Mediamarkt Logo

8 tips om jouw smartphone duurzaam te gebruiken

undefined

Je wilt natuurlijk dat jouw (gloednieuwe) smartphone zo lang mogelijk meegaat. Niks is zo fijn als de hele dag bezig zijn en je geen zorgen maken over de batterij van je telefoon. Wij helpen jou met deze 8 tips om het gebruik van jouw smartphone nog leuker én duurzamer te maken. Hoe langer jouw telefoon meegaat, hoe fijner voor jou, jouw portemonnee én voor onze planeet!

Optimaliseer je batterijgebruik

Telecom tips - Duurzaamheid - Batterijgebruik optimaliseren

Wil je nog langer werken met je toestel? Schakel dan als eerste bij de instellingen de energiebesparingsmodus (iPhone) of batterijbesparing (Android) in. Dit kun je ook nog doen:

  • Verlaag de helderheid van het scherm.
  • Schakel bluetooth uit als je het niet nodig hebt.
  • Open zware apps minder vaak (denk aan games en navigatieapps).
  • Gebruik het donkere thema.
  • Laat het scherm sneller automatisch uit gaan.

Deze en andere nuttige instellingen vind je bij Android-telefoons bij ‘Instellingen’ en dan ‘Display’. Let wel: bij Android-toestellen kunnen de gebruikte termen wel eens verschillend zijn, naargelang de fabrikant. Op de iPhone vind je de donkere modus en het automatische slot bij ‘Beeldscherm en helderheid’ bij de instellingen.

Op sommige smartphones vind je een extreme spaarstand (de terminologie verschilt) die alles herleidt tot de essentiële zaken. Dat is vooral handig in een noodgeval, als je nog echt een werkende smartphone nodig hebt om de dag of nacht door te komen.

Personaliseer je smartphone

Telecom tips - Duurzaamheid - Smartphone personaliseren

Vind je de letters op je scherm te klein, de kleuren van de menu’s niet mooi of zou de leesbaarheid beter mogen? Dat kan. Bij een iPhone open je de instellingen en kies je bij ‘Beeldscherm en helderheid’ voor ‘Lettergrootte’. Met een schuifknop pas je het aan. Onder ‘Toegankelijkheid’ vind je nog opties die de leesbaarheid verbeteren.

Bij Android-smartphones vind je bij de instellingen onder ‘Weergave’ veel opties om de menu’s en tekst aan te passen. Heel wat Android-smartphonebouwers bieden ook een Thema-app aan waarmee je in een keer kleuren, tekststijl, pictogrammen en zelfs geluiden aanpast. Altijd leuk om uit te proberen!

Ga bewust met je data om

Heb je een ongelimiteerde databundel? Dan hoef je je geen zorgen te maken over apps die veel data verbruiken. Maar misschien heb je wel een datalimiet of moet je er in het buitenland extra rekening mee houden. Stap één is zoveel mogelijk gebruikmaken van wifi, ook als je bijvoorbeeld naar een restaurant gaat of in een hotel verblijft. Sommige apps gebruiken zonder dat je het weet veel mobiele data. Wil je weten welke? Op een iPhone open je de instellingen en tik je op ‘Mobiel netwerk’. Scrol omlaag om te zien hoeveel data je verbruikt, in totaal en per app. Je kunt hier bij elke app aangeven of ze mobiele data mogen verbruiken.Bij een nieuwe Android-smartphone tik je bij ‘Instellingen’ en ‘Apps’ op ‘Alle apps weergeven’ om per app het verbruik te ontdekken. Hier bepaal je of ze onderweg data mogen downloaden en beperk je ze eventueel. Het lijkt misschien wat omslachtig, maar je zal snel opmerken dat bepaalde apps (zoals social media en sommige games) veel data verbruiken.

