Mediamarkt Logo

Hoe kies je de beste gamemonitor?

unknown description

Je wilt graag beginnen met gamen via een monitor, maar hoe kies je nou de beste gamemonitor uit? Er zijn enorm veel keuzes aan goede monitoren met een goede verversingssnelheid, hoge resolutie en zelfs op een curved monitor. MediaMarkt zet alle opties voor jou op een rijtje om de juiste keuze te kunnen maken.

Zoek je een gaming monitor voor de PC of een console?

Zoek je een gaming monitor voor de PC of een console?

Er zitten een aantal verschillen tussen de monitor voor de PC en die van een console. Een monitor heeft over het algemeen een hogere verversingssnelheid maar een lagere maximale resolutie. Bij een monitor is het voor de PlayStation 5 namelijk 120Hz ten opzichte van een maximum van 60 Hertz bij een televisie. De resolutie bij een televisie gaat tot wel 8K-kwaliteit wat er fantastisch uitziet bij jouw singleplayer games. Deze is voor de monitor wel wat lager (maximaal 5K-kwaliteit) maar vanwege de hoge reactietijd is dit uitermate geschikt voor shooters en RPG’s.

Bekijk alle monitoren

Wat is de minimaal benodigde resolutie?

Wat is de minimaal benodigde resolutie?

De benodigde resolutie voor een gamemonitor hangt volledig af van jouw situatie en favoriete games. Speel je graag competitief? Dan is een kleiner scherm met een Full HD kwaliteit al meer dan goed genoeg. Wanneer het scherm groter wordt (vanaf 27 inch) dan worden de pixel al wat meer duidelijk en is het nodig om in een hogere resolutie te gamen. Dit komt vooral van pas bij Open World games of Strategy games zoals Hogwarts Legacy. Hierdoor blijft de kwaliteit van de game goed en is jouw beeldkwaliteit erg scherp.

Welke reactietijd heb je nodig voor een vlotte game-ervaring?

 Welke reactietijd heb je nodig voor een vlotte game-ervaring?

Reactietijd is net zoals verversingssnelheid, een van de belangrijkste eigenschappen voor jouw gamemonitor. Je reactietijd wordt altijd uitgedrukt in milliseconden, wat aangeeft hoe snel de pixels van kleur veranderen bij bewegende beelden. Hoe hoger je reactietijd is, hoe slechter jouw beeld is. Er ontstaat een soort van blur of wazig beeld wanneer deze hoog is. MediaMarkt raadt aan om een zo laag mogelijke reactietijd van 0,5ms of 1ms te kiezen. Hierdoor blijft jouw scherm zo scherp mogelijk en lijkt je spel een stuk realistischer.

De beste verversingssnelheid voor vloeiende beelden

Wat is hertz (Hz) en hoeveel hertz moet je tv hebben?

De verversingssnelheid van jouw monitor zorgt ervoor dat het beeld zich vloeiend voortbeweegt tijdens het gamen. Hoe hoger jouw verversingssnelheid, wat uitgedrukt wordt in hertz (Hz), hoe beter jouw monitor reageert op bewegende beelden. Voor shooters of games waar reactiesnelheid belangrijk is, raden wij aan om een monitor te kiezen van minimaal 144Hz of misschien wel 165Hz. Wil je een nog betere kwaliteit? Voor professionals of e-sporters zijn er zelfs monitoren met 240Hz en 360Hz.

Indien jij een beginnend gamer bent en adventure of strategy games speelt, dan is een 60Hz of 75Hz monitor genoeg.

Meer informatie over hertz

Wat voor paneel voor de beste prestaties?

Er wordt onderscheid gemaakt in verschillende panelen:

 1. Twisted Nematic, ook wel TN-paneel genoemd.
 2. Inter Plane Switching, ook wel IPS-paneel genoemd.
 3. Vertical Alignment, ook wel VA-paneel genoemd.

1. TN-paneel

1. TN-paneel

Het TN-paneel is een keuze voor de gamers met een kleiner budget. De TN-panelen zijn goedkoper dan het IPS- en VA-scherm. Het is een erg goede keuze op basis van de reactietijd van 1ms en de verversingssnelheid van maximaal 144Hz. De nadelen van het TN-paneel is de kleurweergave vanaf bepaalde kijkhoeken. Wanneer jij schuin zit, wordt de kleur van je scherm anders en wordt het lastiger om te gamen.

Bekijk alle TN-paneel monitoren

2. IPS-paneel

2. IPS-paneel

Het IPS-paneel heeft als grootste voordeel de kleurweergave. De kijkhoek is groot, wat betekent dat je vanaf bijna elke hoek het scherm in de juiste kleuren ziet. Vanwege de goede kwaliteit van het scherm, zie je dit vaker terug in 4K- UHD kwaliteit. Vandaar dat deze schermen in een hogere prijsklasse liggen.

Het nadeel van het IPS-paneel is de reactietijd van 4ms. Dit komt bij shooters, race of online games met reactiesnelheid, niet ten goede. Voor deze games raden wij eerder een TN-paneel aan vanwege de response rate.

Bekijk alle IPS-paneel monitoren

3. VA-paneel

3. VA-paneel

Wil je een beetje van beiden bovenstaande panelen? Dan is het VA-paneel echt wat voor jou. Het heeft geen enorm goed scherm zoals bij het IPS-paneel en is niet zo snel als het TN-paneel maar zit overal net tussenin. Wanneer je het budget hebt, heb je de mogelijkheid om een monitor te kiezen waar de kwaliteit van het scherm goed is, er redelijke hoge frame rates zijn en lagere reactietijden.

Bekijk alle VA-paneel monitoren

G-sync of Freesync?

G-Sync of Freesync zijn technieken om stuttering en tearing tegen te gaan bij het gamen. Stuttering en tearing worden ook wel haperingen genoemd. MediaMarkt licht beide technieken uit zodat jij weet of je een monitor met één van deze technieken nodig hebt.

Externe inhoud - Youtube

Omdat wij jou een aangename online ervaring willen bieden op onze website hebben we jouw toestemming nodig om de comfortabele cookies te activeren om de inhoud van partners te kunnen laten zien.

Kenmerken G-Sync:

 • Techniek om stuttering en tearing tegen te gaan bij het gamen.
 • Verhoogd verversingssnelheid als deze te laag is bij de PC.
 • Wordt gesynchroniseerd met NVIDIA- en AMD-videokaarten.
 • G-Sync monitoren zijn duurder dan de Freesync monitoren.

Externe inhoud - Youtube

Omdat wij jou een aangename online ervaring willen bieden op onze website hebben we jouw toestemming nodig om de comfortabele cookies te activeren om de inhoud van partners te kunnen laten zien.

Kenmerken Freesync:

 • Techniek om stuttering en tearing tegen te gaan bij het gamen.
 • Kans op stuttering bij lage verversingssnelheid bij de PC.
 • Wordt alleen gesynchroniseerd met AMD videokaarten.
 • Wordt niet gesynchroniseerd met NVIDIA videokaarten
 • Freesync monitoren zijn goedkoper dan de G-sync monitoren.

Bekijk soortgelijke artikelen