Mediamarkt Logo

Hoe kies je een goede luchtontvochtiger?

unknown description

Last van vochtproblemen, schimmel of condens in huis? Een luchtontvochtiger biedt uitkomst. In dit artikel lees je waar je op moet letten bij het kiezen van een goede luchtontvochtiger. Voor thuis, maar ook voor een garage of andere ruimte buitenshuis.

Hoe werkt een luchtontvochtiger precies?

Hoe werkt een luchtontvochtiger precies?

Een luchtontvochtiger is een elektrisch apparaat dat de luchtvochtigheid in de ruimte verlaagt. Het zuigt de lucht op, filtert het vocht eruit en blaast de droge lucht terug in de ruimte. De ideale luchtvochtigheid in huis ligt tussen de 40% en 60%. Daarin kun je comfortabel wonen en leven, zonder je druk te hoeven maken over schimmelvorming en gezondheidskwalen. Een luchtontvochtiger kan ook handig zijn voor ruimtes buitenshuis, zoals een boot of garage.

Wat voor soort luchtontvochtigers zijn er?

Wat voor soort luchtontvochtigers zijn er?

We onderscheiden 2 typen luchtontvochtigers, die geschikt zijn voor andere ruimtes en temperaturen:

  • Compressor- of condensluchtontvochtiger: koelt de lucht om vocht te verwijderen. Geschikt voor temperaturen boven de 15 graden Celsius.
  • Adsorptieluchtontvochtiger: verwarmt de lucht en gebruikt een adsorpatiemateriaal om vocht te absorberen. Geschikt voor kleine, koele ruimtes tot 15 graden Celsius.

We vertellen je graag meer over deze typen luchtontvochtigers en voor welke ruimtes en situaties ze geschikt zijn.

Waar in huis plaats je een compressor- of condensluchtontvochtiger?

Een compressor- of condensluchtontvochtiger is ideaal voor kamers met een gemiddelde tot hoge temperatuur (boven de 15 °C). Denk aan je woonkamer, slaapkamer, kantoor of keuken. Deze luchtontvochtiger werkt vergelijkbaar met een airconditioner. Hij zuigt de vochtige lucht op, koelt deze af, vangt het condens op, verwarmt de droge lucht en blaast deze terug in de ruimte.

Wanneer kies je een adsorptieluchtontvochtiger?

Wanneer kies je een adsorptieluchtontvochtiger?

Een adsorptieluchtontvochtiger is geschikt voor het ontvochtigen van kleine, koele ruimtes. Denk aan een garage, kelder, camper of boot. Deze luchtontvochtiger verwarmt de lucht en gebruikt een adsorpatiemateriaal (zoals silicagel) om vocht te absorberen. Hij werkt het beste bij temperaturen onder de 15 °C.

Let op de grootte van de ruimte waarin je een luchtontvochtiger plaatst

Bij het kiezen van een luchtonvochtiger is het belangrijk dat je let op de grootte van de ruimte waarin je hem plaatst. Elke luchtontvochtiger heeft een maximale hoeveelheid kubieke meters die hij kan ontvochtigen. Dit staat aangegeven als ‘maximale ruimteafmetingen’ in vierkante meter (m²) of kubieke meter (m³). De inhoud van je ruimte in m³ berekenen je door de lengte, breedte en hoogte met elkaar te vermenigvuldigen. Een woonkamer van 6 meter lang, 5 meter breed en 2,60 meter hoog heeft bijvoorbeeld een inhoud van 78 m³.

Bekijk soorgelijke artikelen