MM logo red

Hoe kies je de beste gamemonitor?

Daan23 FEBRUARI 2023
unknown description

Je wilt graag een goede monitor om mee te gamen, maar hoe kies je de beste gaming-monitor uit? Er zijn veel goede monitoren met een uitstekende verversingssnelheid, hoge resolutie en zelfs een curved-monitor. MediaMarkt zet alle opties voor jou op een rij zodat jij de juiste keuze kunt maken.

Gaming-monitor voor de allround-gamer

Zoek je een gaming monitor voor de PC of een console?

Het belangrijkste waar je op moet letten bij het kiezen van een gaming-monitor is dat het een lage reactiesnelheid van minimaal 1 ms (milliseconde) en een verversingssnelheid van minimaal 144 Hz (hertz) heeft. Dit zorgt voor soepel bewegende beelden en voorkomt haperingen, wat essentieel is bij online gamen.

Gaming-monitor om helemaal op te gaan in je game

Gaming-monitor om helemaal op te gaan in je game

Om helemaal op te gaan in je game is een zo breed mogelijke monitor een echte aanrader. Met een zogeheten ultrawide-monitor heb je een heel breed beeld in een 21:9 of 32:9 beeldverhouding. Het merendeel van deze gaming-monitoren zijn curved en volgen de bolling van je ogen. Hierdoor is het beeld helemaal links of rechts van het beeld niet verder verwijderd van je ogen dan het middelpunt. Vaak hebben deze monitoren ook een 10-bit kleurdiepte wat zorgt voor meer dan 1 miljard kleuren.

Gaming-monitor voor de competitieve gamer

Gaming-monitor voor de competitieve gamer

Als je een echte competatieve gamer bent, dan telt er maar één ding en dat is snelheid. Met name bij shooters is dat van belang, zodat je je tegenstander net iets eerder ziet of beter kan volgen tijdens het schieten. Hetgeen waar je dan vooral naar moet kijken is de verversingssnelheid van je gaming-monitor. Ga daarom voor een minimale verversingssnelheid van 240 hertz. Hiermee heb je een ontzettend vloeiend beeld en heb je geen last van haperingen tijdens jouw game.

Gaming-monitor voor de console-gamer

Gaming-monitor voor de console-gamer

Met de PlayStation 5 en Xbox Series X is het mogelijk om op een monitor met een verversingssnelheid van 120 hertz te gamen, terwijl dit bij vorige consoles slechts 60 hertz was. Wil je dit doen in Ultra HD, oftewel 4K-resolutie, dan heb je een gaming-monitor met een HDMI 2.1-aansluiting nodig. Wil je gamen in Quad HD of Full HD, dan kan dit met een HDMI 2.0-aansluiting.

Reactiesnelheid

 Welke reactietijd heb je nodig voor een vlotte game-ervaring?

De reactiesnelheid van een monitor geeft de snelheid weer waarmee pixels op het scherm veranderen van kleur. Deze snelheid wordt gemeten in milliseconden. Over het algemeen wordt een reactiesnelheid van 1 milliseconden nodig geacht voor een gaming-monitor en tegenwoordig zijn er zelfs oled-monitoren met een reactiesnelheid van 0,3 milliseconden.

Verversingssnelheid

Wat is hertz (Hz) en hoeveel hertz moet je tv hebben?

De verversingssnelheid van een monitor geeft aan hoe vaak het scherm wordt ververst. Hoe vaker deze verversing plaatsvindt, des te vloeiender het beeld eruitziet. Dit wordt gemeten in hertz en over het algemeen wordt een verversingssnelheid hoger dan 144 hertz beschouwd als optimaal voor een gaming-monitor. De PlayStation 5 en Xbox Series X kunnen maximaal 120 hertz aan.

Inchformaat

Inchformaat

De grootte van een monitor wordt weergegeven in inch, diagonaal van de linkeronderhoek tot aan de rechterbovenhoek gemeten. 1 inch is hetzelfde als 2,54 centimeter. Kijk goed hoeveel ruimte je op je bureau hebt en kies het formaat dat bij jouw situatie past. Het meest verkochte formaat is een 27-inch-monitor van ongeveer 62 centimeter breed voor een kijkafstand van 80 centimeter.

Resolutie

Wat is de minimaal benodigde resolutie?

De resolutie van een monitor geeft het totaal aantal pixels van een monitor weer. Voorbeelden hiervan zijn Full HD (1920 x 1080 pixels), Quad HD (2560 x 1440 pixels) en Ultra HD (3840 x 2160 pixels), dat ook wel 4K wordt genoemd. Bij een ultrawide-resolutie met een 21:9 of 32:9 beeldverhouding wordt het aantal horizontale pixels meer, maar blijft het aantal verticale pixels gelijk. Bij een hogere resolutie zijn de pixels kleiner en is je beeld scherper.

Bekijk soortgelijke artikelen