Mediamarkt Logo

Hoe werkt een waterslot bij een wasmachine?

unknown description

Een kamer die blank staat door de wasmachine? Het eerste waar je aan denkt is misschien wel een verstopte afvoer. Dat hoeft niet altijd de reden te zijn. Het kan zomaar zijn dat er te veel water naar je wasmachine stroomt omdat er een waterslot mist. We leggen uit wat een waterslot, ook wel aquastop of waterstop genoemd, is. En hoe dit handige wasmachineonderdeel precies werkt.

Welke soorten watersloten zijn er?

Om lekkage en waterschade te voorkomen, kun je jouw wasmachine met een waterslot te beveiligen. Dat is een onderdeel dat aan je wasmachine zit, net op de plek waar de leidingen van de kraan aan de wasmachine vastzitten. Sommige wasmachines hebben een ingebouwd waterstop. Als dat niet zo is, kan een los waterslot handig zijn. Het waterslot regelt hoeveel water er naar binnen stroomt. Als er te snel of te veel water naar je wasmachine stroomt, doet het waterslot zijn werk. Het sluit als het ware de kraan om te voorkomen dat er nog meer water in de wasmachine komt. Er bestaan erschillende soorten watersloten.

  • Mechanische watersloten: deze traditionele sloten sluiten de watertoevoer af zodra een bepaald waterniveau is bereikt. Ze werken op basis van een drijvende schakelaar die omhoog komt wanneer het waterpeil stijgt, waardoor de klep sluit.
  • Elektronische watersloten: deze geavanceerdere sloten gebruiken sensoren om het waterniveau te detecteren. Ze schakelen de watertoevoer automatisch uit als ze afwijkingen opmerken, waardoor ze nauwkeuriger zijn dan mechanische sloten.
  • Dubbele watersloten: sommige wasmachines hebben zowel een mechanisch als een elektronisch waterslot voor extra veiligheid.
  • Slimme watersloten: deze kun je aan slimme aparaten koppelen zodat je die van op afstand kan bedienen.

Een waterslot aansluiten op je wasmachine

Een waterslot aansluiten op je wasmachine

Hoe je een waterslot aansluit op een wasmachine, hangt bijvoorbeeld af het type wasmachine, de afmetingen en het specifieke model. Ook het type waterstop heeft invloed op de aansluiting. In principe is het grootste deel voor iedere wasmachine en waterstop hetzelfde Een waterslot aansluiten op je wasmachine doe je in een paar stappen. Voordat je begint, haal je de stekker van de wasmachine uit het stopcontact om te voorkomen dat je een elektrische schok krijgt. Draai ook de kraan dicht die water naar de wasmachine stuurt.Als er al slangen aan je wasmachine zitten, moet je ze misschien losdraaien. Doe dit aan zowel de kraan- als de wasmachinekant.

Vervolgens bevestig je het waterslot op het punt waar de slangen van de kraan aan de wasmachine moeten worden vastgemaakt. Dit is meestal aan de achter- of zijkant van de wasmachine. Verbind de slangen van de kraan met de aansluitingen van het waterslot. Meestal hebben ze markeringen voor warm water (rood) en koud water (blauw). Draai de slangen goed vast, maar niet te strak. De losse einden bevestig je aan de juiste inlaatkleppen op de wasmachine. Zorg dat deze goed vastzitten. Tot slot check je of alle rubberen ringen op hun plaats zitten en geen water lekken. Nu kun je de watertoevoer en de stroom weer aanzetten. Draai een korte testwas om te controleren of er geen water lekt en of alles goed is aangesloten. Als je niet zeker weet hoe je het waterslot aansluit of als het moeilijk lijkt, vraag dan een vakman om hulp.

Hoe kun je het waterslot resetten of verwijderen?

Hoe je een waterslot reset of verwijdert ,hangt af van je wasmachine en het type waterslot. Over het algemeen kun je de volgende stappen volgen om je waterslot te resetten:

  1. Draai eerst de watertoevoerkraan dicht en haal de stekker uit het stopcontact.
  2. Koppel de watertoevoerslang los bij de kraan en zorg ervoor dat je een emmer bij de hand hebt om eventueel lekwater op te vangen.
  3. Reset de waterstop: druk op het rode pinnetje (voor losse waterstops) of raadpleeg de gebruiksaanwijzing voor ingebouwde waterstops.
  4. Draai de waterslang en waterstop weer stevig vast op de kraan.
  5. Controleer of er geen water lekt bij de kraan en de waterstop.

Als je het waterslot permanent wilt verwijderen, moet je de watertoevoerleidingen loskoppelen en het waterslot fysiek van de wasmachine verwijderen. Dit kan per waterslot en wasmachinemodel verschillen. Check de handleiding van je wasmachine voor gedetailleerde instructies over het verwijderen van het waterslot.

Bekijk soortgelijke artikelen