Mediamarkt Logo

Welke televisie moet je kopen? We helpen je kiezen

Femke2 MAART 2023
unknown description

Als je een nieuwe tv koopt, neem je waarschijnlijk ruim de tijd om er eentje te vinden die bij jou past. Door het enorme aanbod en de vele eigenschappen, kan kiezen best lastig zijn. Wat heb je precies nodig? Waar moet jouw nieuwe tv aan voldoen en waar let je op bij het kiezen van een nieuwe tv? Wij zijn graag jouw tv-keuzehulp.

Hier let je op als je een nieuwe televisie koopt

Hier let je op als je een nieuwe televisie koopt

Wanneer je een nieuwe tv uitzoekt, let je vooral op de volgende punten:

  • De beeldkwaliteit
  • Led, oled of Qled?
  • De grootte van je tv
  • Wil je smart tv-kijken?
  • Het aantal hertz
  • Welke aansluitingen wil je hebben?
  • Hoeveel je wilt uitgeven

Welke beeldkwaliteit heeft je televisie nodig?

Welke beeldkwaliteit heeft je televisie nodig?

De een kijkt wat televisie, de ander elk weekend een nieuwe serie. Kijk je vooral tv-programma’s zoals het journaal of Wie is de Mol, dan heb je genoeg aan Full HD-resolutie (1.920 x 1.080 pixels). Verslind je films en series, dan past een tv met 4K-beeldresolutie (3.840 x 2.160 pixels) High Dynamic Range (HDR) waarschijnlijk beter bij je. 4K is namelijk scherper dan Full HD en HDR-techniek zorgt voor veel meer kleuren en details in het beeld. De grote streamingplatforms (zoals Netflix) maken hun series 4K en HDR, die komen op zo’n televisie goed tot hun recht. Gamers en sportliefhebbers hebben een tv met hoge verversingssnelheid nodig (lees meer onder het kopje Hoeveel hertz is genoeg voor jouw televisie?), om zonder haperingen te kunnen gamen en sportkanalen te kijken.

Led, oled of Qled?

Led, oled of Qled?

Tijdens de speurtocht naar een nieuwe tv vliegen de termen led, oled en Qled je om de oren. Welke beeldtechniek kies je? Led bestaat het langst en zit nog altijd in veel televisies. In vergelijking met andere technieken is led de beste vriend van je portemonnee en energierekening. Qled staat bekend om heldere beelden en kleuren, zelfs als er (dag)licht op het scherm schijnt. Bij oled-tv’s zijn de kleuren wit en zwart ook echt helderwit en diepzwart. Dat zorgt voor een goed contrast en realistische beelden. Om je te helpen bij je keuze leggen we het verschil tussen oled en Qled hieronder uit. Natuurlijk geven we ook meer informatie over deze beeldtechnieken, zodat je snapt hoe ze werken en je goed kunt kiezen.

Hoe groot moet je televisie zijn?

Je wilt er natuurlijk niet pas thuis achter komen dat je nieuwe tv niet in je kast past. Of dat het scherm een postzegel lijkt vanaf de hoekbank gezien. Het hangt van de kijkafstand af welk beeldformaat je het best kan nemen. De grootte van televisieschermen wordt uitgedrukt in inches. Hoe dichter je op de kijkbuis zit, hoe kleiner de tv die je nodig hebt. In de tabel zie je per kijkafstand wat het beste tv-formaat is.

EigendomKijkafstandTv-formaat

Wil je een smart-tv?

Wil je een smart-tv?

Is bingewatchen je hobby? Dan maakt een smart-tv jouw leven heel veel leuker. Deze slimme televisies zijn verbonden met internet (door wifi of een kabel), waardoor je makkelijk films en series kijkt via je favoriete streamingsdienst. Tv-programma gemist? Met een smart-tv kijk je het met een druk op de knop terug. Op een slimme tv speel je ook YouTube-filmpjes af en luister je naar je lievelings-Spotify-playlist. Let op: elk televisiemerk heeft zijn eigen systeem voor smart-tv’s, met zijn eigen functies en apps. Houd hier rekening mee als je een slimme televisie uitzoekt.

Hoeveel hertz is genoeg voor jouw televisie?

Hoeveel hertz is genoeg voor jouw televisie?

Het aantal hertz op een tv geeft de verversingssnelheid aan, oftewel: hoeveel beelden je per seconde ziet. Een televisie met 50 hertz (Hz) toont bijvoorbeeld 50 beelden per seconde. Hoe meer hertz, hoe minder kans op haperingen op je tv-scherm. Dit is belangrijk als je naar dingen kijkt waar veel actie in zit, zoals de start van de Grand Prix in Zandvoort of een spannende achtervolgingsscène. In dat geval is een televisie met veel hertz (100 of meer) fijn, want het beeld is scherper en vloeiender. Kijk je vooral ‘rustige’ programma’s, zoals Op1, De Slimste Mens of GTST, dan is 50 Hz voldoende. Hier lees je meer over wat hertz is en hoeveel jouw tv moet hebben.

Welke tv-aansluitingen heb je nodig?

Welke tv-aansluitingen heb je nodig?

De belangrijkste tv-aansluiting is de HDMI-poort. Hier sluit je jouw televisieontvanger, laptop, blu-rayspeler of gameconsole mee aan. De nieuwste televisies hebben 2 tot 4 HDMI-aansluitingen. Heb je een soundbar of ander geluidsysteem? Dan gebruik je een speciale HDMI-poort: HDMI-arc, wat staat voor Audio Return Channel. Deze poort geeft het tv-signaal door aan de soundbar. Gamers willen misschien wel een gaming-headset aansluiten op de tv. Dit kan draadloos als je tv bluetooth heeft, anders heb je een 3,5 mm-jackaansluiting nodig. Heb je traag internet en wil je jouw smart-tv via een ethernetkabel met internet verbinden? Dan heb je een LAN-poort nodig op je nieuwe televisie.

Wat is jouw budget?

Wat is jouw budget?

Weet je wat je ongeveer wilt uitgeven aan een nieuwe televisie? Bekijk hieronder de beste tv’s in jouw prijsklasse:

Top 10 beste tv’s en smart-tv’s

Bekijk soortgelijke artikelen