Mediamarkt Logo

Welke robotstofzuiger kopen?

Je wilt een robotstofzuiger kopen. Welke robotstofzuiger past het best bij jouw situatie? Lees alles over de diverse mogelijkheden om je keuze te bepalen.

Robotstofzuiger

Wat doet een robotstofzuiger?

Een robotstofzuiger neemt je veel werk uit handen, waardoor je tijd bespaart. Robotstofzuigers reinigen je vloer zelfstandig en zijn heel geschikt als je een druk huishouden hebt of minder goed ter been bent. Het enige wat je zelf hoeft te doen is het apparaat inschakelen, zorgen dat het stofreservoir op tijd wordt geleegd en zorgen dat de accu geladen is.

Wat doet een robotstofzuiger?

Een robotstofzuiger beweegt zelfstandig over de vloer terwijl hij stof, vuil en kruimels opzuigt. Kan een robotstofzuiger de gewone sledestofzuiger vervangen? Nee, dat niet. Een robotstofzuiger is bedoeld voor het reinigen van vloeren. Meubels, muren en plafonds bereikt hij niet. Ook hoeken en kieren zijn voor de robotstofzuiger een uitdaging. Door het platte design van de robotstofzuiger komt hij wel onder lage meubels als banken, kasten en bedden. Robotstofzuigers werken op een oplaadbare accu.

Voor- en nadelen van robotstofzuigers

Pluspunten van een robotstofzuiger

  • Neemt werk uit handen waardoor je tijd bespaart
  • Zuigt ook onder laag meubilair

Minpunten van een robotstofzuiger

  • Reinigt meubels, plafonds of muren niet en komt niet in hoeken en kieren
  • Niet alle modellen zijn geschikt voor vloerkleden en tapijtvloeren
  • Oudere modellen kunnen niet om obstakels heen

Beweging

Adviespagina - Robotstofzuigers - Prestaties

Hoe een robotstofzuiger presteert, hangt af van hoe hij zich beweegt, of hij extra borstels heeft en hoe lang de accu meegaat.

Een robotstofzuiger kan op verschillende manieren door de ruimte bewegen. Bij de meeste modellen kies je zelf het programma. In de normale stand werkt de robotstofzuiger de ruimte systematisch af. Daarnaast kun je de meeste robotstofzuigers zo instellen dat ze een plek extra goed reinigen en/of extra grondig langs randen gaan.

Veel robotstofzuigers zijn te programmeren, zodat ze bijvoorbeeld iedere dag of op bepaalde dagen op hetzelfde tijdstip met hun werk beginnen. De modernere exemplaren zijn aan te sluiten op je wifi-netwerk, zodat je je stofzuiger waar je ook bent met een app programmeert en in/of uitschakelt.

Navigatie

De nieuwere robotstofzuigers zijn in staat objecten op de vloer of een trap te detecteren. Bij robotstofzuigers die beschikken over een virtual fence kun je de ruimte afscheiden. Een kastje zendt dan een signaal uit waardoor de robot niet verder rijdt dan deze 'muur' die de ruimte afbakent. Vooral handig als je maar een gedeelte van een ruimte wilt laten stofzuigen of wilt voorkomen dat de robotstofzuiger vastloopt op kabels of komt waar beelden en andere breekbare spullen staan.

Extra borstels

De meeste robotstofzuigers hebben niet alleen een zuigopening, maar ook een borstel aan de onderkant. De borstel helpt om het vuil op te nemen wanneer zuigkracht alleen niet genoeg is. Robotstofzuigers die zijborstels hebben, verzamelen ook het vuil uit hoeken en langs muren.

