MM logo red

Wat is de beste soundbar voor jou?

Femke25 MAART 2024
unknown description

Met een soundbar gun je jezelf een extra beleving tijdens het televisie- of film kijken. Deze tv-speakers plaats je onder, voor of boven je tv, waarna het geluid vervolgens kraakhelder en levensecht je woon- of slaapkamer ingestuurd wordt. Maar hoe kies je de soundbar die het beste past bij jouw tv en in jouw kamer? Kom erachter in dit artikel.

Wat kies je: een soundbar of soundbase?

Wat kies je: een soundbar of soundbase?

Een soundbar is een langwerpige luidspreker die je onder of voor je tv zet of hangt. Als je tv aan de muur hangt, kun je de soundbar er ook boven hangen. Een soundbase is een platte luidspreker waar je je tv op kunt zetten. Een soundbase neemt niet veel ruimte in, wat handig is als je niet veel plek hebt bij je tv. Het verschil tussen een soundbar en een soundbase is dus vooral het uiterlijk en waar je ze neerzet. Ga voor een soundbar als je genoeg ruimte hebt rondom je tv. Kies anders een soundbase.

Kies een soundbar die aansluit op jouw televisie

Kies een soundbar die aansluit op jouw televisie

Controleer welke aansluitingen je tv heeft voordat je een soundbar koopt. In principe zijn er 2 mogelijke aansluitingen voor een soundbar of soundbase: een optische aansluiting of via een HDMI-(ARC-)aansluiting. Mocht je de keuze hebben tussen deze 2 aansluitingen, ga dan voor koppeling met HDMI. Zo’n kabel zorgt namelijk voor de beste geluidstoevoer van je tv naar je speakers.

Wil je een draadloze of bedrade soundbar?

Er bestaan ook draadloze soundbars. Deze verbind je met behulp van wifi of bluetooth aan je televisie. Dit scheelt weer kabels die je netjes weg moet werken. Gebruik de draadloze soundbar alleen als die van hetzelfde merk is als je tv. Dan beschikken ze namelijk over dezelfde techniek en maken ze beter verbinding. Heb je een ander merk soundbar dan tv? Ga dan voor de stabielste optie en verbind je soundbar met een kabel.

Wordt de soundbar onderdeel van een multiroomsysteem?

Wordt de soundbar onderdeel van een multiroomsysteem?

Veel soundbars en -bases kunnen onderdeel zijn van een multiroomsysteem. Dit betekent dat je dezelfde of verschillende muziek kunt streamen door je hele huis. Je bedient verschillende apparaten, waaronder de soundbar, via een app op je telefoon of tablet. Dit is alleen mogelijk als je de verschillende slimme apparaten, zoals wifispeakers of subwoofers, koppelt aan hetzelfde wifinetwerk. Een multiroomsysteem werkt het beste met wifi-apparaten van hetzelfde merk.

Hoe kies je de beste geluidskwaliteit?

Hoe kies je de beste geluidskwaliteit?

Een soundbar koop je omdat je het geluid vanuit je televisie mooi en levensecht wilt laten klinken. Maar hoe weet je wat de beste geluidskwaliteit is van een soundbar? Ten eerste kijk je of de soundbar surroundgeluid en hires audio heeft. Dat betekent dat het geluid van meerdere kanten komt en heel helder klinkt. Sommige soundbars hebben extra speakers die je achter in een ruimte kunt zetten. Die noem je achterspeakers. Die maken het geluid nog echter en realistischer, omdat het van verschillende kanten komt. Er zijn ook soundbars met Dolby Atmos. Dat is een speciaal soort surroundgeluid dat ook van boven komt. Deze techniek wordt al heel lang in bioscopen gebruikt. Vervolgens kijk je of de soundbar een subwoofer heeft. Dat is een grote speaker die de lage tonen maakt. Die zorgen voor een diep en krachtig geluid. Soms zit de subwoofer in de soundbar zelf. Soms is het een losse speaker die je ergens anders kunt neerzetten. Er zijn ook draadloze subwoofers die je met wifi verbindt.

Wat zijn de beste merken voor soundbars?

Hieronder vind je een aantal van de beste soundbarmerken. Deze merken bieden kwalitatief goede soundbars die je eenvoudig verbindt en koppelt in een multiroomsysteem:

Bekijk soortgelijke artikelen