Mediamarkt Logo

Welke paneeltypes voor je monitor zijn er?

unknown description

Ieder beeldscherm en elke monitor heeft een schermpaneel. Dit paneel toont de beelden op het scherm. Er bestaan 4 verschillende paneeltypes: IPS, TN, VA en oled. Elk paneeltype heeft andere eigenschappen die de beeldkwaliteit van een monitor beïnvloeden. In dit artikel leer je meer over de 4 paneeltypes en ontdek je welk schermpaneel het beste aansluit bij jouw monitorgebruik.

Wat is een paneeltype precies?

Wat is een paneeltype precies?

Een paneeltype is het belangrijkste onderdeel van een monitor. Het zorgt er namelijk voor dat beeld vanaf een desktop, laptop, mini-pc of welke andere bron dan ook, daadwerkelijk op je monitor verschijnt. Het type schermpaneel bepaalt grotendeels de beeldkwaliteit van een monitor. De schermtypes IPS, VA en TN maken gebruik van lcd-technologie. Deze schermen hebben een extra laag in de monitor met achtergrondverlichting, wat de kwaliteit van het beeld bepaalt. IPS wordt gezien als de krachtigste van de 3 lcd-paneeltypes, al hebben VA en TN hun specifieke voordelen. De techniek achter oled-monitoren werkt net even anders. Dit paneeltype maakt geen gebruik van een extra laag en achtergrondverlichting. Het beeld op een oled-monitor wordt gecreëerd doordat elke losse pixel in het scherm afzonderlijk van elkaar oplicht of dooft.

IPS vs. VA-paneel

IPS vs. VA-paneel

Het paneeltype IPS (in-plane switching) staat bekend om zijn hoge beeldkwaliteit. De beelden op een IPS-monitor zijn haarscherp en gedetailleerd. De beeldkwaliteit verandert ook niet als je vanuit een andere hoek op een IPS-monitor kijkt. Van de 3 paneeltypes beschikt IPS namelijk over de breedste kijkhoek. Dit is vooral handig voor ultrawide-monitoren. Een ander voordeel van IPS is de hoge verversingssnelheid, waardoor beelden niet snel haperen of schokken, bijvoorbeeld tijdens een snelle actiescène. Veel IPS-monitoren beschikken over 4K-resolutie en zijn daarmee geschikt voor gebruikers die vaak video’s bewerken of gamen. Het paneeltype VA (vertical alignment) past weer beter bij mensen die voornamelijk internetten, tekst bewerken af en toe een spel spelen of een video kijken. VA is dus geschikter voor de algemene gebruiker, ook omdat je minder geld hoeft uit te geven voor een VA-monitor dan voor bijvoorbeeld een IPS- of oled-monitor.

IPS vs. TN-paneel

IPS vs. TN-paneel

De meeste monitoren beschikken over het paneeltype TN (twisted nematic). Vooral fanatieke gamers vinden dat prettig, want TN staat bekend om zijn hoge verversingssnelheid en lage reactietijd. Dit zorgt ervoor dat beelden altijd scherp blijven en niet haperen, ook als ze razendsnel achter elkaar van het scherm spatten, tijdens een spannende actiegame bijvoorbeeld. In vergelijking met IPS heeft TN een vrij smalle kijkhoek, wat bekent dat de beelden snel vervagen als je niet recht voor de monitor zit. Daarnaast zijn de beelden op een IPS-monitor over het algemeen scherper en gedetailleerder. IPS-monitoren beschikken namelijk over meer contrast en een uitgebreider kleurenpalet.

IPS vs. oled-paneel

De pixels in een oled-monitor lichten afzonderlijk van elkaar op, daar waar de lcd-techniek achter een IPS-paneel gebruikmaakt van achtergrondverlichting. Het zorgt ervoor dat beelden op een oled-monitor nog realistischer, gedetailleerder en scherper ogen. Het verschil merk je vooral bij de kleur zwart, die op schermen met het oled-paneeltype ook echt gitzwart zijn. Professionele beeldbewerkers kiezen meestal tussen een oled- of een IPS-beeldscherm. Beide paneeltypes zorgen namelijk voor hoogwaardige beelden en haarscherpe details. De kleurweergave op een oled-monitor is net iets rijker, terwijl een IPS-beeldscherm qua verversingssnelheid vaak een streepje voorheeft.

Welk paneeltype past bij jou?

Bekijk soortgelijke artikelen