MM logo red

MacBook Pro versus Air: wat zijn de verschillen?

Daan11 OKTOBER 2022
undefined

Welke MacBook past het beste bij jou? De slanke MacBook Air of de krachtige MacBook Pro? Werk je veel met grafische programma’s of ben je vaak onderweg? Zowel de Pro als de Air heeft allerlei voordelen, afhankelijk van wat je nodig hebt. Om te bepalen of de MacBook Pro of Air jouw laptop wordt, zijn er een aantal vragen om jezelf te stellen.

Waarvoor wil je jouw MacBook gebruiken?

macbook pro 2022

Foto’s bewerken, teksten schrijven, video’s monteren, videogames spelen, e-mailen en internetten: zonder snelle laptop kunnen we allang niet meer. Gebruik je jouw MacBook vooral hiervoor? Dan is de MacBook Air geschikt. Zowel de MacBook Air als de Pro is gemaakt om dagelijks veel te gebruiken.

Heb je meer kracht nodig omdat je veel met zware grafische programma’s zoals Adobe Photoshop of Premiere Pro werkt? Kies dan de MacBook Pro. Door met name de krachtige processor in de 14 en 16 inch variant is de MacBook Pro een stuk sneller dan de MacBook Air en heeft deze genoeg capaciteit en rekenkracht om moeiteloos de meest zware software te draaien en zwaarste taken uit te voeren.

macbook pro 2022

De MacBook Pro heeft daarnaast in de 13 inch variant een Touch Bar, een gadget die extra handig is als je met grafische programma’s werkt, doordat je snel kunt schakelen via sneltoetsen. Het gebruik van de Touch Bar verandert bovendien mee met de programma’s die je gebruikt. Zo werk je met ieder programma zo efficiënt mogelijk. De MacBook Air heeft geen Touch Bar, maar wel net als de Pro een vingerafdrukscanner, ofwel Touch ID. Zo is het vergrendelen van je MacBook makkelijker en veiliger geworden.

Waar wil je jouw MacBook gebruiken?

macbook air 2022

Zowel de MacBook Pro als Air is een dunne en lichte laptop, maar de MacBook Air (1,29 kg) is lichter dan de Pro (1,37 kg). Ben je dus vaak onderweg of reis je veel naar het buitenland met je MacBook, dan is de Air een goede keuze. Door zijn slanke en compacte ontwerp neem je de MacBook Air overal mee naartoe. Beide hebben een krachtige accu en de MacBook Pro heeft in 2022een langere batterijduur gekregen. De MacBook Air werkt ongeveer 18 uur zonder opladen en de MacBook Pro zo’n 20 uur.

Werk je veel met grafische programma’s? Kies dan liever de MacBook Pro. Met de Pro heb je de extra kracht en snelheid die je hiervoor nodig hebt.

Wat is je budget?

macbook air 2022

Tot slot speelt het prijskaartje natuurlijk mee als je een MacBook gaat kiezen. De MacBook Air is goedkoper dan de krachtige MacBook Pro. Dit verschilt natuurlijk welke apparaten je met elkaar vergelijkt, maar de goedkoopste varianten schelen gemiddeld zo’n € 300. Gebruik je geen zware grafische programma’s, dan scheelt de MacBook Air dus in je portemonnee. Heb je meer kracht nodig, dan is de MacBook Pro die paar honderd euro extra zeker waard.

Helder beeldscherm gegarandeerd

welke macbook kopen

Over het beeldscherm hoef je je bij zowel de MacBook Pro als Air geen zorgen te maken. Beide modellen geven alles haarscherp weer op het zogenoemde Retina-display, een soort scherm dat door Apple wordt gebruikt. De pixeldichtheid is hierop zo hoog dat je alles tot in het kleinste detail ziet en de kleuren helder en levendig zijn. Ook gebruikt Apple voor het beeldscherm True Tone-technieken, waarbij kleuren en helderheid automatisch worden afgestemd op de omgeving waar je op dat moment bent. Zo komen de kleuren niet alleen heel natuurlijk over, maar krijgen je ogen ook meer rust.

Het werkgeheugen is voor beide MacBooks hoe dan ook hetzelfde. Je kiest bij beide tussen 8 GB of 16 GB, dus daar hoef je het niet van af te laten hangen.

Welke MacBook kies je als student?

Macbook

Als student wil je lekker flexibel zijn met een lichte laptop die je overal mee naartoe kunt nemen. In het café, de bibliotheek, collegezaal of in het weekend bij je ouders thuis: de MacBook Air is licht, compact én dun. Ook scheelt hij een paar honderd euro ten opzichte van de MacBook Pro, en dat is met een studentenbudget mooi meegenomen.

Doe je een studie waarvoor je zware grafische programma’s nodig hebt of ben je een gamer die van grafische games houdt? Investeer dan toch in een MacBook Pro, voor wat extra snelheid en kracht.