MM logo red

Welke inbouwkoelkasten passen in een keuken van IKEA?

Luuk17 JANUARI 2024
unknown description

Zoek je een nieuwe inbouwkoelkast voor in je IKEA-keuken? Weet dan dat niet elke inbouwkoelkast in een keuken van de Zweedse woongigant past. In een IKEA-keuken passen alleen koelkasten met een sleepdeursysteem. Dat zijn eendeurskoelkasten met 2 scharnieren. Daarnaast is het belangrijk om te weten welk type IKEA-keuken je hebt (METOD of FAKTUM) en welke nismaten daarbij horen.

Wat is een inbouwkoelkast?

Wat is een inbouwkoelkast?

Een inbouwkoelkast past precies in de nis van je keuken, waardoor je het apparaat netjes wegwerkt in het interieur. Om de juiste inbouwkoelkast te kiezen voor jouw type IKEA-keuken, spelen de nismaten een belangrijke rol. Heb je voor 2014 een IKEA-keuken gekocht, dan heb je een FAKTUM-keuken. Alle keukens na die periode zijn van het type METOD. Beide typen keukens hebben verschillende nismaten. Meet de diepte, breedte en hoogte van jouw IKEA-keuken en kies een koelkast die hierin past. Let op dat je altijd wat ruimte nodig hebt om je koelkast in de nis te plaatsen. Zorg dus dat de afmetingen van de koelkast kleiner zijn dan de exacte nismaten.

Flexibele indeling naar wens

Flexibele indeling naar wens

Het handige aan IKEA-keukens is dat je verschillende kasten makkelijk met elkaar combineert. Zo heb je onder meer onderkasten, hoekkasten en opzetkasten, waarmee je de keuken helemaal naar wens inricht. Met de hoge inbouwkasten van IKEA kun je er ook voor kiezen om een koelkast op een vriezer te plaatsen, zodat je een eigen koel-vriescombinatie creëert. De flexibele indeling is een van de grote voordelen van een IKEA-keuken.

Zo monteer je een inbouwkoelkast in de verschillende typen IKEA-keukens

Om een inbouwkoelkast voor zowel een FAKTUM- als een METOD-keuken te monteren, volg je de volgende 5 stappen:

  1. Plaats de inbouwkoelkast in de nis. Zorg ervoor dat de koelkast goed in de kast past, waterpas staat en dat er voldoende ruimte is voor ventilatie. Dit laatste kun je realiseren door een ventilerende plank onder de koelkast te plaatsen. Deze koop je bij IKEA.
  2. Markeer de bevestigingsgaten op de kast. Gebruik een waterpas om ervoor te zorgen dat de gaten recht zijn. Raadpleeg zeker ook de montagehandleiding als je het idee hebt dat dit niet lukt.
  3. Boor de bevestigingsgaten in de nis. Gebruik een schroevendraaier om de koelkast aan de kast te bevestigen.
  4. Sluit de koelkast aan op het elektriciteitsnet. Zorg ervoor dat de stekker in een geaard stopcontact zit.
  5. Stel de koelkast in. Volg de instructies in de handleiding van de koelkast. Belangrijke tip: wanneer je een koelkast installeert is het – net als wanneer je een koelkast verhuist – verstandig om 24 uur te wachten voordat je hem aanzet.

Bekijk soortgelijke artikelen