Mediamarkt Logo

Oled of Qled? Wat zijn de verschillen en wat past het best bij jou?

unknown description

Als jij je afvraagt of je nou een oled- of Qled-tv moet kopen, zit je goed op deze pagina. Er zijn namelijk best wat verschillen tussen oled en Qled en hier leggen we ze aan je uit. Je leest ook meteen wat de grote voordelen zijn van oled en Qled. Zo kies jij een tv die het best bij jouw voorkeur en (kijk)situatie past.

Wat zijn de belangrijkste verschillen tussen oled en Qled?

Wat zijn de belangrijkste verschillen tussen oled en Qled?

Een groot verschil tussen oled en Qled is ‘hoe zwart’ de kleur zwart is. Bij oled is zwart echt diepzwart. Bij Qled zal zwart wat minder zwart zijn, omdat de achtergrondverlichting altijd voor wat licht zorgt. Nog een verschil is de kijkhoek: bij een oled-tv is het beeld ook scherp als je aan de zijkant van de tv zit. Bij een Qled-tv wordt de kwaliteit wat minder als je ver opzij zit. Verder heb je bij oled-tv’s eerder last van irritante reflecties, dat heb je met een Qled-scherm veel minder. De kleuren en helderheid zijn bij een Qled-tv levendiger en beter, vergeleken met een oled-tv. Dit komt door de nanokristallen-laag die een oled-tv niet heeft.

Wat zijn de voordelen van oled-televisies?

Wat zijn de voordelen van oled-televisies?

Omdat er in oled-tv’s geen aparte lichtbron zit, zijn deze tv’s lekker dun en licht. Ze verbruiken minder stroom omdat er geen achtergrondverlichting is die energie nodig heeft. Omdat het beeld is opgebouwd uit pixels die apart van elkaar aan- en uitgaan, heb je erg scherp beeld met mooie contrasten en diepe zwartwaardes, ook als je schuin voor de televisie zit. Dit heet ook wel: een grote kijkhoek.

Wat zijn de voordelen van Qled-televisies?

Wat zijn de voordelen van Qled-televisies?

Qled-tv’s hebben dankzij de laag nanokristallen erg helder beeld en levendige, realistische kleuren. Ook heb je bij Qled-televisies minder last van reflecties waardoor je zelfs in een lichte kamer helder beeld hebt. Nog een voordeel is dat de kans op inbranden erg klein is.

Qled of oled: wat is de beste keus voor jou?

Qled of oled: wat is de beste keus voor jou?

Je weet nu alle verschillen tussen oled en Qled. Wat moet je kiezen? We helpen je op weg. Ga voor een oled-tv als je het diepste zwart, de mooiste contrasten en een platte, energiezuinige televisie zoekt. Ook als je vaak met veel mensen tv-kijkt is een oled-tv aan te raden vanwege de grote kijkhoek. Jouw kleine broertje op de punt van de bank ziet alles dan ook nog scherp. Een oled-tv komt het best tot zijn recht in donkere ruimtes, dus kijk of de kamer waar jouw tv komt te staan te verduisteren is als je overdag tv-kijkt.

Maakt de intensiteit van zwart jou niet veel uit en vind jij juist heldere beelden en rijke kleuren belangrijk, kies dan een Qled-tv. In combinatie metHDR spatten de kleuren werkelijk van je scherm. Met een Qled-tv heb je amper last van reflecties, ook in een lichte kamer heb je goed beeld. Met je hele elftal buizen kan wat onscherp beeld opleveren voor de mensen die schuin voor de tv zitten. Maar dat is zo opgelost als je jouw eigen tribune bouwt. Gebruik jij de tv ook graag als fotolijst of digitaal schilderij, dan is Qled de beste keuze omdat de kans op inbranden van het scherm vrijwel nihil is.

Meer weten over televisie-termen?

Meer weten over televisie-termen?

Wordt het (diep)zwart voor jouw ogen als je al die televisie-termen ziet? Dat kunnen we ons levendig voorstellen. Om een beetje mee te kunnen praten bij de koffieautomaat, hebben we deze termen ook even voor je uitgelegd: Wat is HDR, Wat is een smart-tv, Wat is 4K en Wat is Hertz.

Bekijk soortgelijke artikelen