MM logo red

Wat is een smart-tv en welke moet je kiezen?

Femke14 FEBRUARI 2023
unknown description

Een smart-tv is een televisie met internet. Door deze internetverbinding (via internetkabel of ingebouwde wifi) kun je films en series vanaf het internet naar je tv streamen. Daar heb je geen extra apparaat voor nodig, alles wat je nodig hebt zit al in de tv. Daarom worden smart-tv’s ook wel slimme tv’s genoemd. Op deze pagina lees je wat je allemaal kunt met zo’n slimme televisie en waar je op moet letten als je een smart-tv koopt.

Wat zijn de voordelen van een smart-tv?

Wat zijn de voordelen van een smart-tv?

Het grootste voordeel van een smart-tv is dat je er eindeloos films, series, gemiste tv-programma’s, sport en documentaires mee kunt kijken buiten de normale televisieprogramma’s om. Via bijvoorbeeld Netflix, Videoland en HBO Max kijk je wanneer je maar wilt naar een film of binge je in een klap een heel seizoen van een spannende serie. Ook kun je lekker browsen op het internet, videochatten en online muziek luisteren. Nog een voordeel is dat je andere apparaten met de smart-tv kunt verbinden: je tablet of smartphone bijvoorbeeld.

Welke apps zijn er voor smart-televisies?

Welke apps zijn er voor smart-televisies?

Hier is het even oppassen geblazen want veel grote televisiemerken hebben hun eigen smart-tv-platform. Zo gebruiken Philips en Sony het platform Android TV terwijl Samsung smart-tv’s op Tizen draaien. Let er bij het kopen van een smart-tv op dat jouw favoriete app ook door het televisiemerk ondersteund wordt. Heel bekende apps voor smart-tv’s zijn: Netflix, Disney+, Film1, AppleTV, Google Play Movies, NPO Start, Amazone Prime Video, Videoland, Pathe Thuis, YouTube en Spotify. Er zijn er nog veel meer, je vindt ze allemaal online of in het menu van jouw smart-tv.

Hoe kun je een gewone televisie smart maken?

Hoe kun je een gewone televisie smart maken?

Het verschil tussen een gewone tv en een smart-tv is dat een gewone tv niet verbonden is met internet. Op een gewone tv kun je dus geen apps downloaden of streamingsdiensten zoals Netflix bekijken. Gelukkig kun je van jouw gewone tv een smart-tv te maken. Daar heb je een extra apparaat voor nodig, namelijk een Google Chromecast. Sluit de Google Chromecast via de hdmi-aansluiting aan op jouw tv en het streamen (casten) vanaf jouw smartphone of tablet kan beginnen. Je kunt zelfs films en series in 4K-kwaliteit vanaf je telefoon streamen. Verder zijn er honderden Android- en iPhone-apps waaruit je kunt kiezen. Je bedient de Chromecast met je stem, afstandsbediening, smartphone of tablet.

Welk formaat smart-tv past bij jou?

Ga jij voor een kleine, middelgrote of heel grote smart-tv? De keuze is aan jou, en we raden je aan om op de grootte van je kamer en de kijkafstand te letten. We doen alvast een voorzet met deze 10 smart-tv’s.

De 10 beste smart-tv’s

Bekijk soortgelijke artikelen