Mediamarkt Logo

Energie besparen

unknown description

Door de alsmaar stijgende energieprijzen worden we gedwongen om kritischer te kijken naar ons energieverbruik. Gelukkig kun je al met een paar simpele aanpassingen in huis besparen op je energierekening, zonder in te leveren op comfort. Niet alleen goed voor de portemonnee, ook voor het milieu. We leggen je graag aan de hand van een aantal tips uit hoe jij thuis kunt beginnen met besparen.

Wat is energiezuinig?

energiezuinig

Wanneer iets energiezuinig is, verbruikt het relatief weinig energie. Je komt de term vaak tegen wanneer er wordt gesproken over een huis of elektronisch apparaat. Heb jij een energiezuinig huis? Dan verbruik je relatief weinig energie voor het verwarmen in de winter of koelen in de zomer. De twee voornaamste manieren om je huis energiezuiniger te maken zijn goede isolatie of investeren in een warmtepomp. Hoe energiezuinig jouw huis is, vind je terug op je energielabel. Hieronder vertellen we daar meer over. Hetzelfde geldt voor energiezuinige apparaten: deze hebben een relatief laag energieverbruik ten opzichte van andere apparaten. Bespaar in huis door oude apparatuur in te ruilen tegen energiezuinige exemplaren én deze slim te gebruiken. Meer tips over het slim gebruik van apparaten delen we in dit artikel.

Energielabel

Energielabel

Het energielabel is een verplicht informatielabel binnen de Europese Unie. Door dit label zie je in één oogopslag hoe energiezuinig een huis of apparaat is. Dit maakt het makkelijker voor je om duurzame keuzes te maken en te besparen.

Het energielabel van je woning geeft aan hoe goed je huis geïsoleerd is en hoe zuinig de installaties in huis zijn. Het energielabel loopt van A (erg zuinig) tot G (niet zuinig). Onderdelen die bijdragen aan een groener energielabel zijn goede isolatie, dubbel glas, een warmtepomp en zonnepanelen.

Energielabel apparatuur

Energielabel apparatuur

Naast huizen zijn veel van je elektrische apparaten voorzien van een energielabel. Dit label geeft informatie over het energieverbruik van het apparaat. Bij vaatwassers en wasmachines staat ook het waterverbruik vermeld.

Het energielabel voor apparaten begon met A tot D. Doordat apparaten steeds duurzamer werden, liep dit schema na verloop van tijd op tot A+++. Deze plussen zorgden voor veel onduidelijkheid. De meeste apparaten zijn daarom sinds maart 2021 heringedeeld van A tot G aan de hand van nieuwe energiestandaarden. Alleen bij afzuigkappen, wasdrogers en airco’s kun je de plussen nog tegenkomen.

Hoe herken je een energiezuinig product

energy filter

Bij het kopen van elektrische apparatuur loont het om te kijken hoe energiezuinig je nieuwe product is. Een energiezuinig apparaat herken je aan een groen energielabel. Ter vergelijking: een oude vriezer verbruikt gemiddeld rond de 450 kWh, terwijl een nieuw model al snel 300 kWh minder verbruikt. Dit scheelt jaarlijks zo’n € 150,- op de energierekening.

Filteren op energielabel

Energieslurpers als wasmachines, wasdrogers, vriezers en vaatwassers zijn op onze website duidelijk voorzien van een energielabel. Daarnaast is het mogelijk om tijdens het zoeken te filteren op deze labels. Zo pik je de meest duurzame keuze er snel tussenuit.

Smarthome

Met een smarthome verbind je slimme apparaten met elkaar en bedien je ze op afstand. Denk aan een slimme thermostaat, deurbel of verlichting. Behalve op comfort kun je hiermee ook flink besparen op energie. Slimme apparaten geven meer inzicht in je verbruik én verbruiken alleen energie wanneer jij het nodig hebt.

