Mediamarkt Logo

Zo kies je het beste schermformaat van je monitor

unknown description

Open je het liefst meerdere vensters naast elkaar, game je graag of werk je met fotobewerking? Dan is een groot scherm handig. Als je weinig ruimte hebt, dan past een kleiner scherm misschien beter bij je. Monitoren zijn er in verschillende maten, van standaard computerscherm tot ultrawide. Welk formaat monitor past het beste bij jouw gebruik en bureau?

Een beeldformaat dat past bij jouw gebruik

Een beeldformaat dat past bij jouw gebruik

Voordat je een monitor aanschaft, is het belangrijk om jezelf een aantal vragen te stellen. Waar gebruik je het scherm voor? Welk formaat past op je bureau? En hoe groot is de kijkafstand? Zo kies je een monitor die past bij jouw gebruik en de beschikbare ruimte. Monitoren zijn er in verschillende maten. Je kunt ze in deze categorieën indelen: 22 tot 24 inch, 27 inch, 29 tot 32 inch en 34 inch of groter (ultrawide). Over het algemeen zijn de eerste 2 categorieën groot genoeg voor werk en studie. Monitoren groter dan 27 inch zijn geschikter voor films, games en beeldbewerking.

22 tot 24 inch: perfect voor kleinere bureaus, dagelijks en zakelijk gebruik

Werk je veel met tekstdocumenten, mail en internet? Dan zijn de schermformaten 22 tot 24 inch een goede keuze. Full HD-resolutie is voor deze taken voldoende. Een scherm van 24 inch is groot genoeg om 2 vensters naast elkaar te openen. Zo werk je bijvoorbeeld in een Word-document en een Excel-sheet tegelijk. Het ideale formaat om te multitasken dus. De afmetingen van een 22- of 24-inch-monitor zijn geschikt voor een klein bureau tot 80 centimeter breed. Een 22-inch-scherm telt diagonaal 56 centimeter, 24 inch is 61 centimeter. Liever 2 schermen? Op een groter bureau, van minimaal 1 meter breed, passen 2 monitoren van 22 of 24 inch makkelijk naast elkaar.

27 inch: je dagelijkse gebruik naar het volgende niveau

27 inch: je dagelijkse gebruik naar het volgende niveau

Een scherm van 27 inch, of 69 centimeter diagonaal, geeft je werkplek een flinke upgrade. Op dit schermformaat zijn bestanden als PowerPoint heel overzichtelijk. Je hebt daarnaast genoeg ruimte om meerdere vensters naast elkaar te openen. Met de afmetingen van een 27-inch-monitor profiteer je van veel schermruimte, zonder dat je daar meteen een groot bureau voor nodig hebt. Een bureau van minimaal 1 meter breed is genoeg. Gebruik je een computer vooral om films te kijken of spelletjes te doen? Dan is 27 inch een prettig formaat, omdat beelden daarop meer tot leven komen. Ook voor beeldbewerking is een monitor van minimaal 27 inch geschikt. Zeker met een QHD-, 4K- of 5K-resolutie. De beelden zijn dan haarscherp.

29 tot 32 inch: gaming, films en design

29 tot 32 inch: gaming, films en design

Hoe groter het scherm, hoe meer overzicht. En dat overzicht heb je onder andere nodig voor beeldbewerking. Op een monitor tussen de 29 en 32 inch zijn beelden beter zichtbaar dan op een kleiner scherm. Dat geldt ook voor fanatieke gamers: een grotere monitor trekt je meer in het spel. Om optimaal te genieten van het ruime schermformaat kies je voor een resolutie van Ultra HD of 4K. Daarop zijn de beelden een stuk scherper. De monitoren in deze categorie nemen wel flink wat ruimte in. Een scherm van 29 inch meet 74 centimeter diagonaal, 32 inch is 81 centimeter. Deze monitoren vragen om een groot en stevig bureau van minimaal 1,5 meter breed. Bovendien kijkt het fijner als je iets verder van zo’n groot scherm af zit.

34 inch en groter: voor ultrawide professioneel gamen en design

34 inch en groter: voor ultrawide professioneel gamen en design

Wil je echt uitpakken met je schermgrootte, voor de ultieme game-ervaring of professionele beeldbewerking? Dan kom je uit bij monitoren van 34 inch of groter. De beeldverhouding van zo’n scherm wijkt af van de standaard verhouding van 16:9. Dat betekent dat het scherm net zo hoog is als normaal, maar wel een stuk breder. Dat noemen we ultrawide. De voordelen? Je opent met gemak veel vensters naast elkaar en je gamet en kijkt films zonder zwarte randen. Op een goede curved monitor, een gebogen scherm, geniet je met meer dieptegevoel van entertainment. Een 34-inch-monitor is groot: 86 centimeter diagonaal. Maar het kan nog groter. Ultrawides zijn er tot een grootte van 49 inch, wat gelijkstaat aan 124 centimeter diagonaal.

Welk formaat voor jouw kijkafstand?

Welk formaat voor jouw kijkafstand?

Voor het beste zicht wil je niet te ver van of te dicht op het scherm zitten. Hoe groter het scherm, hoe groter de kijkafstand. Een monitor van 32 inch en groter is al snel te groot als je dicht op het scherm zit. Je ziet de beelden dan niet scherp meer. Het is beter om dan wat meer afstand te nemen. Dat kan alleen op een groot bureau, met genoeg ruimte tussen je ogen en het scherm. Heb je een klein, ondiep bureau? Dan is een compacter scherm beter.

Bekijk soortgelijke artikelen