Mediamarkt Logo

Op zoek naar een compactcamera? We helpen je graag!

Julia9 MEI 2023

Compactcamera's zijn klein en licht. De kwaliteit is de laatste jaren flink omhoog gegaan, net als prestaties en zoombereik. Ze zijn makkelijk automatisch te gebruiken, maar bieden ook aardig wat instelmogelijkheden.

1. Beeldsensor - Welke eisen stel je op het gebied van kwaliteit en formaat?

1. Beeldsensor - Welke eisen stel je op het gebied van kwaliteit en formaat?

De beeldsensor is het hart van de camera, hij zet het licht om in digitale beeldinformatie. Vanwege het formaat van de compactcamera zijn de sensoren kleiner dan bij spiegelreflex- of systeemcamera’s, maar dit hoeft niet per se iets te zeggen over de beeldkwaliteit van de foto’s. Ook zegt het formaat van de beeldsensor niets over het aantal megapixels waarin een foto wordt opgeslagen. Als een sensor veel pixels heeft krijg je foto's waarin ook kleine details goed scherp zijn en kun je achteraf uitsneden maken. Kleine pixels zijn over het algemeen minder gevoelig dan grote. Daarom geldt: een grote sensor met 20 miljoen pixels zal bij slecht licht minder beeldruis geven dan een kleine sensor met hetzelfde aantal pixels. Wanneer je foto’s wilt maken met mooie achtergrond onscherpte (ook wel scherptediepte genoemd) is het aan te raden een camera te kiezen met een grotere sensor. Het is dan goed om te kiezen voor een compact camera met 1 inch sensor of een spiegelreflex- of systeemcamera.

2. Zoombereik - De keuze aan zoombereiken is groot

2. Zoombereik - De keuze aan zoombereiken is groot

Op een paar uitzonderingen na hebben compactcamera's een zoomobjectief. Het bereik is vaak groot. 30x Zoom komt veel voor en geeft veelzijdige mogelijkheden. De meeste camera's hebben naast het optische zoombereik een of meer digitale zoommogelijkheden.

Compactcamera's verschillende categorieën

Travelzoom

Travelzoom

Kleine compactcamera met veel zoom (tot 30x à 40x zoom).

Superzoom

Superzoom

Mid-size compact camera met zeer groot zoombereik (tot wel 65x optische zoom).

Bridgecamera

Bridgecamera

Uiterlijk van een spiegelreflexcamera, maar feitelijk een compactcamera met een zeer groot zoombereik (50x en meer). Naast een lcd-scherm is er een elektronische zoeker aanwezig.

Premium compactcamera

Premium compactcamera

Kleine compactcamera's met een korte extreem lichtsterke zoom van de hoogste kwaliteit. Presteren zelfs bij weinig licht zeer goed. Premium modellen hebben over het algemeen grotere sensoren.

3. Videofunctionaliteit - Compacts zijn goede videocamera's, op welke eigenschappen let je?

3. Videofunctionaliteit - Compacts zijn goede videocamera's, op welke eigenschappen let je?

Compactcamera's worden vanwege hun handzame formaat veel gebruikt voor filmopnamen, onder meer door vloggers. Met een naar voren draaibaar scherm zie je jezelf in beeld. De videokwaliteit is hoog, omdat fotocamera's in vergelijking met camcorders een relatief grote beeldsensor hebben. De meeste fotocamera's produceren full HD kwaliteit. Ook de extra hoge 4K kwaliteitsstandaard is bij een aantal modellen instelbaar. Stel je hoge eisen aan het geluid, dan is het belangrijk dat de camera een aansluiting heeft voor een externe microfoon.

4. Outdoorcamera's - Sterk alternatief voor de gewone compactcamera

4. Outdoorcamera's - Sterk alternatief voor de gewone compactcamera

Outdoorcamera's zijn extra robuust gebouwd. Ze zijn stof- en waterdicht (waterdicht tot soms wel 30 m diep). Zijn ze vuil, dan kun je ze even onder de kraan afspoelen. Ze zijn verder schok- en valbestendig. Ze blijven ook in de kou lang functioneren. Het zijn ideale foto/filmcamera's voor actieve vakanties. Dit cameratype is zeer geschikt om kinderen in handen te geven.

Plus- en minpunten outdoorcamera:

+ Stof- en waterdicht

+ Makkelijk mee te nemen

- Maximaal 5x zoom

5. Connectiviteit - Welke koppelingsmogelijkheden zijn er?

5. Connectiviteit - Welke koppelingsmogelijkheden zijn er?

De meeste camera's hebben tegenwoordig WiFi, zodat je foto's draadloos kunt overzetten naar smartphones of tablets, soms ook naar draadloze netwerken en/of laptops. Op die manier kun je je foto's snel delen via Facebook, of je maakt draadloos een backup in Dropbox of een vergelijkbare dienst.Vaak kun je je tablet/smartphone daarbij als afstandsbediening gebruiken. Met NFC-techniek gaat verbinden erg snel: even met de camera de smartphone aantikken is voldoende. Snel is ook de nieuwe SnapBridge-technologie, die met een permanente verbinding werkt die nauwelijks stroom verbruikt. Met een touchscreen navigeer je makkelijker door het menu; bovendien zijn er op de camera minder knoppen nodig.