Mediamarkt Logo

De Oranje airfryer is online uitverkocht, maar nog wel beschikbaar in een groot deel van onze winkels!

Hoe kies je een koelkast?

Luuk2 MEI 2023

De koelkast is het hart van de keuken en er is een enorm aanbod om uit te kiezen. Van welk model gaat jouw hart sneller kloppen? Kies jij de populaire Amerikaanse koelkast met dubbele deur of ga je voor een compacte mini-koelkast? Hoe vind je een ijskast die écht bij je past? Na het lezen van dit artikel heb jij geen keuzestress meer.

Soorten koelkasten

Soorten koelkasten

Je wilt een nieuwe koelkast kopen en vraagt je af: hoe kies ik het model dat bij mij past? Er zijn koelkasten in allerlei soorten en maten, zoals de Amerikaanse koelkast, mini-koelkast, koelkast met vriezer, wijnkoelkast, koel-vriescombinatie en de tafelmodel-koelkast. En dan zijn er ook nog veel mooie merken om uit te kiezen, zoals Samsung, Bosch, Inventum, ETNA en LG. Bedenk eerst of je een inbouwmodel of een vrijstaande koelkast wilt. Een inbouwkoelkast werk je weg tussen de keukenkastjes waardoor je hem niet of amper ziet. Een vrijstaande koelkast zet je los neer in bijvoorbeeld je (bij)keuken of schuur. Het design van de koelkast is dan wat belangrijker omdat de koelkast in het zicht staat.

Amerikaanse koelkasten

Amerikaanse koelkasten

Een Amerikaanse koelkast is een heel grote koelkast. Je herkent hem aan de dubbele deur, het zogenaamde 'side-by-side'-model. Het koel- en vriesgedeelte zitten naast elkaar in plaats van boven elkaar. De meeste Amerikaanse koelkasten hebben een ingebouwde ijs- en waterdispenser. Je hoeft er alleen je glas maar onder te houden en de ijsblokjes rollen erin. De dubbele deuren maken de Amerikaanse koelkast extra breed waardoor het een eyecatcher is in de keuken. Er zijn gelukkig ook wat smallere modellen, handig als je wat kleiner behuisd bent. Je kiest een Amerikaanse koelkast als je een groot gezin hebt of een koelkast met een enorme inhoud zoekt.

Mini-koelkasten

Mini-koelkasten

Wil je een kleine koelkast kopen? Dan is een mini-koelkast een goede keuze. Door het kleine formaat plaats je hem makkelijk in vrijwel elke ruimte. Er kunnen boodschappen voor 1 à 2 personen in. Een mini-koelkast is ook geschikt als extra koelkast in de slaapkamer, garage, caravan of (wo)mancave. 

Tafelmodel-koelkasten

Tafelmodel-koelkasten

Een tafelmodel-koelkast is de ideale huisgenoot voor mensen met een klein woonoppervlak, zoals studenten. Omdat een tafelmodel laag is, kun je de bovenkant als aanrecht gebruiken. Heb je juist extra opbergruimte nodig dan zet je jouw koffiezetapparaat, waterkoker of magnetron erop. Natuurlijk kun je ook je kookplaat of gasstel op de koelkast plaatsen, zo ga je efficiënt om met de beschikbare ruimte. Er zijn heel zuinige tafelmodel-koelkasten en modellen mét en zonder vriesvak.

Wijnkoelkasten

Wijn koelkasten

Een wijnkoelkast of wijnklimaatkast is onmisbaar voor de échte wijnliefhebber. Deze koelkast brengt en houdt jouw favoriete wijn op de ideale temperatuur. Drink je zowel wit als rood? Kies dan een wijnkast met meerdere temperatuurzones, dan serveer je iedere wijnsoort op de juiste temperatuur. Daar proosten wij op!

Inbouwkoelkasten

Inbouwkoelkasten

Wil je een koelkast kopen die samensmelt met jouw keuken? Dan is de inbouwkoelkast iets voor jou. Dit model plaats je op de plek van een keukenkastje in de keuken (een nis), die hier speciaal voor ontworpen is. Tip: meet de nis aan de binnenkant op zodat de koelkast er ook echt in past en let erop dat de koelkastdeur naar dezelfde kant opengaat als het keukendeurtje

Vrijstaande koelkasten

Energiezuinige koelkasten

Energiezuinige koelkasten

Een koelkast staat de hele dag aan en is daardoor mogelijk een grote energieslurper in je huishouden. Een energiezuinige koelkast herken je aan energielabel A, B of C. De aankoopprijs van een energiezuinige koelkast is misschien wat hoger maar die verdien je door het lagere verbruik weer terug. Een zuinige koelkast met energielabel A, B of C is dus een duurzame keuze. Je bespaart op je energierekening en helpt de planeet.

Koelkast kopen?

Koelkast kopen?

Je weet nu welke soorten koelkasten er zijn én welk model het best bij jouw situatie past. Je maakt met deze nieuwe kennis misschien geen indruk tijdens een etentje of feestje, maar de door jou ingeschonken drankjes zijn nog nooit zó koel geweest. En dit alles dankzij jouw nieuwe, zorgvuldig uitgekozen koelkast, die ook nog eens bijzonder mooi staat in de ruimte. Weet jij al welke koelkast je gaat kopen?

Bekijk soortgelijke artikelen