Mediamarkt Logo

Fotograferen voor beginners: welke camera heb je nodig?

unknown description

Zou je het leuk vinden om vaker foto’s te maken? Als je bijvoorbeeld veel in mooie natuur te vinden bent of elke week bij de voetbalwedstrijd van je kind staat te kijken, dan is het leuk om die momenten vast te leggen. Er zijn veel verschillende camera’s en de vraag is dan ook: welke past het beste bij jou als beginnend fotograaf? Dit artikel helpt je bij die keuze.

Welke verschillende camera's zijn er?

Welke verschillende camera's zijn er?

Er zijn veel verschillende camera’s op de markt. De volgende 5 varianten worden het vaakst gebruikt door beginnende fotografen:

  • Spiegelreflexcamera’s.
  • Systeemcamera’s.
  • Full-framecamera’s.
  • Compactcamera’s.
  • Instantcamera’s.

Wat is een spiegelreflexcamera?

Wat is een spiegelreflexcamera?

Een spiegelreflexcamera is een camera die ook gebruikt wordt door professionele fotografen, omdat die camera veel verschillende functies heeft. Een spiegelreflexcamera heeft een spiegel in de behuizing, die het licht weerkaatst naar een zoeker. Je neemt de foto terwijl je door de lens van je camera kijkt. Hierdoor zie je precies het onderwerp dat je gaat fotograferen, met de belichting zoals die ook op de foto komt. Een spiegelreflexcamera heeft een verwisselbare lens, waardoor je jouw creativiteit de vrije loopt kunt laten. Een spiegelreflexcamera is een goede keuze voor jou als beginnend fotograaf als je het leuk vindt om zowel personen, natuur, dieren en gebouwen zo goed mogelijk op de gevoelige plaat vast te leggen.

Wat is een systeemcamera?

Wat is een systeemcamera?

Een systeemcamera lijkt het meest op een spiegelreflexcamera, maar is vaak kleiner en lichter. Een systeemcamera heeft geen spiegel in de behuizing, waardoor hij minder ruimte inneemt. Het onderwerp waar je op richt, verschijnt op het elektronische display van de systeemcamera. Zo pas je instellingen alvast aan, voordat je de foto neemt. Een systeemcamera heeft wel een verwisselbare lens, net als een spiegelreflexcamera. Dat betekent dat je van lens kunt wisselen om andere soorten foto’s te maken. Bijvoorbeeld een groothoeklens om landschappen te fotograferen of een telelens om beweeglijke dieren vast te leggen. Een systeemcamera is een goede keuze als je een camera wilt met veel mogelijkheden, maar die niet te zwaar is om makkelijk mee te nemen.

Wat is een full-framecamera?

Wat is een full-framecamera?

Full-framecamera’s zijn camera’s met een sensor waardoor je een groter deel van de omgeving op de foto zet. Je hebt full-framevarianten van zowel spiegelreflex- als systeemcamera’s. Een ander groot voordeel van een full-framecamera is dat je heldere en scherpe foto’s maakt in situaties met weinig licht. Ben je van plan om veel in donkere ruimtes of in de avond te gaan fotograferen, dan is een full-framecamera een goede optie voor je.

Wat zijn compactcamera’s?

Wat zijn compactcamera’s?

Compactcamera’s zijn normaal gesproken heel klein en makkelijk om te gebruiken. Ze passen bij wijze van spreken zo in je broekzak of tas en hebben maar 1 lens, die niet verwisselbaar is. Dat wil niet zeggen dat je geen kwalitatief goede foto’s maakt met een compactcamera. Een compactcamera heeft vaak een optische zoomfunctie, waarmee je dichterbij of verder weg fotografeert. Compactcamera’s beschikken daarnaast vaak over automatische functies die je helpen om eenvoudig de beste mogelijke foto’s te maken. Dat maakt het een populaire camerasoort voor beginners.

Wat zijn instantcamera’s?

