MM logo red

Hoe kun je het beste een airfryer schoonmaken?

Luuk8 AUGUSTUS 2023
unknown description

Om ervoor te zorgen dat je airfryer lang meegaat, is het belangrijk dat je het apparaat goed schoonmaakt. Hieronder vertellen we hoe vaak je de airfryer moet reinigen en geven we een aantal tips om het schoonmaken van de heteluchtfriteuse te vergemakkelijken.

Hoe vaak moet je de airfryer schoonmaken?

Hoe vaak moet je de airfryer schoonmaken?

Met een airfryer maak je in korte tijd heerlijke, gezonde gerechten. Om alles uit je heteluchtfriteuse te halen is het belangrijk dat je het apparaat goed reinigt. Maak een airfryer altijd na gebruik schoon. Zo voorkom je dat er restjes overblijven die de volgende keer kunnen aanbranden. Ook voorkom je een sterkere baklucht wanneer je de heteluchtfriteuse weer gebruikt.

5 tips voor het schoonmaken van een airfryer

5 tips voor het schoonmaken van een airfryer

Kijk wanneer je gaat schoonmaken welke onderdelen in de vaatwasser kunnen. Het mandje en de overige losse onderdelen kun je met een zacht sponsje en wat afwasmiddel reinigen. Is het mandje heel vies? Laat het dan 10 tot 30 minuten weken in een heet sopje. Het verwarmingselement maak je schoon met een zachte doek en eventueel een beetje afwasmiddel. Spoel het element goed met warm water. Onderdelen met een antiaanbaklaag maak je met een zacht sponsje schoon om de laag niet te beschadigen. De airfryer neem je af met een droge doek. Wanneer alle onderdelen droog zijn, kun je de airfryer weer in elkaar zetten. Heeft je airfryer een grondige reinigingsbeurt nodig? We geven 5 tips voor een goede reiniging.

1. Airfryer schoonmaken met citroen

1. Airfryer schoonmaken met citroen

Een manier om een airfryer goed te reinigen, is met citroen. Leg hiervoor eerst een stukje aluminiumfolie in de opvangbak van de airfryer en giet hier een klein laagje water in. Leg een paar plakjes citroen in het water. Zet de airfryer 8 tot 10 minuten aan op 180 °C. Haal de aluminiumfolie en de citroen uit de heteluchtfriteuse en ga nog even met een doek door het apparaat.

2. Airfryer schoonmaken met groene zeep

Groene zeep is een milieuvriendelijke manier om een airfryer schoon te maken. Bovendien is groene zeep heel effectief om te ontvetten. Is je mandje of lekbak heel vet? Smeer ze dan in met groene zeep. De binnenkant van de airfryer vul je met heet water. Het mandje kun je daarin leggen. Na 15 minuten zullen het vet en de etenswaren zijn losgeweekt. Giet het water uit de airfryer en neem alles af met een zachte spons. Spoel alles goed af en laat de onderdelen goed drogen.

3. Airfryer schoonmaken met baking soda

3. Airfryer schoonmaken met baking soda

Om het verwarmingselement goed schoon te maken, kun je baking soda gebruiken. Doe hiervoor 2 eetlepels baking soda en 1 eetlepel warm water in een kom en meng dit door elkaar totdat het een papje is. Haal een tandenborstel door het papje en borstel het verwarmingselement voorzichtig schoon. Haal met keukenpapier de restjes van het element en neem het af met een vochtig doekje. Laat het verwarmingselement goed drogen voordat je de airfryer weer in elkaar zet.

4. Airfryer schoonmaken met azijn

Om je airfryer met natuurazijn schoon te maken, schenk je een laag van 2 centimeter in de opvangbak. Giet er water bij totdat de bak voor ⅔ gevuld is. Doe de bak met het mandje in de airfryer en zet het apparaat 10 minuten aan op 180 °C. Giet de airfryer leeg en verwijder met keukenpapier de etensresten wanneer de heteluchtfriteuse is afgekoeld. Neem de airfryer af met een droge doek en laat het apparaat drogen.

5. Airfryer schoonmaken met een vaatwastablet

5. Airfryer schoonmaken met een vaatwastablet

Om aangekoekt vet uit de airfryer te verwijderen, kun je het beste een vaatwastablet gebruiken. Doe dit alleen met onderdelen die ook in de vaatwasser mogen. Voor deze methode vul je de opvangbak met heet water en leg je het mandje erin. Plaats een vaatwastablet in het mandje en giet er heet water op. Laat het 15 tot 30 minuten weken. Giet het water weg en gebruik een zachte spons en wat afwasmiddel om het mandje en de bak goed schoon te maken. Spoel vervolgens alles goed af en zorg ervoor dat er geen resten afwasmiddel achterblijven. Laat de onderdelen drogen voordat je de airfryer weer in elkaar zet.

Bekijk soortgelijke artikelen