MM logo red

Waar let je op bij het kopen van jouw gaming-tv?

Femke14 FEBRUARI 2023

Fortnite, FIFA of Call of Duty speel je het lekkerst op een goede game-tv. Wat maakt een televisie geschikt om op te gamen? Er zijn 4 belangrijke zaken waar je op moet letten: input lag, verversingssnelheid, resolutie en de HDMI-poort. Op deze pagina lees je wat deze termen betekenen en hoe je een televisie kiest die past bij jouw budget, console en gamekamer. Kun je niet wachten? Check dan snel alle gaming-tv’s van MediaMarkt.

Input lag: wat is het en hoeveel moet je game-tv hebben?

Input lag: wat is het en hoeveel moet je game-tv hebben?

De input laggeeft aan in hoeveel milliseconden je televisie reageert als je op een knop van je controller drukt. Voor gamers is een lage input lag belangrijk. Bij Fortnite is dit namelijk net het verschil tussen een kill of gekilld worden en bij FIFA tussen meters buitenspel of een briljante steekpass. Als je veel snelle actiegames speelt, raden we een tv aan met een input lag van maximaal 20 milliseconden.

Kies een gaming-tv met een hoge verversingssnelheid

Wat is hertz (Hz) en hoeveel hertz moet je tv hebben?

De verversingssnelheid (refresh rate) geeft aan hoe vloeiend en scherp je beeld is tijdens het gamen. Dit wordt uitgedrukt in hertz (Hz). Je favoriete games speel je het lekkerst op tv’s die minimaal 100 hertz aankunnen. Deze geven geen schokken of haperingen in het beeld. Als je meer informatie wilt over verversingssnelheid, lees dan wat hertz is en hoeveel Hz jouw tv moet hebben.

Welke resolutie heb je nodig voor je game-tv?

Welke resolutie heb je nodig voor je game-tv?

Wil je weten hoe scherp het beeld van een televisie is en hoeveel details je erop ziet? Kijk dan naar de resolutie. Plat gezegd zijn er 3 soorten resoluties: Full HD, 4K en 8K. Full HD bestaat het langst en is top als je een PlayStation 4 (PS4) hebt. 4K wordt ondersteund door alle populaire consoles en zit ook op bijna alle smart-tv’s. Hier lees je meer over 4K. Heb je de PlayStation 5 (PS5) of Xbox Series X? Dan kun je zelfs voor een game-tv met 8K gaan. Op dit moment zijn er weinig spellen met 8K-resolutie, maar dit gaat de komende jaren snel veranderen. Met een 8K-tv ben je helemaal klaar voor de toekomst.

Welke HDMI-poort heb je nodig voor gamen?

Welke HDMI-poort heb je nodig voor gamen?

Let tot slot op de HDMI-poort als je een gaming-tv koopt. Deze poort stuurt informatie over bijvoorbeeld de verversingssnelheid en resolutie van de console naar je televisie. Heb je een tv met veel hertz en een hoge resolutie, dan moet je HDMI-poort die informatie wel aankunnen. Er zijn 2 HDMI-poorten die ertoe doen: HDMI 2.0 en HDMI 2.1.

  • HDMI 2.0: deze poort komt het meest voor. Een game met Full HD-resolutie speel je met een lekker hoge verversingssnelheid (refresh rate) van 100 Hz. 4K-games worden via deze poort met 50 Hz afgespeeld.
  • HDMI 2.1: deze poort is wat moderner dan de poort hierboven, want hij heeft een grotere bandbreedte. Via deze poort speel je 4K-games met een hoge refresh rate van 100 Hz. HDMI 2.1 kan ook resoluties van 8K aan, die met 50 Hz worden afgespeeld. Met deze poort ben je klaar voor de toekomst, omdat er steeds meer games in 8K op de markt zullen komen.

De beste game-tv’s van 2023

Je hebt nu een flinke bak informatie gekregen over game-tv’s en hopelijk ben je er wijzer van geworden. Om je verder te helpen in je zoektocht naar de beste televisie om op te gamen zie je hieronder een selectie met de beste gaming-tv’s:

De beste tv om op te gamen met een PS4 en PS5

De beste tv om op te gamen met een PS4 en PS5

Heb je een PS4 en zoek je daar een goede game-tv bij? Weet dan dat de meeste PS4’s alleen Full HD ondersteunen. Alleen de PS4 Pro-console heeft 4K-resolutie. Een gametelevisie met Full HD is dus al top voor de meeste PS4’s. Onze tip: de Sony Bravia KD-32W800. Naast Full HD heeft deze smart-tv ook High Dynamic Range (HDR). Deze techniek zorgt voor mooie, heldere kleuren op je beeldscherm.

Speel je op een PS5, koop dan een tv met 4K-resolutie. De Sony Bravia XR-65A80K, bijvoorbeeld. Deze slimme tv heeft Auto HDR Tone Mapping en Auto Genre Picture mode (moeilijke namen, snel vergeten), die automatisch voor het fijnste beeld bij elke game zorgen.

De beste game-tv’s tot € 1000

Er zijn genoeg goede game-tv’s die niet de hoofdprijs kosten. Onderstaande tv’s kosten minder dan € 1000.

De beste game-tv’s tussen de € 1000 en € 2000

De keuze is reuze als het gaat om goede gaming-tv’s tussen de € 1000 en € 2000. Bekijk ook voor deze prijsklasse 4 tv’s op een rij gezet.

De beste game-tv’s vanaf € 2000

Echt op zoek naar het beste van het beste en heb je daar wel wat voor over? Bekijk dan onze selectie game-tv’s vanaf € 2000.

Beste gaming-tv’s tot 43 inch

Je game-tv moet natuurlijk wel in je gamekamer passen. De volgende kleine game-tv’s hebben een scherm van maximaal 43 inch. Als je minder dan 2 meter van het scherm afzit, kun je er goed op spelen.

Beste gaming-tv’s tussen 50 inch en 60 inch

Game-tv’s tussen 50 inch en 60 inch zijn het fijnst als je op een afstand tussen de 3 en 4 meter van je tv afzit tijdens het spelen. Vanaf deze plek zie je de details op het beeldscherm het best.

Beste gaming-tv’s vanaf 60 inch

Met een game-tv van 60 inch of groter moet je minimaal 4 meter van het scherm af zitten voor de beste game-ervaring. Hoe groter de tv, hoe verder je van het scherm af kunt zitten zonder dat je het spel slechter ziet.

Maak je gamekamer compleet met onze tips