MM logo red

Wat is een energiezuinige koelkast?

Luuk30 AUGUSTUS 2023
unknown description

Het is slim om te kiezen voor een energiezuinige koelkast. Het is beter voor het milieu en je bespaart flink wat geld uit je portemonnee. Maar hoe weet je nou welke koelkast je moet kiezen? En hoe zit het met de nieuwe energielabels? In dit artikel lees je er meer over.

Het belang van een energiezuinige koelkast

Het belang van een energiezuinige koelkast

Per 1 maart 2021 is het energielabel voor koelkasten veranderd door de Europese Unie. De schaal met A+, A++ en A+++ is nu ingedeeld onder energielabel A tot en met G. De A+++-koelkasten van toen vallen nu onder label B of C. Hierdoor is er ruimte gekomen om toekomstige, duurzame apparaten hoger in te delen. Daarnaast is het nieuwe energielabel nu overzichtelijker; je kunt duidelijk zien hoeveel energie de koelkast verbruikt, wat de inhoud van het vriesgedeelte en de koelingsruimte is en hoeveel geluid de koelkast maakt.

Welk energielabel moet ik kiezen voor mijn koelkast?

Welk energielabel moet ik kiezen voor mijn koelkast?

De nieuwe energielabels hebben een QR-code. Wanneer je deze scant, zie je de specificaties en eigenschappen van de koelkast. Energieklasse A, dat wordt weergegeven in donkergroen, betekent dat de koelkast het zuinigst is en de kosten het laagst zijn.Hoeveel energie een koelkast verbruikt hangt af van het type koelkast. Bij MediaMarkt wordt er onderscheidt gemaakt tussen vrijstaande koelkasten, inbouwkoelkasten, koel-vriescombinaties, Amerikaanse koelkasten en tafelmodel-koelkasten. De grootte van de koelkast bepaalt het verbruik en de kosten per jaar. Een tafelmodel-koelkast verbruikt minder energie dan bijvoorbeeld een Amerikaanse koelkast. De beste energieklasse verschilt per type koelkast. Label C is bijvoorbeeld het zuinigst bij Amerikaanse koelkasten, terwijl de meest zuinige koel-vriescombinatie label A heeft.

Energiebesparingstips en milieuvriendelijke keuzes

Energiebesparingstips en milieuvriendelijke keuzes

Ongeacht het energielabel zijn er manieren om zuiniger met je koelkast om te gaan. Zo is het belangrijk dat een koelkast de koude lucht goed blijft circuleren. Een te volle koelkast zorgt ervoor dat de circulatie tegen wordt gegaan en de lucht niet vrij kan bewegen. De koelkast verbruikt hierdoor onnodige energie. Sommige koelkasten hebben een ‘door cooling techniek’ om energie te besparen. Hoe vaker de koelkast opengemaakt wordt, hoe meer de koelkast aan het werk moet om weer koud te worden. Deze techniek houdt de temperatuurschommelingen beperkt waardoor de koelkast snel weer op de juiste temperatuur is, wat energiebesparend werkt.

No Frost functie

No Frost functie

Een laagje ijs in de koelkast of vriezer zorgt voor een aanzienlijk hoger energieverbruik, het is daarom goed om dit laagje regelmatig te ontdooien. Een koelkast met No Frost-functie doet dit automatisch en hierdoor hoef je zelf niet meer de diepvries te ontdooien. Er ontstaan geen ijskristallen op de producten in de vriezer en de smaak van je voedsel blijft intact. Wij raden aan de temperatuur in de koelruimte tussen de 4°Cen 5°C te houden en je vriezer op -18°C.

Energieverbruik per liter

Het energielabel is gebaseerd op het totaalverbruik in kWh, maar hierbij wordt geen rekening gehouden met de inhoud van de koelkast in liters. Als je veel koelruimte nodig hebt, kan het gunstiger zijn om een grote Amerikaanse koelkast aan te schaffen dan twee kleinere koelkasten met dezelfde koelinhoud. Met het energielabel bereken je simpel het verbruik van je koelkast.

Bekijk soortgelijke artikelen