Wat is de beste blender?

unknown description

Wat is de beste blender? Deze vraag is heel subjectief, omdat blenders andere doeleinden hebben. Wil je een simpele smoothie voor onderweg? Wil je soep of andere gerechten maken? Of wil je de blender gebruiken voor iets anders? In dit artikel lees je alles over de verschillende blenders.

Wat is een blender?

Wat is een blender?

Een blender is een keukenapparaat dat gebruikt wordt om ingrediënten te pureren of te mengen. Aan de binnenkant van het apparaat zit een mesje dat het eten vermaalt. Een ander woord voor een blender is dan ook een hakmolen, omdat het eten door middel van een draaifunctie in stukjes wordt gehakt. Veel fruit en groente hoeft ook niet geschild te worden en doe je in stukjes in de blender. Hierdoor hoef je minder weg te gooien. Blenders zijn erg populair voor het crushen van ijs voor een koude smoothie, maar ook voor het bereiden van sauzen, soepen of hummus.

Welke soorten blenders zijn er?

Welke blender voor jou geschikt is, hangt af van wat je er precies mee wilt doen. Wij zetten de verschillende blenders voor jou op een rijtje.

Smoothiemakers

Smoothiemakers

Wil je graag een smoothie maken en dit meenemen naar werk of school? Dan is een smoothiemaker een goede optie. De bekers zijn niet te groot en het apparaat is ervoor gemaakt om fruit en zachte ingrediënten te vermalen. Smoothiemakers kunnen gemakkelijk in elke keuken terecht.

Een van de voordelen van een smoothiemaker is dat je er veel tijd mee bespaart. In een paar minuten zijn al je ingrediënten fijngemalen. Achteraf maak je het gemakkelijk schoon door het onder de kraan te houden en af te wassen.Let wel op voor de mesjes, die zijn scherp. Vaak zijn de bekers van een smoothiemaker vaatwasbestendig, lees de handleiding of vraag na bij de fabrikant of dit voor jouw smoothiemaker ook geldt.

Powerblenders

Powerblenders

Naast smoothiemakers zijn er ook nog powerblenders. Deze twee apparaten lijken heel erg op elkaar. Met de smoothiemakers pureer je namelijk ook fruit, groente of andere ingrediënten. Echter heeft een powerblender meer ‘power’ in de motor zitten waardoor hij naast het zachte fruit ook ijs of hardere ingrediënten zoals noten maalt. Zo maak je heerlijke smoothies, pesto, tapenades of zelfs babyvoeding.

Een groot voordeel is dat je hiermee bewerkt voedsel vermijdt. Er worden geen conserveringsmiddelen toegevoegd als je thuis je pesto of tapenade maakt. Het is dus veel gezonder dan het bakje pesto of tapenade dat je in de supermarkt koopt.

powerblenders producten

Soepblenders

Soepblenders

Een soepblenderis een blender die speciaal gemaakt is om verse soep te maken. De soepblender heeft iets weg van een thermoskan. Dit komt omdat deze blender geïsoleerd moet worden zodat de soep warm blijft maar je niet je handen verbrandt als je de blender vasthoudt. Voor bijvoorbeeld tomatensoep gooi je al je ingrediënten in de blender en je kunt in no time van een heerlijke maaltijd genieten. Hierdoor heb je geen pan nodig om je soep te bereiden.

Vacuümblender

Om alle ingrediënten zo vers mogelijk te houden en niet te veel te laten schuimen, is de vacuümblender de perfecte optie. Door middel van een slang wordt de lucht uit de beker verwijderd, zodat er meer smaak in het mengsel zit en er een gladdere textuur ontstaat en geen schuimlaag. De vitaminen worden behouden dankzij de afwezigheid van zuurstof. Door dit proces geniet je dus van een nóg lekkerdere smoothie.

Professionele blender

Professionele blender

Professionele blenders zijn geschikt voor de horeca en andere professionele keukens. De apparaten zijn een stuk groter dan de blenders voor thuis. Er zit een krachtige motor in (tussen de 1000 en 2000 W). Hiermee vermalen ze ongeveer alles wat je aan eten kunt bedenken. Vanwege de intensiteit in de keuken gaan deze machines meestal langer mee dan de apparaten voor thuis. De professionele blenders hebben vaak extra knoppen en functies in verband met de kookopties die de koks moeten hebben bij het maken van het eten. Zo maken zij moeiteloos dezelfde zachte hummus of gladde puree, keer op keer.

Waar moet ik rekening mee houden als ik een blender koop?

Voordat je een blender koopt, is het handig om te bedenken waarom je een blender wilt. Er is namelijk een breed aanbod aan blenders. Met deze tips helpen we je alvast op weg:

  • Waarvoor ga je de blender gebruiken?
  • Check hoe groot de inhoud van de blender moet zijn voor jouw gebruik (gezin, af en toe visite of voor jezelf).
  • Kijk of de blender van glas of plastic is. Plastic is makkelijk mee te nemen en lichter, maar wel lastiger schoonmaken dan glas. Ook geeft glas geen extra smaak- en geurstoffen af.
  • Wil je extra opties, zoals opzetstukjes, bekers of standen?
  • Kijk goed naar de functies op het apparaat, zoals meerdere snelheden of pulseerfuncties.
  • Let op welke messen er in het apparaat zitten om zo efficiënt mogelijk te mixen. Als er geen scherpe messen in zitten, lukt het crushen niet of wordt je smoothie niet goed gemixt.
  • Welk vermogen wil jij op je blender? Het vermogen is een erg belangrijk aspect bij het vermalen van voedsel. Wil jij bijvoorbeeld noten of bevroren fruit mixen, dan heeft je blender veel vermogen nodig om er een geheel van te maken.

Bekijk soortgelijke artikelen