Wat zijn instantcamera’s?

Een instantcamera is een camera die meteen een foto afdrukt nadat je hem hebt gemaakt. Een instantcamera heeft een ingebouwde printer, die een klein papieren fotootje uit de camera laat komen. Misschien ken je dit soort camera’s wel onder de naam Polaroid. Dit is eigenlijk een merknaam van instantcamera’s, die in de loop der tijd synoniem geworden is voor instantcamera. Deze camera is een goede keuze als je een camera zoekt waarmee je leuk en spontaan foto’s maakt die je meteen kunt delen met je vrienden.

Welke camera is het beste in de natuur?

Welke camera is het beste in de natuur?

De natuur heeft veel moois te bieden. Alleen in Nederland al vind je prachtige bossen, mooie stranden of woeste zandverstuivingen. Deze natuur is ook een zeer geliefde bron voor mooie foto’s. Heb jij ook zin om als beginnend fotograaf de natuur in te trekken? Dan heb je een camera nodig waarmee je makkelijk switcht van functies, hoeken en lenzen. De ene keer wil je inzoomen op een mooie vlinder, de andere keer wil je juist een volledig duin vastleggen. Dit vraagt om een camera met veel functies. Een spiegelreflexcamera heeft dit, al zijn die wel zwaar en onhandiger om mee te sjouwen. Daarom raden we jou als beginnend natuurfotograaf aan om voor een systeemcamera te gaan.

Met deze soort camera’s maak je de mooiste portretfoto

Vind je het leuk om mensen uit je omgeving mooi op de foto te zetten? Dan heb je een camera nodig die goed het onderwerp (het portret) kan onderscheiden van de achtergrond. Daarbij is het belangrijk om de belichting goed te kunnen regelen, anders komt de hoofdpersoon van je foto niet goed uit de verf. Wij raden aan om een compactcamera te kopen als je veel portretten gaat maken. Deze camera’s beschikken over een handige portretmodus, die je helpt bij het maken van de mooiste portretten. Wil je iemand op de foto zetten tijdens een feestje? Dan is het leuk om een instantcamera te gebruiken, zodat je gelijk een afdruk kunt geven.

Welke camera gebruik je om groepen mensen te fotograferen?

Welke camera gebruik je om groepen mensen te fotograferen?

Vind je het leuk om teamfoto’s te maken of al je ooms en tantes vast te leggen tijdens de familiedag? Dan hab je een camera nodig die alle personen in de groep scherp op de foto zet, ook al zijn ze in beweging of staan ze ver uit elkaar. De beste soort camera voor groepsfoto’s is de full-framecamera met spiegelreflex. Hiermee zet je alle teamgenoten of familieleden mooi op de foto, hoe groot de groep ook is.

Met wat voor soort camera maak je de beste sportfoto?

Ga je veel naar sportwedstrijden met je nieuwe camera? Dan is het belangrijk dat je toestel veel scherpe foto’s in minder dan een seconde kan maken. Voor je het weet heb die mooie actie van de spits of dat belangrijke punt van de tennisspeler gemist. Het is belangrijk dat je een camera met snelle sluitertijden gebruikt. Over het algemeen maak je met een systeemcamera het snelst de meeste foto’s, al zijn er ook genoeg spiegelreflexcamera’s waarmee je snel schiet.

Met welke camera zet je architectuur het beste op de foto?

Met welke camera zet je architectuur het beste op de foto?

Vind je het leuk om mooie architectuur of bekende gebouwen op de foto te zetten? Dan wil je een camera waarmee je goed in- en uitzoomt, anders krijg je de Eiffeltoren in Parijs of de toren van Pisa niet goed op de foto. Daarnaast wil je dat je camera genoeg functies heeft om het gebouw goed in beeld te brengen en alles op de achtergrond een beetje te laten vervagen. Voor het fotograferen van architectuur raden we je daarom een full range spiegelreflexcamera aan.

Bekijk soortgelijke artikelen