Mediamarkt Logo

Een wasmachine op een droger zetten

unknown description

Een opgestapelde droger en wasmachine scheelt flink wat ruimte in je washok. Maar hoe zet je een wasmachine en droger veilig op elkaar? We leggen het uit aan de hand van 6 tips.

Tip 1: wat heb je nodig?

Tip 1: wat heb je nodig?

Om een droger veilig op een wasmachine te zetten heb je een paar dingen nodig.

  • Een tussenstuk, ook wel een stapelkit, tussenkader of stacking kit genoemd.
  • Een waterpas.
  • Een riemspanner.

Verder is het slim om iemand om hulp te vragen bij het tillen. Wasmachines en drogers kunnen behoorlijk zwaar zijn.

Tip 2: wasmachine eerst, dan droger. Niet andersom

Het is slim om de droger boven op de wasmachine te zetten en niet andersom. Een wasmachine is meestal zwaarder dan een droger. Vooral als hij is volgeladen met water. Als je de wasmachine onderaan zet, maakt dat alles stabieler en veiliger. Dus: wasmachine onder, droger boven.

Tip 3: zorg dat de wasmachine waterpas staat

Tip 3: zorg dat de wasmachine waterpas staat

Een wasmachine die niet waterpas staat, kan onstabiel zijn. Dit is niet alleen onveilig, maar kan ook voor geluidsoverlast zorgen. Plaats de wasmachine op zijn plek en leg je waterpas op de wasmachine. Check eerst of de ondervloer waterpas is. Als de luchtbel in je waterpas in het midden zit, staat de wasmachine waterpas. Als dat niet zo is, kun je meestal de poten van een wasmachine verstellen. Draai de poten met de klok mee om de machine te verhogen en tegen de klok in om de machine te verlagen. Doe dit totdat de luchtbel in de waterpas in het midden zit. Draai de waterpas een kwartslag om te zien of hij in die richting ook waterpas staat. Draai zo nodig de poten bij.

Tip 4: zet je stapelkit in elkaar

Om je droger extra veilig op een wasmachine te plaatsen heb je een stapelkit nodig die je tussen de wasmachine en droger plaatst. Tijdens het centrifugeren trilt je wasmachine. Het tussenstuk zorgt ervoor dat je droger niet van de wasmachine aftrilt. Soms heeft zo’n stapelkit een uitschuifbaar werkblad. Zo heb jij extra ruimte om je was op te vouwen. Er zijn verschillende merken die stapelkits in hun assortiment hebben. Elk stapelkit bestaat in ieder geval uit een frame, 4 schuimrubberen pads (de anti-slipstroken) en een spanband. Zo gebruik je hem:

  • Zet het frame in elkaar volgens de gebruiksaanwijzing van je stapelkit.
  • Plaats de 4 schuimrubberen pads in de hoeken.
  • Zet het tussenstuk met de gladde kant naar boven op je wasmachine.
  • Trek de spanband onder de wasmachine door.

Tip 5: plaats je droger op je wasmachine

Tip 5: plaats je droger op je wasmachine

Een droger op een wasmachine plaatsen kun je het beste met z’n tweeën doen. Zorg ervoor dat er niks in de weg ligt en spreek van tevoren het plan van aanpak af. Houd bij het tillen je rug recht, buig je knieën als je de droger oppakt en gebruik de kracht in je benen om de droger te tillen. Houd de droger dicht bij je lichaam om spanning op je rug te verminderen.

Tip 6: gebruik een riemspanner

Voor extra veiligheid is het slim om een riemspanner om je wasmachine en droger te wikkelen die het geheel bij elkaar houdt. Laat de riemspanner losjes om de wasmachine en droger heen hangen totdat je droger op de juiste plek staat. Nu kun je hem straktrekken. Vaak is zo’n riemspanner al onderdeel van een stapelkit, maar je kunt ze ook los kopen. Waarschijnlijk is er een uitsparing in je stapelkit waar je de spanband doorheen kunt rijgen.

Is het veilig om een wasmachine en droger op elkaar te zetten?

Als je een stapelkit gebruikt en een riemspanner, is het veilig om je droger op een wasmachine te zetten. Denk er wel aan dat je niet je wasmachine op de droger zet. Een wasmachine is namelijk zwaarder dan een droger. Een wasdroger kan wel 60 kilo wegen. Til de droger daarom met ten minste 2 personen voor extra veiligheid.

Verschillende kasten om je wasmachine en droger te stapelen

Verschillende kasten om je wasmachine en droger te stapelen

In plaats van een stapelkit en riemspanner te gebruiken kun je ook overwegen om een wasmachine en droger in een kast te zetten. Zo’n kast noem je ook wel een wastoren, wasmachinekast of wasombouw. Die kasten zijn vaak modulair: je kunt ze zelf samenstellen en aanpassen. Heb je geen ruimte voor 2 apparaten? Kijk dan eens naar een was-droogcombinatie.

Bekijk soortgelijke artikelen