Mediamarkt Logo

Wat is de beste 144 Hertz-monitor?

Daan15 APRIL 2024
unknown description

Een 144 Hertz-monitor geeft 144 beelden per seconde weer. Dit zorgt voor beelden die niet haperen en die vloeiend op je beeldscherm verschijnen. In dit artikel staan de beste monitoren met een verversingssnelheid van 144 Hertz op een rijtje.

Wat is een 144 Hz-monitor?

Wat is een 144 Hz-monitor?

Een 144 Hertz-monitor is een scherm waarop het beeld 144 keer per seconde ververst. Dit is de verversingssnelheid. Een hoge verversingssnelheid is vooral handig bij het spelen van snelle games of het kijken van spannende actiefilms, omdat het zorgt voor vloeiende en realistische bewegingen. Een 144 Hertz-monitor toont ook veel ‘frames’ per seconde, waardoor het beeld niet hapert als je bijvoorbeeld in een intense shootergame zit of als er in een film een snelle auto in beeld komt.

Wanneer komt een 144 Hz-monitor tot zijn recht?

Wanneer komt een 144 Hz-monitor tot zijn recht?

Je merkt het verschil tussen een monitor met 144 Hz en een beeldscherm met een lagere verversingssnelheid vooral als je de monitor veel gebruikt voor een van de volgende zaken:

  • Gaming
  • Films en series kijken
  • Videobewerking

144 Hz-monitor voor gaming

144 Hz-monitor voor gaming

Voor fanatieke gamers is een 144 Hz-monitor zeer geschikt, vooral als je fan bent van race- of shootergames. Wanneer je bijvoorbeeld Fortnite speelt en met je personage loopt of schiet, gebeurt dat op een 144 Hz-monitor snel en vloeiend. Naast de hoge verversingssnelheid van een 144 Hz-monitor is de reactiesnelheid voor gamers ook belangrijk. De reactiesnelheid bepaalt hoe snel de pixels van kleur veranderen. Gamers hebben het liefst een monitor met een reactiesnelheid van 2 milliseconden of lager, zodat snelle beelden op het scherm niet vervagen.

Films en series kijken op een 144 Hz-monitor

Films en series kijken op een 144 Hz-monitor

Als je veel films en series kijkt, komt een 144 Hz-monitor goed tot zijn recht. De hoge verversingssnelheid komt vooral van pas in films en series waar heel veel gebeurt in een scène. Denk aan een intense actiefilm of een sportdocumentaire met veel wedstrijdbeelden. Hierin volgen de beelden elkaar razendsnel op en dat is precies waar een 144 Hz-monitor op berekend is. Zoek je een monitor waar je veel films en series op gaat kijken? Houd dan ook rekening met de resolutie van het scherm. Hoe hoger de resolutie, hoe scherper het beeld en hoe meer details je ziet. Ga je voor een kleine 144 Hz-monitor? Dan is een monitor met Full HD-resolutie meer dan voldoende. Op een groot of ultrawide-formaat beeldscherm raden we filmliefhebbers minimaal een monitor met QHD-resolutie aan.

Videobewerking met een 144 Hz-monitor

Videobewerking met een 144 Hz-monitor

Ook wanneer je veel bewegend beeldmateriaal monteert of bewerkt op je monitor is een 144 Hz-monitor zeer geschikt. Dankzij de hoge verversingssnelheid bewegen de beelden vloeiend mee op je scherm en vallen foutjes in de montage beter op. Daarnaast helpt een hoge verversingssnelheid van een monitor je om nauwkeurig te kunnen werken. We raden grafisch vormgevers een 144 Hz-monitor aan omdat de details beter zichtbaar blijven, zelfs als je ver inzoomt. Ga daarom voor een monitor met minimaal 4K-resolutie. Meer tips nodig? Profiteer van ons advies voor als je een 4K-monitor zoekt.

Bekijk soortgelijke artikelen