Mediamarkt Logo

De Oranje airfryer is online uitverkocht, maar nog wel beschikbaar in een groot deel van onze winkels!

Welke sledestofzuiger kiezen?

Thijs11 MEI 2023

Stofzuigen is één van de belangrijkste onderdelen van het huishouden. Echter zijn er enorm veel stofzuigers en de steelstofzuiger wordt steeds populairder. Daarom leggen wij in dit artikel uit wat de voordelen zijn van een ‘gewone stofzuiger.

Waarom een sledestofzuiger?

Waarom een sledestofzuiger?

De sledestofzuiger is de meest traditionele stofzuiger. Het apparaat is voorzien van een slurf aan de voorkant, wielen om zich voort te bewegen en een stekker aan de achterzijde die je aansluit bij het stopcontact. Via de slurf breng jij de stof naar de stofzak of het stofreservoir aan de binnenkant.

Voordelen van deze stofzuigers zijn:

 • Grote opvangcapaciteit
 • Geen tijdslimiet vanwege het snoer
 • Grotere oppervlakken om te stofzuigen

Nadelen van deze stofzuigers zijn:

 • Zitten vast aan stopcontact, dus beperkte beweegruimte
 • Zwaarder van gewicht dan een steelstofzuiger
 • Hoger energieverbruik

De beste stofzuiger voor jou

Onder sledestofzuigers vallen veel verschillende type stofzuigers. Er zijn stille stofzuigers, zuinige stofzuigers, met zak of zonder zak. Graag leggen wij kort en krachtig uit waar jij rekening mee moet houden.

Stofzuiger met zak

Stofzuiger met zak
 • Vangt stof op in een zak
 • Vaak stiller
 • Zuigkrachtverlies zodra de stofzak vol raakt
 • De stofzak is eenvoudig en hygiënisch te wisselen
 • Minder kans op geuren die de stofzuiger verlaten

Stofzuiger zonder zak

Stofzuiger zonder zak
 • Vangt stof op in een stofreservoir
 • Vaak minder stil vanwege de harde onderdelen
 • Behoudt zijn zuigkracht beter door een betere spreiding
 • Het legen van het reservoir wordt soms als onprettig ervaren

Stofzuiger voor een laminaat- of parketvloer?

Stofzuiger voor een laminaat- of parketvloer?

De type vloer dat jij thuis hebt, is belangrijk voor de keuze van de stofzuiger. Je wilt namelijk geen krassen of beschadigingen achterlaten op een houten vloer. Een parketborstel is een opzetstuk wat meestal bij de stofzuiger mee wordt geleverd en soms apart besteld moet worden. Het risico op krassen is groter wanneer je de standaardborstel gebruikt die altijd meegeleverd wordt. Wij raden dus aan om altijd te checken of er een parketborstel bij zit.

Stofzuiger voor een vloer met tapijt?

Stofzuiger voor een vloer met tapijt?

Heb jij thuis een vloer met tapijt? Het is belangrijk om een stofzuiger te kiezen waar de zuigkracht hoger is. Ook hiervoor is er een speciale borstel beschikbaar: de turboborstel. Deze borstel beweegt snel rond en opent vezels van het tapijt en maakt dit grondiger schoon. De turboborstel werkt ook goed wanneer jij huisdieren hebt. Door het ronddraaien van de borstel pakt hij de haren beter op. Heb je alleen een vloerkleed of een laagpolig tapijt, dan is een combiborstel ook voldoende.

Gewicht van de stofzuiger

De ene stofzuiger is zwaarder dan de andere. Hoe lichter en compacter de stofzuiger, hoe makkelijker je hem door je huis manoeuvreert. Let zeker op het gewicht als je de stofzuiger voor meerdere verdiepingen gebruikt. Niets zo vervelend als een zware stofzuiger de trap opsjouwen. Met een lichte stofzuiger maak je daarnaast je trap een stuk makkelijker schoon.

Accessoires voor de stofzuiger

Parketborstels

Parketborstels

De meeste stofzuigers worden standaard geleverd met een combiborstel voor het stofzuigen van harde vloeren en tapijt. De borstelharen van deze borstels zijn minder lang dan die van een parketborstel, waardoor de kans op krassen groter is. Als je een krasgevoelige vloer hebt, is het dan ook verstandig om, als deze niet standaard wordt meegeleverd, een parketborstel aan te schaffen. Let bij de aankoop van een parketborstel op de diameter van de stofzuigerbuis.

Turboborstels

Turboborstels

Turboborstels hebben aan de binnenkant een draaiende borstel. Deze borstel maakt het vuil los zodat je stofzuiger het moeiteloos kan opzuigen. Ideaal voor het verwijderen van huisdierenhaar en ander hardnekkig vuil. De elektroborstel is de nog krachtigere versie van de turboborstel. Deze heeft een eigen energietoevoer en creëert daardoor nog meer zuigkracht. De gewone turboborstel maakt gebruik van de zuigende luchtstroom in de buis.

Stofzuigerzakken

Stofzuigerzakken

De zak van een stofzuiger met zak moet regelmatig vervangen worden. Als de stofzak aan vervanging toe is, wordt de zuigkracht van je stofzuiger minder. Daarnaast heeft de uitblaaslucht vaak die bekende muffe lucht. Sommige stofzuigers zijn uitgerust met een stofzak-indicator die aangeeft hoe vol je stofzak is, of een lampje dat begint te branden als je stofzak helemaal vol isStofzakken worden gemaakt van papier of textiel (microvezel). Stoffen stofzuigerzakken zijn steviger en zullen ook bij het verwisselen niet kapotscheuren. Bovendien hebben ze een filterende werking voor een nog schonere uitblaaslucht. Nog een voordeel: ze gaan 2x langer mee doordat ze meer vuil en stof opvangen. De zuigkracht van je stofzuiger is daarnaast sterker doordat de luchtcirculatie optimaal blijft.

Bekijk soortgelijke artikelen