Accu

Accuduur van robotstofzuigers

Robotstofzuigers werken op een oplaadbare accu die je oplaadt met het basisstation. Moderne robotstofzuigers keren terug naar het laadstation als de accu bijna leeg is. Zo ben je verzekerd van een volle batterij. Hoelang het duurt voordat de accu leeg is, hangt af van het model robotstofzuiger, de ondergrond die hij stofzuigt en de obstakels in de kamer. Hoe meer obstakels er zijn, hoe meer bochten je stofzuiger moet maken om de hele kamer te reinigen. Daardoor maakt hij op één acculading minder oppervlak schoon. Op harde, obstakelvrije vloeren varieert de accuduur van 50 minuten tot enkele uren. De oplaadtijd ligt tussen de 1,5 en 4 uur.

Filters

Filters van robotstofzuigers

Hoe schoner de uitblaaslucht, hoe meer stof, huisstofmijt, pollen en andere allergenen je stofzuiger vasthoudt en dus hoe kleiner de kans op allergieën is. Filters in de stofzuiger dragen bij aan een schone uitblaaslucht door ook de meest kleine stofdeeltjes vast te houden. Robotstofzuigers met een schone uitblaaslucht hebben vaak een uitblaasfilter.

Uitblaasfilter

Het uitblaasfilter filtert de lucht voordat deze de stofzuiger verlaat. Deze houdt daardoor het stof tegen dat niet door het stofreservoir wordt vastgehouden. Het reinigt de lucht van zeer fijn stof, huisstofmijt en pollen. Belangrijk dus als je allergisch bent voor een van deze stoffen. Het uitblaasfilter is dan ook bijna altijd van een speciale kwaliteit, aangeduid met een HEPA-code.
Robotstofzuiger filter

HEPA-filter

HEPA staat voor High Efficiency Particulate Air. HEPA-filters zijn filters die bijzonder efficiënt filteren op de kleinste stofdeeltjes. Ze zijn te herkennen aan het frame met raster. De lucht gaat door het zeer fijne raster, waardoor het meer en kleinere stofdeeltjes vasthoudt dan een normaal uitblaasfilter. Hoe goed het HEPA-filter de lucht filtert, kun je herkennen aan codes als 10, 11, 12, 13 of 14. Hoe hoger het getal, hoe fijner het filter en dus hoe kleiner de stofdeeltjes die het uit de lucht filtert en hoe schoner de uitblaaslucht is.

Waar moet ik nog meer op letten?

Geluidsniveau

Er is veel verschil in het geluidsniveau dat stofzuigers tijdens gebruik produceren. Je kunt ervan uitgaan dat een verschil van 3 dB ongeveer een verdubbeling of halvering van het geluid betekent. De stilste robotstofzuigers produceren minder dan 60 dB aan geluid. Dat is vergelijkbaar met een stille sledestofzuiger.

Tapijt

Om tapijt te kunnen reinigen heeft een robotstofzuiger speciale borstels nodig. Steeds meer robotstofzuigers zijn hiervan voorzien en dus geschikt voor het reinigen van tapijt en vloerkleden. Houd er wel rekening mee dat het stofzuigen van hoogpolig tapijt voor bijna alle robotstofzuigers een lastige klus is. De accu van een robotstofzuiger gaat op een tapijtvloer minder lang mee

Dierenharen

Niet ieder model robotstofzuiger heeft genoeg kracht om je huis te ontdoen van dierenharen. Kies daarom als je huisdieren hebt voor een robotstofzuiger die is uitgerust met een turboborstel of een speciaal opzetstuk voor dierenhaar.

Allergieën

Ben je allergisch voor stof, kies dan voor een robotstofzuiger met een HEPA-filter. Zo'n filter voorkomt dat stofdeeltjes in de robotstofzuiger via de motor terug de kamer ingeblazen worden. Mocht je echt last hebben van allergieën is het goed om je te bedenken dat een traditionele sledestofzuiger. Sledestofzuigers reinigen over het algemeen beter en filteren stof, huisstofmijt, pollen en andere allergenen effectiever voor een schonere uitblaaslucht.

Hoogte

De hoogte van een robotstofzuiger is een belangrijke eigenschap. Hoe platter de robotstofzuiger, hoe makkelijker hij onder meubels kan komen.