MM logo red

Wasmachine lekt water: oorzaken en handige oplossingen

Thijs18 MAART 2024
unknown description

Wat moet je doen als je wasmachine lekt? Als er water uit de onderkant van de wasmachine komt, is het filter of de afvoerpijp waarschijnlijk verstopt of lekt de bodemplaat. Lekt er water aan de voorkant? Dan is er mogelijk iets mis met de aan- of afvoerslang of sluit de wasmachinedeur niet goed. Wat het probleem ook is, hier vind je een oplossing.

Wat te doen als je wasmachine water lekt aan de onderkant?

Wat te doen als je wasmachine water lekt aan de onderkant?

Controleer eerst of het afvoerfilter of de afvoerpijp verstopt is. Het filter zit rechtsonder op je wasmachine en kan verstopt raken. Dit los je op door het filter goed schoon te maken. Als er water uit de afvoerpijp komt, zit de afvoerslang waarschijnlijk te diep in de pijp. Trek de afvoerslang voorzichtig terug uit de pijp en plaats hem vervolgens niet meer dan 15 centimeter diep terug in de afvoer. Als de bodemplaat van je wasmachine lekt, heb je waarschijnlijk te veel zeep gebruikt. Haal in dit geval de stekker uit het stopcontact, kantel de wasmachine en laat het water weglopen. Gebruik bijvoorbeeld een baksteen. Laat de machine een dag drogen voordat je de stekker er weer in doet.

Wat te doen als je wasmachine water lekt aan de voorkant?

Check eerst de afvoerslang. Zit deze nog goed in de machine, of is die beschadigd? In het eerste geval draai je de slang weer goed vast. In het tweede geval moet je de slang zo snel mogelijk vervangen. Er kan ook iets mis zijn met de deur van je wasmachine. Zit er een shirt of trui klem tussen de deur, dan lekt er water aan de voorkant. Zet je machine uit, haal de stekker uit het stopcontact en draai de waterkraan dicht. Vervolgens haal je de klemmende kleding uit de deur. Een andere mogelijke oorzaak is een scheur in de manchet, de rubberen ring aan de rand van de trommel. Als dit het geval is, bel je een monteur om de manchet te vervangen.

Tips om lekkage in je wasmachine te voorkomen

Tips om lekkage in je wasmachine te voorkomen

De belangrijkste tip om lekkage in je wasmachine voor te zijn, is de machine regelmatig reinigen. Maak de filters eens in de 3 maanden schoon en zorg dat de afvoerslang niet verstopt raakt. Zo voorkom je niet alleen lekkages, maar verleng je ook de levensduur van je wasmachine. Een andere tip is om nooit te veel wasmiddel te gebruiken. Restjes wasmiddel hopen op, waardoor verstoppingen en lekkages ontstaan. Gebruik altijd de hoeveelheid die op de verpakking van het wasmiddel staat. Heb je een wasmachine én een droger, zet die dan altijd op de juiste manier op elkaar. Eerst de wasmachine, dan de droger. Doe dit nooit andersom, want ook dan kunnen er lekkages ontstaan.

Bekijk soortgelijke artikelen