Slimme thermostaat en radiatorknop

Slimme thermostaat en radiatorknop

Met een slimme thermostaat heb je inzicht in je verbruik en regel je makkelijk de temperatuur in huis. Zo voorkom je dat de verwarming onnodig hard loeit wanneer je uit huis bent of slaapt. Een slimme radiatorknop helpt het verbruik terugdringen in ruimtes die je niet of weinig gebruikt.

Slimme verlichting

Slimme verlichting

Iedereen vergeet wel eens het licht uit te doen. Helaas gebeurt dit sommigen iets te vaak. Met slimme verlichting ga jij nooit meer de deur uit terwijl de lampen nog aan staan. Sensoren gaan hierin een stap verder en gaan automatisch aan wanneer jij de kamer binnenwandelt, en weer uit bij vertrek.

Slimme stekkers

Slimme stekkers

Wist je dat sommige apparaten stroom verbruiken wanneer ze op stand-by staan? Dit noemen we sluipverbruik. Door slimme stekkers te gebruiken bedien je apparaten op afstand, zelfs wanneer deze níet slim zijn. Zo weet je zeker dat de aangesloten apparaten daadwerkelijk uit staan en ga je sluipverbruik tegen.

Keuken

Koken energy

Keukens tellen vaak niet 1 of 2 maar al snel 3 of 4 energieslurpende apparaten. Denk aan de koelkast, vriezer, oven en vaatwasser. Stap bijvoorbeeld over op een energiezuinige koelkast of een energiezuinige vriezer en bespaar zo elektriciteitskosten.

Behalve door de douche wordt de gasrekening ook beïnvloed door het gebruik van warm water in de keuken. Laat de warmwaterkraan daarom niet langer lopen dan nodig en voorzie de kraan van een waterbesparend opzetstuk. Het gebruik van een waterkoker in plaats van kokendwaterkraan helpt ook: zo staat de boiler niet constant op stand-by.

Berging

was or drog energie

Staat er in jouw berging een wasmachine of wasdroger? Dan verbruik je in dit kleine hok op jaarbasis honderden euro’s aan energie. Kies daarom bij het gebruik altijd voor het eco-programma of was op een lagere temperatuur. Of kies in de toekomst voor een energiezuinige wasmachine of een energiezuinige droger.

We spenderen er niet veel tijd, waardoor we de lampen in de berging nog wel eens over het hoofd zien. Draai ook hier led- of spaarlampen in en bespaar op elektriciteit

Slaapkamer

slaapkamer

In de slaapkamer bespaar je energie met een paar simpele aanpassingen. Denk aan energiezuinige lampen en stekkerdozen om sluipverbruik tegen te gaan. Dit is nóg relevanter wanneer je je telefoon oplaadt in de slaapkamer of als je er een tv hebt staan.

Een warme slaapkamer klinkt misschien heerlijk, maar voor een optimale nachtrust stel je de temperatuur van de thermostaat in tussen de 15 en 18 graden Celsius. Hiermee bespaar je op jaarbasis direct tientallen euro’s op de gasrekening. Heerst er een hittegolf? Dan wil je jouw slaapkamer waarschijnlijk koelen. Ga dan voor een energiezuinige airco.

Badkamer

badkamer

Een van de meest effectieve manieren om energie te besparen in de badkamer is door de kraan en douchekop te voorzien van een waterbesparend opzetstuk. Zo verbruik je in verhouding veel minder warm water. Douch daarnaast wat korter en je hebt een win-winsituatie.

 • BetterWay

  Samen op weg naar meer duurzaamheid

  Voor ons is duurzaamheid geen project, maar een houding en een weg naar een leefbare toekomst waarin wij onze verantwoordelijkheid willen nemen.
  Homepage - Teaser - Betterway

Woonkamer

Woonkamer

De woonkamer is ’s avonds het knuste plekje in huis. Mede door het gebruik van (sfeer)verlichting. Bespaar elektriciteit door led- en spaarlampen te gebruiken. Sluipverbruik ga je in de woonkamer tegen met stekkerdozen inclusief aan-uitschakelaar. Kacheltje aan voor nog meer sfeer? Ook met een energiezuinige kachel gaat dat lukken. Tot slot: een grote televisie slurpt ook energie, maar gelukkig zijn er veel energiezuinige televisies verkrijgbaar.

