MM logo red

Waarom is het belangrijk om je koelkast schoon te maken?

Luuk28 SEPTEMBER 2023

Vuil en bacteriën kunnen zich ophopen in je koelkast en zo je eten bederven. En als je koelkast niet lekker ruikt, proef je dat soms ook terug in je eten. Met een schone koelkast ga je niet alleen voedselverspilling en nare luchtjes tegen, je bespaart ook stroom omdat je koelkast efficiënter werkt. Als er geen ijsvorming is, hoeft het koelsysteem namelijk minder hard te werken. Genoeg redenen om je koelkast schoon te maken, in 7 stappen.

Je koelkast in 7 stappen goed schoonmaken

Wil je langer van je koelkast genieten? Maak ‘m dan eens in de 3 maanden grondig schoon. Gebruik dit handige stappenplan als checklist wanneer het weer tijd is om je koelkast schoon te maken. Zo vergeet je geen enkele stap.

Stap 1) Schakel je koelkast uit

Stap 1) Schakel je koelkast uit

Omdat je met water in de weer gaat, is het veiliger om je koelkast van het stroom af te halen. Trek de stekker van je koelkast uit het stopcontact zodat hij niet meer draait terwijl je hem schoonmaakt. Het ijs dat op de achterwand zit, kan alvast smelten.

Stap 2: Maak je koelkast leeg

Step1

Haal het eten en drinken uit de koelkast en leg het op een plek waar het niet te warm wordt. Gebruik bijvoorbeeld een koelbox. Dit is meteen een goed moment om producten die niet meer geschikt zijn voor consumptie weg te gooien. Is je koelkast leeg? Zuig eventueel met een kruimeldief voorzichtig de kruimels op.

Stap 3) Reinig de losse onderdelen

Step2

Haal de schappen en laden uit de koelkast en was ze af met een beetje allesreiniger of afwasmiddel gemengd met water. Je kunt ook een mix van soda en water gebruiken. Vaak kun je ook de bakjes die aan de deur vastzitten eruit klikken. Wees voorzichtig met glazen planken. Die kunnen glibberig zijn en zijn vaak lastig te vervangen. Wil je het zekere voor het onzekere nemen? Laat ze dan in de koelkast en maak ze daar schoon. Werk van boven naar beneden voor het beste resultaat.

Stap 4) De binnenkant van je koelkast schoonmaken

Step3

Neem een microvezeldoek of spons en maak de binnenkant van je koelkast schoon. Vergeet de hoekjes niet. Heb je een vrijstaande koelkast? Reinig dan ook de achterkant. Het rooster kan stoffig zijn. Door het stof kan de koelkast z’n warmte minder goed kwijt en dat kost onnodig extra energie. Droog alles nog even na met een schone theedoek.

Stap 5) Reinig deurrubbers

Step4

In de rubbertjes hoopt vuil zich vaak op. Gebruik een doekje met wat water om de rubberen randen van de deur schoon te maken. Kom je er niet goed bij? Een oude tandenborstel kan handig zijn. Gebruik geen chloor of azijn. Deze producten de drogen het rubber uit en veroorzaken scheurtjes.

Stap 6) De afvoer van de koelkast schoonmaken

Step5

Achterin de koelkast zit de waterafvoer. Net als andere afvoeren kan deze soms verstopt raken, waardoor deze schimmel meer kans krijgt. De afvoer in je koelkast is niet zo heel groot. Gebruik een vochtig wattenstaafje om hem schoon te maken.

Stap 7) Poets de binnenkant en vul je koelkast opnieuw

step6

Je bent er bijna! Heb je een vrijstaande koelkast? Maak de buitenkant dan nog even schoon. De stekker mag weer in het stopcontact.Nu kun je je eten en drinken weer op de juiste plek in de koelkast zetten. Je koelkast heeft verschillende temperatuurzones. Vlees en vis bewaar je bijvoorbeeld het liefst op de onderste plank. Groenten en fruit blijven het langst vers in de groentelades.

Hoe vaak moet je je koelkast schoonmaken?

Het is een goed idee om de koelkast eens in de 3 maanden grondig schoon te maken. Tussendoor is het verstandig om de planken af te nemen en producten die over de datum zijn weg te gooien. Elk half jaar zou je de koelkast kunnen ontdooien. Dit voorkomt ijsvorming. Door deze instructies op te volgen, verleng je de levensduur van je koelkast.

Koelkast schoonmaken met azijn. Kan dat?

Koelkast schoonmaken met azijn. Kan dat?

In principe is er niets mis mee om je koelkast met azijn schoon te maken. Je verdunt de azijn echter het beste met water. Let wel op de rubbertjes van de koelkast niet met azijn in aanraking komen. Azijn droogt rubber uit en zorgt voor scheuren.

Bekijk soortgelijke artikelen