Mediamarkt Logo

Ventilators: soorten, verbruik en plaatsing

Thijs11 APRIL 2024
unknown description

Wanneer het warm is, biedt een ventilator een koele oplossing. In dit artikel bespreken we de verschillende ventilators, waar je ze het best kunt neerzetten en het verbruik. Zo kun je zelf bepalen welke ventilator voor jou geschikt is.

Welke ventilators zijn er?

Welke ventilators zijn er?

Je hebt grofweg de keuze tussen 5 verschillende soorten ventilators. Een tafelventilator plaats je meestal op een bureau, tafel of kast. Het is een kleinere ventilator die vaak meerdere standen heeft en heen en weer kan bewegen. Er zijn ook mini-ventilators in deze categorie.

Een staande ventilator is eigenlijk een tafelventilator maar dan met een statief. Hierdoor hoeft de ventilator geen ruimte op je bureau in te nemen. De statief is in hoogte verstelbaar en heeft net als de tafelventilator in de meeste gevallen verschillende standen en een roteerfunctie.

De plafondventilator is een grote ventilator die je ophangt. Deze ventilators zijn zeer krachtig en worden vaak gebruikt voor grotere ruimtes. De bediening is meestal met een schakelaar.

De vloerventilator zet je neer. In de meeste gevallen zijn vloerventilators een slag groter dan de tafelventilators. Ze zijn ook krachtiger, maar bewegen niet van links naar rechts, maar op en neer.

De torenventilator neemt weinig ruimte in op de vloer, maar gaat juist de hoogte in. Hierdoor vindt er op meerdere hoogtes luchtverplaatsing plaats en daarmee heeft deze ventilator een groot bereik.

Welke ventilator koelt het beste?

Welke ventilator koelt het beste

Welke ventilator het beste koelt, is afhankelijk van je wensen. De aspecten waar je op moet letten wanneer je een ventilator koopt, zijn het vermogen, de snelheid, het geluid, de grootte van de waaier, de verschillende standen en of er een timer op zit. De grootte van de ruimte die je wilt verkoelen speelt ook een rol. Hoe groter de ruimte, hoe meer vermogen je nodig hebt om de kamer goed te kunnen koelen. Werk je veel thuis? Dan zou een tafelventilator geschikt kunnen zijn. Wil je in verticaal koelen? Dan is een vloerventilator krachtig en verfrissend. Voor een groot bereik is de torenventilator dan weer heel geschikt.

Waar plaats je een ventilator?

Waar plaats je een ventilator?

Waar plaats je een ventilator?

Een ventilator plaats je op een platte ondergrond, zodat de luchtverkoeler stevig blijft staan. Plaats de ventilator bij een plek waar frisse lucht is, zoals een raam. Je wilt immers deze frisse lucht door de ruimte verspreiden. In een slaapkamer is het voeteneinde een goede plek. Zorg ervoor dat de ventilator niet constant op je lichaam gericht staat, want dit kan stijve spieren veroorzaken. Als je de ventilator wilt laten roteren, zorg dan dat er genoeg ruimte is en plaats de ventilator in een hoek van 90 graden. Wil je de ventilator combineren met een airco? Plaats de ventilator dan in de luchtstroom van de airco, zodat de koele lucht die uit de airco komt door de ruimte wordt verspreid.

Wat verbruikt een ventilator?

Wat een ventilator verbruikt, is afhankelijk van het vermogen van het apparaat, je energiekosten en op welke stand je de ventilator zet. Het gemiddelde vermogen van een ventilator is 50 watt. Dat is omgerekend 0,05 kWh per uur. Stel dat je een kWh-prijs van € 0,40 hebt, dan kost het € 0,02 per uur om een gemiddelde ventilator een uur aan te hebben.

Wat is het verschil tussen een ventilator en een airco?

Wat is het verschil tussen een ventilator en een airco?

Het grootste verschil tussen een ventilator en een airco is dat een airco de temperatuur in de ruimte verlaagt, terwijl een ventilator koele lucht verplaatst waardoor het vooral aangenamer voelt. Een ventilator verbruikt wel minder stroom en is vaak goedkoper. Voor meer informatie over airco’s kun je terecht bij Airco: welke airconditioning past het best bij jou?

Bekijk soortgelijke artikelen