Mediamarkt Logo

Wat is de gemiddelde levensduur van een koelkast?

unknown description

Een keuken zonder koelkast is vandaag de dag lastig in te denken. Maar hoelang gaat een koelkast eigenlijk mee? In dit artikel vind je de gemiddelde levensduur van koelkasten van verschillende merken, vertellen we je het verschil tussen een goede en een fantastische koelkast en profiteer je van een aantal tips waarmee je zo lang mogelijk plezier houdt van je koelkast.

De gemiddelde levensduur per koelkastmerk

De levensduur van een koelkast is afhankelijk van een aantal factoren. Zo gaat het ene merk langer mee dan het andere, al valt of staat de levensduur ook met de manier waarop je een koelkast onderhoudt. Daarnaast moet je ook een beetje geluk hebben dat er niet snel iets kapotgaat aan je koelkast.

Om je een idee te geven van de levensduur van koelkasten hebben we een aantal bekende merken onder elkaar gezet:

EigendomGemiddelde levensduur (in jaren)
Miele

10 tot 15

Bosch

10 tot 15

Siemens

10 tot 15

AEG

9 tot 14

Samsung

9 tot 14

Whirlpool

7 tot 12

LG

7 tot 12

Hoe kies je de beste koelkast?

Hoe kies je de beste koelkast?

Bij het kiezen van de beste koelkast spelen verschillende factoren een rol. Zo is de omvang van je huishouden van belang, maar ook of je de koelkast laat inbouwen of dat je voor een vrijstaand model kiest. Zodra je dat hebt besloten, kijk je naar factoren als levensduur en hoeveel energie een koelkast verbruikt.

Wat betreft de energielabels: houd in gedachten dat deze sinds maart 2021 zijn veranderd. De klassen A+ t/m A+++ bestaan niet meer en koelkasten zijn opnieuw ingedeeld in de klassen A tot en met G. Energieklasse A is hierbij het zuinigst en G het minst zuinig. Een koelkast die zuiniger met energie omgaat, gaat over het algemeen ook langer mee. Er zijn nog veel meer factoren, maar bovenstaand lijstje – in combinatie met een betrouwbaar merk – is een goed startpunt.

Hoe verleng je de levensduur van een koelkast?

Door je koelkast goed te onderhouden gaat hij langer mee. Goed onderhoud houdt het volgende in:

  • Stel de temperatuur in tussen de 3 en 4 graden.
  • Maak je koelkast elke maand goed schoon.
  • Zet een niet-ingebouwde koelkast minimaal 10 centimeter van de wand.
  • Controleer regelmatig de condensorspoelen.
  • Houd de afdichting van de deur goed schoon.
  • Zorg dat je koelkast altijd goed gevuld is.

Wanneer moet je je koelkast vervangen?

Wanneer moet je je koelkast vervangen?

Het is verstandig om al langzaam op zoek te gaan naar een nieuwe koelkast, zodra je huidige koelkast de gemiddelde levensduur heeft bereikt. Zo voorkom je dat je koelkast kapotgaat en je van het ene op het andere moment geen koelkast meer hebt. Er is een aantal tekenen waaraan je merkt dat je koelkast slijt:

  • De koelkast regelt de temperatuur niet meer goed.
  • De koelkast maakt regelmatig zware geluiden.
  • De koelkast gaat niet meer goed dicht.
  • De koelkast heeft steeds meer energie nodig om zijn werk te doen.

Al deze verschijnselen wijzen erop dat de koelkast meer moeite moet doen om de producten koel te houden en dat waarschijnlijk een aantal onderdelen versleten is. Tijd voor een nieuw exemplaar.

Bekijk soortgelijke artikelen