Mediamarkt Logo

Op zoek naar een camera? Wij geven je advies

Iedere camera heeft zijn voordelen en daarom is het belangrijk om te weten wat je precies met de camera wilt gaan doen. Ben je van plan om te gaan vloggen? Een kantelbaar scherm helpt bij het creëren van een goede compositie. Op vakantie zal je meer profijt hebben van een camera met een hoge zoomfactor en portretfoto’s spreken meer aan wanneer een camera in staat is een goede scherptediepte te creëren. Denk ook aan de manier waarop je de foto’s wilt delen. Wifi, NFC en Bluetooth zijn draadloze mogelijkheden om te delen die gebruikt worden bij alle soorten camera’s. Als voor jezelf duidelijk is wat je precies wilt fotograferen en/of filmen wordt het tijd om je meer te verdiepen in het type camera’s waarmee dit moet gebeuren.

Compactcamera

Compactcamera

Compactcamera’s zijn klein en licht, waardoor ze makkelijk mee te nemen zijn. Dit maakt ze zeer geschikt voor de amateurfotograaf die de kwaliteit van smartphonefoto’s niet bij zijn of haar ambities vindt passen. Compactcamera’s hebben een vaste lens met een groot zoombereik, maar ook een kleinere sensor dan een systeem- of spiegelreflexcamera. De compactcamera’s met grotere 1-inch sensoren zijn bedoeld voor fotografen die alsnog niet te veel willen inleveren op kwaliteit.

Plus- en minpunten compactcamera
+ Afmeting en gewicht
+ Hoge zoomfactor van vaste lens
+ Grotere sensor dan smartphone
+ Met kantelbaar scherm zeer geschikt voor vloggen
- De relatief kleine sensor levert kwaliteit in

Systeemcamera

Systeemcamera's

Een systeemcamera is een kruising tussen een compact- en een spiegelreflexcamera. De systeemcamera heeft geen spiegelmechanisme, waardoor de behuizing kleiner kan zijn dan een spiegelreflex, maar wel voorzien is van veel instelmogelijkheden en verwisselbare lenzen voor verschillende soorten fotografie. De sensor is groter dan die van een compactcamera, hetgeen je vaak terugziet in de kwaliteit. Ook stelt een systeemcamera snel scherp, waardoor je minder momenten zult missen.

Plus- en minpunten systeemcamera
+ Verwisselbare lenzen
+ Grotere sensor dan compactcamera
+ Goede prestaties in donkere omgeving
+ Handzaam en relatief licht
- Vaak geen elektronische zoeker

Spiegelreflexcamera

Spiegelreflexcamera's

De spiegelreflexcamera beschikt over een opklapbare spiegel. Deze techniek zorgt ervoor dat er bijna geen vertraging zit tussen het moment van afdrukken en het moment van vastleggen. Een spiegelreflexcamera reageert direct en laat je geen moment missen, zeker met de snelle scherpsteltechnieken van tegenwoordig. Dankzij de vele instelmogelijkheden, grote sensor en rits aan kwaliteitslenzen streef je met een spiegelreflexcamera de hoogste kwaliteit na. Dit zal je met name terugzien in de scherpte en het contrast van de foto.

Plus- en minpunten spiegelreflexcamera
+ Geen vertraging bij nemen van foto’s
+ Zeer snel autofocussysteem
+ Instelmogelijkheden
+ Veel objectieven en accessoires
- Meest forse en zware camera

Flitsers

Flitsers

Een externe flitser zorgt uiteraard voor meer licht én meer lichtmogelijkheden. Maar wat levert dit concreet op?

  1. De flits reikt verder.
  2. Flitsen met indirect licht via het plafond, dit oogt vaak mooier.
  3. Kans op rode ogen wordt kleiner, aangezien de flitser hoog boven de lens zit.
  4. Flitser kan losstaand gebruikt worden, waardoor creatieve mogelijkheden toenemen.Objectieven

Objectieven

Objectieven zijn ontzettend belangrijk bij systeem- en spiegelreflexcamera’s. Wat je ook fotografeert, voor iedere situatie is een andere lens het meest geschikt. Houd hier rekening mee bij het aanschaffen van een lens. Ook hier geldt: bedenk van tevoren wat je wilt gaan fotograferen. De volgende objectieven zijn veelgebruikt binnen de fotografiewereld:

Standaard zoomlens: Begint met groothoek en fungeert geheel ingezoomd als kleine telelens.

Telezoomlens: Geschikt als je ver wilt inzoomen.

Standaardobjectief met extra groot zoombereik: Met dit objectief heb je een standaard zoomlens en telezoomlens in een.

Macrolens: Fotografeer je graag insecten, bloemen of andere kleine voorwerpen? Dan is de macrolens perfect wegens zijn korte scherpstelafstand.

Statieven

Statieven

Er zijn verschillende statieven die allemaal de cameratrilling, die zorgt voor onscherpe foto’s, verminderen. Welke statieven zijn er?

Tripod: een driepootstatief heeft een verstelbare middenzuil waarmee je de hoogte exact regelt. Onder meer zeer geschikt voor macrofoto’s.

Monopod: Het eenpootstatief is geschikt voor zware teleobjectieven en is flexibeler dan een tripod. Ideaal voor sport- en natuurfotografie.

Tafelstatief: Erg compact en licht en bedoeld voor gebruik op tafel, aan een muur, tak, hek, etc. Erg geschikt voor compactcamera’s of kleine systeemcamera’s.

Selfiestick: Met een selfiestick kun je een camera op afstand van jezelf houden, zodat ook je omgeving of andere mensen op de foto komen.