Mediamarkt Logo

De Oranje airfryer is online uitverkocht, maar nog wel beschikbaar in een groot deel van onze winkels!

Waarom trilt mijn wasmachine?

Thijs18 JANUARI 2024
unknown description

Je hebt het misschien niet altijd even goed door, maar een wasmachine moet hard werken om vuile kleding weer schoon te maken. Zeker tijdens het centrifugeren moet hij aan de bak. De trommel draait razendsnel. Zo snel, dat je machine begint te trillen. Dit is vrij normaal, maar niet altijd prettig. Gelukkig zijn er tips om dit trillen te verminderen.

Trillingsdempers voor je wasmachine: een effectieve oplossing?

Trillingsdempers voor je wasmachine: een effectieve oplossing?

Trillingsdempers zijn een vrij eenvoudige en effectieve manier om het trillen van je wasmachine te verminderen. Je hebt speciale antitrillingsmatten en trillingsdempers in de vorm van doppen. Beide dempers plaats je onder de machine en zo zorg je ervoor dat je machine minder geluid maakt. Een ander voordeel van trillingsdempers: door de doppen onder de poten verschuift de wasmachine niet. Hoe steviger een machine op zijn plek staat, hoe minder de trillingen. Ook bij de aankoop van je wasmachine kun je het aantal trillingen minimaliseren, door naar het toerental te kijken. Hoe hoger dit getal, hoe sneller de machine centrifugeert en hoe groter de kans op hevige trillingen. Als je dit wilt voorkomen, kies je een wasmachine met een laag toerental.

Wat zijn de beste trillingsdempers voor een wasmachine?

De beste trillingsdempers voor een wasmachine verminderen het trillen van je machine aanzienlijk. Wat een rol kan spelen in je keuze, is de plek waar je wasmachine staat. Gebruik je trillingsdempers, dan staat je wasmachine direct een paar centimeter hoger. Dit moet maar net passen in je badkamer, zolder of bijkeuken. Het handige aan trillingsdempers is wel dat ze je wasmachine direct waterpas zetten.

Wanneer zijn trillingsdempers niet nuttig?

Wanneer zijn trillingsdempers niet nuttig?

De trillingsdempers zijn niet geschikt voor alle ondergronden. Heb jij thuis een houten vloer, laminaat of vloerbedekking? Op deze relatief zachte vloeren hebben de dempers geen effect. Beter nog, deze vloeren zouden zelf al genoeg demping tegen de trillingen moeten geven. Ook bij een wasmachine die al op rubberen poten staat of waar een lekbak onder ligt, helpt een trillingsdemper niet. In sommige gevallen werken de dempers zelfs averechts en wiebelt het apparaat alleen maar meer.

Tips om trillingen te verminderen bij centrifugeren

Tegenwoordig zijn steeds meer wasmachines stiller gebouwd. Sommige hebben zelfs ingebouwde poten om harde trillingen te remmen. Het begint echt bij de aanschaf van de juiste wasmachine. Met name Miele-wasmachines en LG-wasmachines beschikken over moderne technologieën die trillingen verminderen, maar ook andere merken werken steeds harder aan de ontwikkeling van wasmachines die niet trillen.

Heb je nog wel last van een trillende wasmachine? Profiteer van de volgende tips:

  • Zorg ervoor dat je wasmachine waterpas staat.
  • Heb je een ongelijke vloer? Gebruik stelvoeten om het apparaat recht te zetten. Let hier goed op tijdens het aansluiten en installeren van je wasmachine.
  • Stop niet te veel kleding in de wasmachine per wasbeurt. Hierdoor kan de machine uit balans raken en gaan trillen.

Bekijk soortgelijke artikelen