10 energiezuinige tips

energiezuinige
 1. Let bij het aankopen van een nieuw apparaat op het energielabel. Ga bij voorkeur voor een (donker)groen label. Dit kan jaarlijks honderden euro’s schelen.
 2. Maak slim gebruik van (energiezuinige) apparatuur in huis. Kies voor het eco-programma op je vaatwasser, was je kleren op een lagere temperatuur en trek de stekker uit je tv.
 3. Investeer in een slimme thermostaat. Deze geeft meer inzicht in je energieverbruik en dringt onnodig verbruik terug naar een minimum.
 4. Ga sluipverbruik van apparaten in sluimerstand tegen met stekkerdozen. Door een stekkerdoos met aan-uitschakelaar te gebruiken zet je verschillende apparaten gemakkelijk in één keer uit.
 5. Gebruik minder (warm) water. Probeer maximaal 5 minuten te douchen. Een waterbesparende douchekop en mondstuk voor de kraan dragen ook bij.

energiezuinige

6. Doe het licht uit wanneer je de kamer uitloopt. Vergeetachtig? Slimme verlichting of sensoren kunnen een handje helpen.

7. Verruil je gloei- of halogeenlampen voor led- of spaarlampen. Deze zijn een stuk zuiniger

8. Isoleer je huis. Dit doe je zelf op kleine schaal door op zoek te gaan naar spleten en kieren en deze te dichten met kit of een tochtstrip.

9. Doe de deuren in huis dicht. Door deuren open te laten staan verlies je warmte naar plekken die je niet gebruikt, zoals de gang of het trappenhuis.

10. Plak radiatorfolie achter de verwarming. Zo gaat de warmte je huis in, en niet uit.

Waar kun je op besparen?

energiezuinige

Energiekosten bestaan uit gas- of stookkosten en elektriciteitskosten. Gas of stookkosten zijn nodig om het huis te verwarmen. Hoeveel je hiervan verbruikt is vooral afhankelijk van je type woning.

De elektriciteitskosten hangen daarentegen nauw samen met het gebruik van elektrische apparaten. Hierdoor is het verbruik gekoppeld aan het aantal personen in huis. Hieronder delen we tips hoe je op elk van deze specifieke kosten bespaart.

Elektriciteit besparen

Elektriciteit besparen

De grootste energieslurpers in huis zijn airco’s, wasdrogers, vaatwassers, koelkasten, vriezers en grote televisieschermen. Je bespaart op elektriciteitskosten wanneer deze apparaten voorzien zijn van een groen energielabel en als je ze op een slimme manier gebruikt. Denk hierbij aan wassen op een eco-wasprogramma, je tv niet gebruiken als achtergrondgeluid en kleding vaker ophangen in plaats van in de droger doen.

Gas besparen

Gas besparen

Ongeveer 75% van het gas in huis gaat naar de verwarming. 20% gaat naar warm water en 5% naar het gasfornuis. Wil je besparen op gaskosten, dan loont het om de verwarming een paar graden lager te zetten. Ga daarnaast warmteverlies tegen door kieren en spleten te dichten en deuren naar verschillende ruimtes te sluiten.

Stookkosten besparen

Stookkosten besparen

Wanneer je een cv-ketel hebt, betaal je stookkosten. Dit zijn kosten voor het verwarmen van je woning via een gezamenlijke verwarming.

Bespaar op stookkosten door de verwarming minder te gebruiken. Verwarm bijvoorbeeld alleen de kamers die je gebruikt, zet de verwarming ’s nachts lager en houd radiatoren vrij van gordijnen zodat ze de ruimte beter verwarmen.

Bekijk soortgelijke artikelen