MM logo red

Welke monitor kiezen?

Daan20 FEBRUARI 2023
unknown description

Wat het juiste beeldscherm voor jou is, hangt af van jouw persoonlijke wensen. Werk je bijvoorbeeld vaak met 2 monitoren? En welk formaat vind jij het prettigst? Welke aansluitingen heb je op jouw computer? En game je veel, speel je media af of werk je vooral je administratie bij?

Gaming-monitoren

Gaming-monitoren

Als gamer wil je jouw game zo goed mogelijk beleven. Met name de reactiesnelheid, verversingssnelheid en beeldfrequentie dragen daaraan bij. Kies daarom een gaming-monitor met een reactiesnelheid van 1 milliseconde (ms) en een verversingssnelheid van minimaal 144 hertz (Hz); dit creëert een zo vloeiend mogelijk beeld zonder lag. Speel je veel grafische games? Bekijk dan ook eens onze ultrawide-monitoren waarbij je helemaal in je game opgaat. Heb je een PlayStation 5? Kies dan de beste monitor voor jouw PS5.

Monitoren voor studeren of thuiswerken

Monitoren voor studeren of thuiswerken

Als je je monitor vooral gaat gebruiken voor thuiswerken of om te studeren, dan is het belangrijk om te kijken hoeveel ruimte je hebt op je bureau. Staar je dus niet blind op het inch-formaat van je computerscherm, maar focus je op de breedte en diepte van je monitor. Je zit waarschijnlijk lang achter je computer en je wilt nek- of rugklachten voorkomen: bekijk daarom ook de ergonomische mogelijkheden. Is de monitor in hoogte verstelbaar? Of kan je deze met een VESA-aansluiting aansluiten op een monitorarm?

Monitoren voor creatief design

Wat is de beste monitor voor foto- en videobewerking?-preview

Bewerk je vaak foto’s en video’s? Dan is het van belang om een monitor met een hoge resolutie te nemen. Denk hierbij aan een Ultra HD ofwel 4K-resolutie van bijvoorbeeld 3840 x 2160 pixels. Ook is een kleurdiepte van 10-bit belangrijk omdat je hiermee ruim 1,07 miljard verschillende kleuren kunt weergeven. Je kunt op onze productpagina's zien hoeveel procent kleurdekking in welk kleurgamma, zoals RGB of DCI-P3, elke monitor heeft.

Monitoren voor entertainment

Monitoren voor entertainment

Zoek je een monitor voor je studie, maar wil je ook films en series kijken op je monitor? Bekijk dan eens onze smart-monitoren. Op deze monitoren kan je jouw favoriete apps, zoals Videoland of Netflix, installeren en direct jouw favoriete series bingen. Ook zijn er zogeheten ultrawide-monitoren met een beeldverhouding van 21:9 waarmee het net lijkt alsof je in de bioscoop zit.

Inchformaat

Inchformaat

De grootte van een monitor wordt weergegeven in het aantal inch, diagonaal van de linkeronderhoek tot aan de rechterbovenhoek gemeten. 1 inch is 2,54 centimeter. Vraag jezelf af hoe groot jouw bureau is en wat de kijkafstand is. Het meest verkochte formaat monitor is een 27-inch. Een 27-inch-monitor is ongeveer 62 centimeter breed, geschikt voor een kijkafstand van 80 centimeter.

Beeldverhouding

Beeldverhouding

De beeldverhouding geeft het aantal horizontale pixels weer in verhouding tot het aantal verticale pixels. De standaardverhouding is 16:9 en dit zie je in de meeste 24-, 27- en 32-inch-monitoren. De zogeheten ultrawide-monitoren met een verhouding van 21:9 of zelfs 32:9 worden steeds populairder. Hiermee creëer je meer ruimte in de breedte van je monitor, wat ideaal is als je vaak veel schermen open hebt staan of als je helemaal in je game gezogen wilt worden.

Resolutie

Wat is de minimaal benodigde resolutie?

De resolutie van een monitor geeft het totaal aantal pixels van een monitor weer in het aantal horizontale pixels x het aantal verticale pixels. Ook ken je mogelijk wel de namen Full HD (1920 x 1080 pixels), Quad HD (2560 x 1440 pixels) of Ultra HD (3840 x 2160 pixels), dat ook wel 4K wordt genoemd. Bij een ultrawide-resolutie met een 21:9 of 32:9 beeldverhouding wordt het aantal horizontale pixels hoger maar blijft het aantal verticale pixels gelijk. Hoe hoger de resolutie, des te kleiner zijn je pixels en des te scherper is je beeld.

Paneeltype

Paneeltype

Er zijn veel verschillende typen panelen beschikbaar. De vaakst voorkomende zijn:

  • IPS: een paneel dat bekend staat om zijn goede kleurweergave en kijkhoek tot wel 178 graden.
  • VA: vergelijkbaar met een IPS-paneel en wordt ook veel gebruikt in curved-monitoren.
  • Oled: de beste panelen dankzij perfecte kleurweergave, een pixel kan echt uitgeschakeld worden waardoor zwart echt zwart is. Deze panelen zijn met een reactiesnelheid van 0,3 milliseconde ontzettend snel en daarom zeer geschikt voor gamers.
  • TN: een paneel gemaakt om op te gamen met de hoogste mogelijk verversingssnelheid, tot wel 520 hertz.

Ergonomie

Ergonomie

Ergonomie is ontzettend belangrijk bij het kiezen van jouw monitor. Je wilt namelijk altijd rug- en nekklachten voorkomen. Ga daarom voor een monitor die je in hoogte kunt verstellen tot jouw ooghoogte of met een VESA-aansluiting zodat je deze kan monteren op jouw monitorarm of muurbeugel. Ook zijn er monitoren die je 90 graden kunt kantelen zodat je een speciale leesmodus hebt, ideaal voor coderen of het lezen van tekst.

Overige specificaties

Overige specificaties

Er zijn nog een aantal zaken die van belang kunnen zijn voor het kiezen van de juiste monitor:

  • Speakers: als je het geluid direct vanuit je monitor wilt horen in plaats van via een headset of uit je laptop. Dit is handig bij smart-monitoren.
  • Curved-monitoren: een monitor die de kromming van je ogen volgt, zoals bij sommige ultrawide-monitoren.
  • USB-C-monitoren: hebben een aansluiting die zowel het beeld van je laptop weergeeft als je laptop oplaadt, zodat je geen last hebt van meerdere kabels.

Accessoires

Accessoires

Tot slot zijn er nog een aantal accessoires die je mogelijk nodig hebt:

  • Monitorarmen: een arm die je monteert op je bureau waaraan je je monitor bevestigt. Dankzij deze monitorarm heb je de volledige vrijheid om jouw monitor te plaatsen op de hoogte en positie die jij wilt.
  • Monitorverlichting: een lichtbalk die je monteert boven op je monitor voor beter zicht ’s avonds of bij gebrek aan daglicht.
  • Kabels: alle monitoren worden geleverd met een HDMI-kabel of een DisplayPort-kabel (dit staat altijd vermeld op de productpagina). Wil je echter een specifieke kabel van een bepaalde lengte, vergeet deze dan niet aan te schaffen.

Bekijk soortgelijke artikelen