nodig is worden er ook protector-filters uitgebracht. Die bestaan simpelweg uit hoogwaardig optisch glas. Alleen UV- en protectorfilters met een hoogwaardige multicoating hebben geen nadelige invloed op de beeldkwaliteit van de gebruikte objectieven. De filters worden in een schroefdraad voorop het objectief gedraaid. De lensdop kan gewoon op het filter worden geklemd.

Met een polarisatiefilter kun je schitteringen en reflecties doven, waardoor kleuren sterker overkomen. Je kunt er de spiegelingen in glas en water mee opheffen (als je schuin op het spiegelende oppervlak kijkt). Verder kun je er kleuren mee versterken, zoals het blauw van de lucht en het groen van gras en gebladerte. Dat werkt optimaal als je de zon opzij hebt.Een polarisatiefilter is draaibaar: je draait eraan totdat je ziet dat je de gewenste werking hebt. Het filter is grijs van kleur en neemt daardoor licht weg. Gebruik het dus alleen als het nodig is.

Geheugenkaart

De meeste systeemcamera's gebruiken SD-kaarten, sommige modellen werken met micro-SD, bekend van telefoons. Wil je graag snelle, lange beeldseries kunnen maken, kies dan een snelle kaart. Let goed op de aangegeven snelheden. Fabrikanten zetten de leessnelheid vaak groot op de verpakking (bijv. 90 Mbps), maar die is vooral van belang voor het overspelen van de bestanden. Belangrijker is de schrijfsnelheid, die vaak in kleine letters vermeld staat. Is je kaart te traag, dan kan het buffergeheugen van de camera snel vol raken en moet de camera snelle series soms onderbreken. Sommige systeemcamera's kunnen series maken van 10 bps, die zijn zeker gebaat bij schrijfsnelheden van 80 of 90 Mbps. Tragere camera's kunnen volstaan met 40 Mbps. Maak je weinig snelle series, dan kun je ook met tragere kaarten aan de slag. SD-kaarten worden onderverdeeld in verschillende ‘classes’. De meest voorkomende zijn Class 10 (met een minimale overdrachtssnelheid van 10 MB/s), UHS (Ultra High Speed) Class 1 (met eveneens minimaal 10 Mb/s) en UHS Class 3 (minimaal 30 MB/s).