Mediamarkt Logo

Zo bepaal je de ideale hoogte om je tv op te hangen

unknown description

Je wilt weten op welke hoogte je jouw nieuwe televisie het beste kunt hangen. Maar hoe bepaal je die hoogte? Dit is afhankelijk van veel factoren, zoals je kijkafstand, de grootte van je tv en je kijkpositie (liggend of zittend). Er is dus geen vaste regel voor een ideale kijkhoogte. Wel hebben we tips en tricks die je helpen om jouw tv op ideale hoogte te hangen.

Wat is de kijkafstand tot je televisie?

Wat is de kijkafstand tot je televisie?

Het bepalen van de juiste hoogte waarop je jouw tv wilt ophangen, begint bij het berekenen van de juiste kijkafstand (de afstand tussen jou en het tv-scherm). Een algemene richtlijn is om 2 à 2,5 keer de diagonaal van je tv aan te houden als kijkafstand. Bij een kleine tv van maximaal 32 inch (81 cm) is een kijkafstand tussen de 2 en 2,5 meter ideaal, bij een grote tv van 60 inch (152 cm) of groter is dat ongeveer 3,5 meter. Het is wel zo dat hoe hoger je de tv hangt, hoe groter de kijkafstand wordt.

Hoe groot is je televisie?

Hoe groot is je televisie?

Naast de kijkafstand is ook het formaat van je tv van belang bij het bepalen van de juiste hoogte. Het liefst hang je het scherm op ooghoogte, omdat je zo het comfortabelst televisiekijkt. Je kunt je voorstellen dat wanneer je een tv op 1 meter ooghoogte hangt, een grote tv lager bij de vloer hangt dan een kleine televisie. Daarom raden we aan om een kleine televisie te kopen als je tv op lage ooghoogte komt te hangen. Hoe hoger je kijkt, hoe beter een grotere tv tot zijn recht komt.

Hoe hoog moet de tv hangen?

Hoe hoog moet de tv hangen?

Om te bepalen hoe hoog je de tv moet hangen, verdeel je hem denkbeeldig in drie stukken. Het liefst hang je het bovenste gedeelte van je tv op ooghoogte. Dit is het beste voor je nek. Zoek je een tv voor de slaapkamer, dan verschilt de ideale hoogte. De ene keer kijk je liggend tv, de andere keer zit je met kussens in je rug tegen de bedrand. Onze tip: hang je televisie in de slaapkamer op met een kantelbare of draaibare tv-beugel. Hiermee pas je de hoogte van je tv eenvoudig aan.

Overzicht: de ideale kijkhoogte waarop je de tv ophangt

De ideale hoogte van je tv hangt af van de ooghoogte. Een televisie heeft dus geen vaste ideale hoogte. Om je toch een idee te geven, vind je in onderstaande tabel de ideale hoogte om de onderkant van je tv op te hangen als je vanaf een gemiddelde bank of vanuit een gemiddeld bed kijkt.

Let op:de ideale hoogte voor jouw tv kan verschillen.

EigendomTv-formaat (cm)Ideale kijkafstand (meter)Ideale hoogte onderkant tv vanaf de bank (cm)Ideale hoogte onderkant tv vanuit je bed (cm)

Tips en tricks om je tv goed aan de muur te hangen

Tips en tricks om je tv goed aan de muur te hangen

Als je hebt bepaald wat de ideale hoogte is voor jouw tv, is het tijd om hem aan de muur te bevestigen. Een paar tips:

  • Gebruik altijd een waterpas om te controleren of de tv recht hangt;
  • Hang de tv op een muur waarbij je ook het snoer netjes kunt wegwerken;
  • Gebruik goede schroeven en stevige beugels voor het ophangen van de tv;
  • Vraag eventueel hulp van iemand anders om de tv op te hangen.

In principe kun je elke platte televisie aan de muur hangen. Daar hoef je dus niet op te letten als je een nieuwe tv koopt. Twijfel je over welke televisie bij je past? Bekijk dan onze top 10 beste tv’s van 2023.

Bekijk soortgelijke artikelen