Stofzuigerfilters, wat is het verschil?

Hoe schoner de uitblaaslucht, hoe meer stof, huisstofmijt, pollen en andere allergenen je stofzuiger vasthoudt en hoe kleiner de kans op allergieën is. Filters in de stofzuiger dragen bij aan een schone uitblaaslucht door ook de meest kleine stofdeeltjes vast te houden. Er bestaan ook (zakloze) steel- en kruimelzuigers die stof en vuil dankzij speciaal ontwikkelde cycloontechnolgieën vasthouden, zonder dat je een extra filter nodig hebt. Stofzuigers met een schone uitblaaslucht beschikken vaak over verschillende filters. Onderhoud van de filters is belangrijk, omdat ze een grote invloed hebben op de prestaties van je stofzuiger. Maar wat is nu het verschil tussen deze filters? Hieronder vind je daar meer informatie over.

Wasbare filters

wasbare

Deze filters vind je onder andere in apparaten van Rowenta en Bosch. Deze filters zorgen ervoor dat de kleinste stofdeeltjes opgevangen worden zodat de stofzuiger schone lucht uitblaast. Daarnaast is deze makkelijk schoon te maken door hem te wassen. Zo hoef jij je filter niet elke keer te vervangen als deze vies is.

HEPA-filters

Hepa filter

Zowel Dyson, Samsung als Miele beschikken over de welbekende HEPA-filters, wat staat voor High Efficiency Particulate Air. Je hebt de HEPA-filters in verschillende varianten zoals 12, 13 en 14. Hoe hoger het getal, hoe schoner de uitgeblazen lucht. Bij een HEPA 14 filter is de lucht voor 99,995% stofvrij. Zo adem je vrijer en verminder je het risico op allergische reacties (goedgekeurd door BAF).

Hygiene lifetime

Hygiene

Sommige Miele modellen beschikken over een Hygiene Lifetime filters. Ook deze houdt 99,99% van alle virussen, kiemen en deeltjes tegen. Maar deze heeft net iets minder strenge eisen dan de HEPA-filters.

Metalengaas filtratiesysteem

Metalengaas filtratiesysteem

Het Metalengaas filtratiesysteem van Bosch zorgt voor 99,9% filtratie van fijnstof- en deeltjes. Dankzij de hoge kwaliteit gaat het filter bijzonder lang mee, voor een jarenlange constante filtratie. Bovendien is het speciale filtersysteem gemaakt van hoogwaardig, duurzaam metalen gaas en levenslang patroonfiltermateriaal. Zo kun je rustig ademen tijdens het stofzuigen.

Cartridge filter

Cartridge Filter

Naast het metalengaas filtratiesysteem zijn er ook modellen van Bosch met een cartridge filter. Dankzij het Cartridge filter systeem wordt de uitblaaslucht driemaal gefilterd, wat leidt tot een filtratie van 99,99%. Dit zorgt ervoor dat de uitblaaslucht schoner is dan de lucht die je inademt.