Mediamarkt Logo

BetterWay duurzaamheidscriteria

Welke criteria gebruiken wij om producten voor BetterWay te selecteren?

Bij de selectie van duurzame producten voor BetterWay laten wij ons leiden door de certificaten van de ‘Blauer Engel’, EPEAT en TCO.Voor huishoudapparaten gebruiken we onze eigen BetterWay criteria. Zo worden bijvoorbeeld de sociaal verantwoorde productie, de gebruikte materialen, de energie-efficiëntie en emissies of de recycleerbaarheid van een product beoordeeld. Wij gaan ook voortdurend na of de criteria voor BetterWay toereikend zijn of moeten worden aangepast.

Om een BetterWay-product te worden, moet een product door een onafhankelijke testorganisatie als duurzaam zijn beoordeeld, d.w.z. voldoen aan hun minimumcriteria in de respectieve productcategorie: Voor productgroepen waarvoor geen keurmerken van externe organisaties bestaan, gebruiken we de criteria van BetterWay voor huishoudelijke apparaten.

Betterway - Criteria - Blauer Engel

Blauer Engel

Blauer Engel is al meer dan 40 jaar het milieukenmerk van de Duitse regering. Onafhankelijk en geloofwaardig, stelt zij veeleisende normen voor milieuvriendelijke producten en diensten. Gecertificeerde elektrische apparaten moeten voldoen aan hoge normen op het gebied van milieu, gezondheid en gebruikseigenschappen. Bij de beoordeling wordt altijd de hele levenscyclus in aanmerking genomen en wordt met name gekeken naar het effect van de producten op het klimaat, de grondstoffen, het water, de bodem, de lucht en op mensen.

Betterway - Criteria - EPEAT

EPEAT

Het EPEAT-milieukenmerk is 's werelds toonaangevende milieukeurmerk Type 1 voor producten en diensten in de technologiesector. Fabrikanten kunnen hun producten bij EPEAT registreren als ze voldoen aan de verplichte en optionele EPEAT-criteria, die betrekking hebben op de gehele levenscyclus van het product, met inbegrip van ontwerp en productie, energieverbruik, recycling en repareerbaarheid. EPEAT waarborgt de nauwkeurigheid van geregistreerde producten door middel van een continu monitoringproces dat bekend staat als Continuous Monitoring.

BetterWay criteria

BetterWay criteria

Voor grote huishoudelijke apparaten zoals wasmachines en diepvriezers worden gewoonlijk geen derde partij ecolabels gebruikt. Om die reden heeft MediaMarktSaturn haar eigen BetterWay criteria ontwikkeld -in samenwerking met TÜV Rheinland- om zo de meest duurzame producten binnen huishoudelijke apparaten uit te lichten. Als vuistregel geldt dat de duurzaamheid van deze toestellen grotendeels afhangt van het energieverbruik van het toestel gedurende zijn hele levensduur. Hoe groter het toestel en hoe meer energie het verbruikt, hoe meer dit principe opgaat. Het is om die reden dat de BetterWay criteria steeds rekening houden met het energielabel van een product. Wanneer ook andere criteria het energieverbruik of de levensduur van een product bepalen, worden ook deze meegenomen in de overweging. Voorbeelden hiervan zijn een “No Frost”-functie voor diepvriezers die het energieverbruik verbeteren, of een reinigingsprogramma voor koffiemachines die de levensduur verbeteren. De specifieke criteria per productgroep vindt u hier: LINK

TCO Certified

TCO Certified

TCO Certified is de wereldwijd toonaangevende duurzaamheidscertificering voor IT-producten dat voldoet aan de eisen van een ISO 14024 Ecolabel Type 1. Het omvat een uitgebreid systeem van actuele criteria, onafhankelijke verificatie en een gestructureerd systeem voor voortdurende verbetering om echte en blijvende verandering te stimuleren. De criteria hebben betrekking op gevaarlijke stoffen, circulariteit, maatschappelijk verantwoorde productie, milieuverantwoorde productie en nog veel meer. Alle criteria zijn verplicht, wat betekent dat alle gecertificeerde producten in TCO Certified aan alle criteria voor hun productcategorie moeten voldoen.TCOCertified is beschikbaar voor 12 productcategorieën: displays, notebooks, tablets, smartphones, desktops, all-in-one PCs, projectoren, headsets, beeldapparatuur, netwerkapparatuur, gegevensopslagproducten en servers.

Onze BetterWay-producten voor een duurzamer huishouden

Duurzamer leven - Dit is wat je kunt doen

Bewust winkelen met BetterWay-producten

Duurzaam winkelen betekent niet dat je moet afzien van consumptie. Daarom vind je in ons assortiment al meer dan 1.000 producten met het BetterWay-logo voor meer duurzaamheid.

Lees meer

Duurzaam gebruik

De meeste apparaten hebben veel meer duurzaamheidspotentieel dan u denkt. Ontdek hier hoe u apparatuur duurzamer kunt gebruiken.

Lees meer

Reparatie

Uit de wegwerpmaatschappij, naar de circulaire economie. Apparaten laten repareren of repareren is goed voor de portemonnee en het milieu.

Lees meer

Correcte verwijdering

Als u op de juiste manier recyclet, draagt u actief bij aan het behoud van hulpbronnen en voorkomt u dat giftige stoffen in het milieu terechtkomen.

Lees meer

Bewust gebruik van producten

Grondstoffenbesparend gebruik en efficiënt gebruik zijn voor ons bijzonder belangrijk.

Lees meer

Weggooien voorkomen dankzij de Outlet

Weggooien is zonde. Verleng de levensduur van producten door geretourneerde, beschadigde en gerepareerde producten extra voordelig te kopen.

Lees meer