MM logo red

Welke laptop moet je kopen? We helpen met kiezen

Daan19 DECEMBER 2022

Welke laptop past bij jou? Daar willen we je graag bij helpen. Want de juiste laptop vinden in het ruime aanbod is een hele uitdaging. Er zijn allerlei soorten, merken, maten én prijsklassen. In dit artikel kijken we hoe jij je laptop wilt gaan gebruiken en welk soort laptop daar het beste bij past.

Waar moet je op letten bij het vergelijken van laptops?

Laptop merken

Er zijn een aantal dingen waar je goed op moet letten bij het vergelijken van laptops. Ten eerste zijn er verschillende soorten laptops, bijvoorbeeld MacBooks, Windows-laptops en Chromebooks. Deze drie soorten laptops hebben alle drie een ander besturingssysteem. Ten tweede let je op jouw behoeftes. Waar ga jij de laptop voor gebruiken? Voor werk? Of ben je student? Misschien ben je wel een gameliefhebber of grafisch vormgever. Waar je ’m ook voor gebruikt, pas je laptop erop aan. Ten slotte: welk merk past bij jou? MacBooks zijn van Apple, maar een Windows-laptop is verkrijgbaar van verschillende merken, bijvoorbeeld Asus, Acer, HP, Lenovo en meer.

Soorten laptops: welke past bij jou?

Soorten laptops: welke past bij jou?

Er zijn verschillende soorten laptops: MacBooks van Apple, Chromebooks van Google en andere laptops van verschillende merken die draaien op Windows. Deze soorten laptops hebben allemaal een ander besturingssysteem.

MacBooks draaien op macOS, het besturingssysteem van Apple. macOS wordt veel gebruikt in de creatieve en grafische industrie omdat het heel geschikt is voor bijvoorbeeld foto- of videobewerking. Maar ook voor andere toepassingen, zoals tekstverwerken, is een MacBook prima geschikt. Je hebt gegarandeerd kwaliteit, maar de prijs ligt ook wat hoger.

Een Chromebook is een laptop die is ontwikkeld door Google. Deze draait dan ook op Chrome OS, het besturingssysteem van Google. Een Chromebook is ontworpen om te internetten, mailen, voor social media of om filmpjes of video’s te bekijken. Je kunt er zeker ook mee tekstverwerken, maar een Chromebook heeft geen ruimte op een interne harde schijf. Je werkt altijd in een online cloud. Chromebooks zijn vaak snel en ook geschikt als je een klein budget hebt.

Windows is het meest gebruikte besturingssysteem en staat op bijna iedere andere laptop van verschillende merken zoals Acer, Asus, Lenovo, HP en Samsung. Het is een simpel te gebruiken besturingssysteem en dus heel toegankelijk voor iedereen. Ook in het bedrijfsleven worden laptops met dit besturingssysteem het meest gebruikt.

Werk-laptops: welke kies je voor zakelijk gebruik?

Werk-laptops: welke kies je voor zakelijk gebruik?

Nu we onderscheid hebben gemaakt tussen de verschillende soorten laptops en besturingssystemen, kijken we waar jij jouw laptop vooral voor gaat gebruiken. Als je bijvoorbeeld een zakelijke laptop gaat kopen, moet de laptop krachtig en duurzaam genoeg zijn om al jouw werkzaamheden uit te kunnen voeren. Ze hebben voldoende werkgeheugen, veel rekenkracht en een stevige behuizing nodig. Denk ook aan voldoende aansluitmogelijkheden voor een muis, headset, monitor of toetsenbord.

Laptops voor studenten

Laptops voor studenten

Studeer je? Dan is het vooral belangrijk te kijken wat er nodig is om jouw studieopdrachten goed uit te kunnen voeren. Ben je vooral een tekstschrijver of een onderzoeker dan is een 14-inch-laptop of een Chromebook een goede keuze. Deze hebben een goede batterijduur en processor en voldoende opslaggeheugen voor jouw studieopdrachten. Doe je een grafische studie of werk je veel met video’s of foto’s? Dan kies je liever voor een groter 15-inch-display en een laptop met een krachtige processor. Of een MacBook die speciaal geschikt is voor zware grafische programma’s.

De beste gaming-laptops

De beste gaming-laptops

Een goede gaming-laptop voldoet aan een aantal eisen. Een krachtige processor die zwaardere games met veel grafische beelden zonder moeite aankan. Minimaal een AMD Ryzen 5 of Intel Core i5 of hoger. Hoe krachtiger de processor, hoe sneller het apparaat. Om de grafische beelden helder en scherp weer te geven is een goede videokaart belangrijk. Hoe krachtiger de videokaart, hoe levendiger jouw games worden. Een GTX 1650 is voor de meeste games geschikt, maar speel je veel zware games op hoge instellingen, dan kies je voor een laptop met RTX of RX videokaart.

Beste laptop voor fotobewerking

fotobewerking

Of je nou graag foto’s bewerkt voor je plezier of er dagelijks mee bezig bent als grafisch ontwerper of fotograaf, je wilt een laptop die krachtig genoeg is voor de zware software van fotobewerkingsprogramma’s en genoeg geheugen om jouw creaties in hoge resolutie te bewaren. Kies dus een laptop met een sterke processor zoals AMD Ryzen 5 of AMD Ryzen 7 of Intel Core i5 of Intel Core i7. Een MacBook is ook heel geschikt voor het bewerken van foto’s. Kies dan voor een Apple MacBook Pro met de krachtige M1 8-core of M2 10-core processor. Ook is het belangrijk dat de weergave van de foto op het scherm qua kleur zo dicht mogelijk bij de werkelijkheid komt. Kies bijvoorbeeld de AMD Radeon RX als grafische kaart in je laptop: of ga voor de NVIDIA GeForce GTX.

Bekijk alle laptops

Alle laptops die we voor je hebben op een pagina zien? Check ze snel en kies de laptop die het beste bij je past.

Bekijk soortgelijke artikelen