Mediamarkt Logo

Wat is de gemiddelde levensduur van een wasmachine?

unknown description

Gemiddeld gaat een wasmachine 10 tot 15 jaar mee. Het klopt dat dit een hele ruime marge is. Het is lastig om een exacte levensduur van een wasmachine te geven, want het hangt van verschillende factoren af. Zo gaat een machine langer mee als je hem goed schoonmaakt en eens in de zoveel tijd ontkalkt. Hier lees je wat de geschatte levensduur is van elk merk wasmachine en hoe je zorgt dat je machine zo lang mogelijk meegaat.

Gemiddelde levensduur per wasmachinemerk

Gemiddelde levensduur per wasmachinemerk

Het is moeilijk om de gemiddelde levensduur van een wasmachine te bepalen. Natuurlijk speelt de prijs-kwaliteitverhouding een grote rol in de levensduur van een wasmachine. Hoe beter de kwaliteit van een wasmachine, hoe langer hij meegaat. Daarnaast heb je de levensduur van een wasmachine voor een groot deel zelf in de hand. Voor elk merk wasmachine geldt: hoe beter je de wasmachine onderhoudt, hoe meer wasbeurten hij meegaat. Tot slot moet je ook een beetje geluk hebben met de levensduur van een wasmachine. Het ene exemplaar doet het 15 jaar zonder problemen, terwijl de andere binnen 10 jaar al regelmatig water lekt, stopt met centrifugeren of een ander gebrek vertoont.

Zolang gaat een wasmachine van elk merk gemiddeld mee

EigendomGemiddeld aantal wasbeurtenGemiddelde levensduur
Samsung

1500

12-15 jaar

Bosch

2000

12-15 jaar

AEG

1800

11-14 jaar

LG

1500

10-13 jaar

Siemens

2000

12-15 jaar

Miele

2500

15-18 jaar

Whirlpool

1500

10-13 jaar

Hoe verleng je de levensduur van een wasmachine?

Hoe verleng je de levensduur van een wasmachine?

Om te voorkomen dat je wasmachine stuk gaat en om ervoor te zorgen dat hij zo lang mogelijk meegaat, is het belangrijk om het apparaat goed te onderhouden. Dit betekent bijvoorbeeld een keer per maand schoonmaken en minstens een keer per 3 maanden ontkalken. Een andere manier om de levensduur van je wasmachine te verlengen, is door goed naar de symbolen op je wasmachine en in je kleding te kijken. Zo weet je zeker welke kledingstoffen je wel en niet in de wasmachine mag stoppen en hoeveel wasmiddel je nodig hebt om een was weer lekker fris te laten ruiken. Laat je wasmachine ook eens met een lege trommel draaien op 90 graden. Dit voorkomt schimmel en bacteriën die de levensduur van je wasmachine kunnen verkorten.

Hoe bepaal je de waarde van je wasmachine?

Hoe bepaal je de waarde van je wasmachine?

Zoek je een nieuwe wasmachine, maar kan je oude nog best wat jaren mee? Verkoop hem dan. De restwaarde van je wasmachine hangt onder andere af van het merk, het aantal jaren dat hij al in gebruik is en de kwaliteit van het onderhoud. Zelfs de oudste wasmachine is vaak nog wel (een paar) honderd euro waard. Ook kapotte wasmachines zijn geld waard, aangezien sommige onderdelen nog van pas kunnen komen bij een andere wasmachine. Gooi je oude wasmachine dus nooit zomaar bij de vuilstort.

Bekijk soortgelijke artikelen