MM logo red

Wat is daisy chaining?

Daan12 FEBRUARI 2024
unknown description

Daisy chaining is een manier om meerdere monitoren met elkaar te verbinden. Zo maak je met een aantal monitoren een groot en breed beeld. Met daisy chaining creëer je meer ruimte op je beeldschermen, wat vooral handig is tijdens het werk. Zo zet je bijvoorbeeld meerdere documenten, programma’s of games tegelijk voor je neus. Ontdek hoe daisy chaining precies werkt en wat je eraan hebt.

Welke monitoren zijn geschikt voor daisy chaining?

Welke monitoren zijn geschikt voor daisy chaining?

Elke monitor die beschikt over minimaal 2 DisplayPort 1.2-poorten is geschikt voor daisy chaining. Hij moet een DisplayPort 1.2 IN en een DisplayPort 1.2 OUT hebben. Ook monitoren met een USB-C-aansluiting (voor Windows-apparaten) of een Thunderbolt 3-poort (voor Apple-laptops) zijn geschikt voor daisy chaining, al heb je hier wel een DisplayPort-verloop voor nodig. Monitoren met alleen een HDMI-poort zijn ongeschikt voor daisy chain.

Welke kabels heb je nodig voor daisy chaining?

Om monitoren direct te verbinden aan je laptop of computer, heb je een DisplayPort-kabel nodig. Hoe meer monitoren je aan elkaar verbindt, hoe hoger de bandbreedte van de DisplayPort-kabel moet zijn voor een helder en scherp beeld op alle monitoren. Als je 1 of 2 monitoren verbindt met een daisy chain, dan is een DisplayPort 1.2 voldoende. Als je meer monitoren op elkaar aansluit, dan heb je een DisplayPort 1.4-kabel nodig. Daisy chaining is ook mogelijk met een Thunderbolt- of USB-C-kabel, maar dan heb je zoals gezegd wel een DisplayPort-verloop nodig.

Hoe werkt daisy chaining?

Hoe werkt daisy chaining?

Daisy chaining werkt alleen op computers of laptops met minimaal 1 DisplayPort 1.2-poort. In deze poort stop je de IN-kant van de DisplayPort 1.2-kabel. De OUT-kant gaat in de 1ste monitor. Vervolgens verbind je een 2de monitor met de eerste door een andere DisplayPort-kabel op eenzelfde manier in de monitoren te stoppen. Op deze manier maak je een ‘ketting’ van monitoren. In principe kun je zoveel monitoren daisy chainen als je wilt, al gaat dit vaak ten koste van de beeldkwaliteit van de laatst aangesloten monitoren. Je hebt een computer of laptop met krachtige videokaart nodig om een daisy chain goed te laten werken op meer dan 2 monitoren, zeker als je gamingmonitoren of 4K-monitoren aansluit.

Wat zijn de voordelen van daisy chaining?

Wat zijn de voordelen van daisy chaining?

Daisy chaining heeft een aantal grote voordelen:

  • Je hebt minder kabels en poorten nodig dan wanneer je elke monitor apart op je computer aansluit. Dat voorkomt dat kabels om elkaar vast komen te zitten en je houdt een poort over voor andere kabels.
  • Je schakelt makkelijk tussen verschillende vensters of taken. Je hoeft niet steeds te scrollen of te klikken om iets te zien.
  • Je ziet meer details en kleuren op je scherm. Dat is fijn als je bijvoorbeeld foto’s of video’s bewerkt of grafisch ontwerpt.

Wat zijn de nadelen van daisy chaining?

Er kleven ook een paar nadelen aan daisy chaining.

  • Niet alle monitoren zijn even geschikt voor daisy chaining. Als de monitoren niet goed bij elkaar passen, dan kan het beeld vervormen of onscherp worden.
  • Daisy chaining kan de prestaties van je computer verlagen. Je computer moet meer moeite doen om het beeld te verwerken en te versturen. Dat kan leiden tot vertraging of hapering van het beeld, vooral als je meer dan 2 monitoren aan elkaar verbindt.

Bekijk soortgelijke artikelen