Mediamarkt Logo

Welke resolutie heb jij nodig voor je beeldscherm?

unknown description

Resolutie is een belangrijk kenmerken van een monitor, want het bepaalt voor een groot deel de beeldkwaliteit. Bedenk tijdens een zoektocht naar een nieuw beeldscherm dan ook goed welke resolutie je nodig hebt. Gebruik je de monitor alleen om te internetten? Dan heb je genoeg aan een lagere resolutie dan wanneer je veel gamet of graag films kijkt. Ontdek welke beeldschermresolutie jij nodig hebt.

Wat is beeldschermresolutie precies?

Wat is beeldschermresolutie precies?

Beeldschermresolutie zegt veel over de kwaliteit van beelden die je ziet op een beeldscherm. Hoe hoger de beeldschermresolutie, hoe beter, scherper en gedetailleerder de beelden op je monitor verschijnen. Het aantal pixels, de kleine puntjes in een scherm die samen het beeld vormen, is belangrijk bij beeldschermresolutie. Hoe meer pixels, hoe scherper en gedetailleerder de beelden. Als je een nieuwe monitor zoekt, raden we in ieder geval een van de volgende 4 beeldschermresoluties aan: Full HD, QHD, 4K en 5K.

Voor alledaags gebruik, streamen en sommige games

Voor alledaags gebruik, streamen en sommige games

Een beeldscherm met Full HD-resolutie bestaat uit 1.920 pixels in de breedte en 1.080 pixels in de hoogte. In totaal vormen dus meer dan 2 miljoen pixels het beeld op een Full HD-monitor. Dit is meer dan genoeg als je de monitor vooral voor alledaagse zaken gebruikt. Denk aan e-mailen, surfen op het internet, een Word-bestand aanmaken of je favoriete Netflix-serie streamen. Sommige fanatieke gamers zweren bij Full HD, ondanks dat er beeldschermresoluties zijn met meer pixels en dus scherper beeld. Dat komt omdat een lagere resolutie zorgt voor snelle en vloeiende beelden in een game, wat bijvoorbeeld in een spannende shootergame goed van pas komt.

QHD: geschikt voor gamen, grafisch ontwerp en videobewerking

QHD: geschikt voor gamen, grafisch ontwerp en videobewerking

QHD staat voor Quad High Definition en heeft 2.560 pixels horizontaal en 1.440 pixels verticaal, dus in totaal bijna 3,7 miljoen pixels. Dat zorgt voor ongeveer 2 keer meer detail en scherpte op je scherm dan Full HD. Voor gamers betekent dit dat de spelwerelden er realistischer en meeslepender uitzien. Voor grafisch ontwerpers en videobewerkers betekent dit dat ze hun creaties met meer precisie maken en bewerken. Dus als je graag games speelt of het leuk vindt om foto’s te bewerken of video’s te monteren, dan is een QHD-monitor zeker voldoende voor jou. Voor extra gedetailleerd en natuurgetrouw beeld, kies je een oled-monitor in QHD-kwaliteit. Bij een oled-monitor lichten pixels afzonderlijk van elkaar op en doven ze ook onafhankelijk van elkaar uit, waardoor beelden nog realistischer lijken.

Full HD vs. QHD: wat zijn de belangrijkste verschillen?

Full HD vs. QHD: wat zijn de belangrijkste verschillen?

Het belangrijkste verschil tussen Full HD en QHD is het aantal pixels. Dit aantal is ongeveer 2 keer hoger bij QHD (3,7 miljoen pixels) dan bij Full HD (2 miljoen). Dit maakt het beeld op een QHD-monitor dus 2 keer scherper en gedetailleerder. Dit verschil merk je vooral op een groter formaat beeldschermen, want dan moeten de pixels een groter oppervlak vullen. Beelden op bijvoorbeeld een ultrawidemonitor zijn dan ook scherper met QHD dan met Full HD. Een voordeel van een groot beeldscherm in Full HD is wel dat beelden vloeiender zijn. Dit is vooral voor gamers een belangrijke overweging in hun keuze tussen QHD en Full HD.

QHD vs. 4K: welke resolutie past bij jou?

Het grootste verschil tussen QHD en 4K zit in het aantal pixels. Met ruim 6,1 miljoen pixels in totaal is een 4K-monitor bijna 2 keer scherper en gedetailleerder dan een beeldscherm met QHD (3,7 miljoen). De vraag is vooral: wanneer is dit verschil in pixelaantallen de moeite (en het geld) waard om een monitor met 4K-resolutie te kiezen? Dat is vooral het geval als je op professioneel niveau foto’s en video’s bewerkt, omdat dan elk detail telt. Vind je het leuk om hobbymatig een keer de vakantiefoto’s te fotoshoppen? Dan lukt dat ook uitstekend met een QHD-monitor. Game- en filmliefhebbers hebben vaak meer aan een 4K-monitor, omdat je dan optimaal geniet van 4K-content.

5K: professioneel en gedetailleerde grafische toepassingen

5K: professioneel en gedetailleerde grafische toepassingen

Wanneer het voor je werk of opleiding belangrijk is om zoveel mogelijk details te zien op een beeldscherm, dan kom je uit bij een 5K-monitor. Een beeldscherm met 5K-resolutie bestaat uit 5.120 x 2.880 pixels, wat betekent dat bijna 11,7 miljoen puntjes samen een beeld vormen. Dat zorgt voor uiterst scherpe, realistische en gedetailleerde plaatjes en video’s. Ook games en video’s die gemaakt zijn in de juiste resolutie spatten van het scherm op een 5K-monitor.

4K vs. 5K: hoe verschillen deze beeldschermresoluties?

Het aantal pixels is zowel op 4K-monitoren (ruim 6,1 miloen) als 5K-monitoren (dik 11,6 miljoen) bijzonder hoog. Beide soorten behoren dan ook tot de beste monitoren die er zijn. De kleinste details ontgaan je nauwelijks op deze beeldschermen, wat bijvoorbeeld prettig is tijdens het spelen van een mooie grafische game zoals Fortnite of Hogwarts Legaxy en het kijken naar je favoriete serie op Netflix. Wanneer echt elk detail belangrijk voor je is, dan past een 5K-monitor uiteindelijk beter bij je. Dit kan het geval zijn als je voor je werk creatieve beelden bewerkt of video’s edit.

Bekijk soortgelijke artikelen