Update je apps en je smartphone

Telecom tips - Duurzaamheid - Smartphone en apps updaten

Even opzoeken wanneer je met de trein of bus naar huis kunt vertrekken… en dan blijkt de app niet meer te werken. Of je wilt snel even online bankieren, maar de app is niet up-to-date. Het gebeurt vaak. Bedrijven brengen regelmatig updates voor apps uit, onder meer om ze veiliger te maken en eventuele fouten te verwijderen. Het is dus goed om ze regelmatig te updaten, zodat apps zeker werken als je ze nodig hebt. Dat kan automatisch in de achtergrond gebeuren, zowel bij iOS als Android. Maar af en toe mislukt zo’n automatische update. Check dus regelmatig in de app stores van Google of Apple of er een nieuwe app-versie beschikbaar is. Bijvoorbeeld voor je op reis vertrekt of een uitstap gaat maken met het gezin.

Nog belangrijker is dat je altijd de nieuwste software op jouw smartphone draait. Deze systeemupdates houden je toestel en je gegevens veilig. Meestal krijg je automatisch een melding van een update, maar je kunt het ook zelf controleren. Bij een iPhone open je de instellingen en tik je op ‘Algemeen’ en dan op ‘Software-update’; bij een Android-smartphone moet je meestal bij de instellingen onderaan ‘Systeem’ of ‘Systeemupdates’ kijken.

Stop hem in een hoesje

Wat gaat er meestal kapot bij een smartphone? Het scherm natuurlijk! Er worden ondertussen wel heel stevige glassoorten gebruikt, maar als een toestel uit je handen glipt en op de grond terechtkomt, kan er toch een barst ontstaan. Die kan mogelijk hersteld worden, maar dat kan wel veel kosten. Kies daarom voor een telefoonhoesje, nog voor er iets gebeurt. Zo’n hoesje kan heel veel schade voorkomen. Er zijn verschillende types beschikbaar, van discrete siliconen hoezen voor de achterkant tot mooie exemplaren die je smartphone als een boek beschermen.

Zonder krassen

Telecom tips - Duurzaamheid - Zonder krassen

Per ongeluk stop je jouw smartphone in je jaszak of tas, net naast de autosleutels. Een ramp is het niet, maar misschien verschijnen er daardoor wel klein krasjes op het display. Voorkomen is beter dan genezen: plaats een screenprotector of laat het door een professional doen. Het is een extra beschermlaag die krassen op het scherm voorkomt. En de beeldkwaliteit blijft gewoon even goed als zonder screenprotector op je scherm. Het is een goedkope manier om je smartphone er langer goed uit te laten zien. En is de screenprotector na een jaar niet mooi meer? Vervang hem dan door een nieuwe!

Waar ligt je smartphone?

Telecom tips - Duurzaamheid - Waar ligt je smartphone

Sommige mensen houden hun smartphone altijd op zak, anderen laten hem rondslingeren. Ben je eerder het tweede type? Dan hebben we een trucje voor je, zodat je de volgende keer jouw smartphone snel terugvindt. Zowel Apple als Google bieden een functie aan om je smartphone op te sporen. Laat hem dan op afstand luid rinkelen en je vindt hem meteen terug. Ja, zelfs als de smartphone in de stille stand staat. Voor een Android-smartphone tik je gewoon in de browser op een ander toestel ‘Find Android’ om naar de juiste pagina te worden gebracht. Je moet alleen even inloggen met je Google-account.

Om je iPhone terug te vinden, ga je naar icloud.com en log je in met je Apple-gegevens. Bij beide zie je op een kaart waar je toestel zich bevindt en krijg je een aantal opties, waaronder om een geluid af te spelen. Hier kun je bij diefstal een toestel ook vergrendelen of zelfs alle gegevens erop wissen.

Maak je portemonnee lichter

Maak je portemonnee lichter

Ben je het ook zat om steeds meer klantenkaarten, pasjes en bonnetjes in die overvolle portemonnee te moeten proppen? Via de Wallets-app op je iPhone maak je hem heel wat lichter door je kaarten digitaal mee te nemen. Handig, want zo raak je nooit meer je concerttickets kwijt, want die plaats je ook in de app. Standaard zit er op een Android-smartphone (meestal) geen wallet-app, maar je kunt via de Google Play Store snel een gratis Android-app vinden. WalletPasses bijvoorbeeld. Stocard (van Klarna, en beschikbaar voor iOS en Android) is dan weer een speciale gratis app die ontworpen is om alle klantenpasjes bij elkaar te bewaren. Zo hoef je bij de kassa niet meer te zoeken in je jaszak of tas!

Bekijk soortgelijke artikelen