MM logo red

Je wasmachine centrifugeert niet meer: hoe kan dat en hoe los je het op?

Thijs17 JANUARI 2024
unknown description

Komt je kleding helemaal doorweekt uit je wasmachine? Grote kans dat je machine niet meer goed centrifugeert. Vaak is er een eenvoudige oplossing voor dit probleem, maar soms heb je de hulp van een monteur nodig. Hier lees je de meest voorkomende oorzaken en hoe je ervoor kunt zorgen dat je wasmachine weer centrifugeert.

1) Verkeerde belading of disbalans van de wasmachine

1) Verkeerde belading of disbalans van de wasmachine

Je wasmachine kan niet meer centrifugeren als de inhoud van de wastrommel uit balans is. Vooral nieuwe wasmachines hebben een sensor die de inhoud in de trommel tijdens een wasbeurt meet. Wanneer de inhoud uit balans is – bijvoorbeeld als er te veel of te weinig was in de trommel zit of als kledingstukken in elkaar gefrommeld zitten – weigeren wasmachines om te centrifugeren. Best handig, want een wasmachine kan beschadigen als hij op volle toeren centrifugeert terwijl de inhoud niet in balans is. Herverdeel je was. Voeg kleding toe of haal juist kleding uit de trommel en controleer of je trui niet in de knoop is geraakt met je broek.

2) Blokkade van de deuropening

Als de deuropening geblokkeerd is, kan de wasmachine niet goed centrifugeren. Dat gebeurt wanneer de deur niet helemaal dicht is of er spullen aan de binnenkant van de wasmachine tegen de deur liggen. De trommel kan dan niet goed op hoge snelheid ronddraaien en je kleren blijven kletsnat. Zorg er dus voor dat de deur goed dicht is en er niets in de deuropening ligt, zodat je wasmachine goed werkt. Gaat de deur niet goed dicht en weet je niet waar dat aan ligt? Het beste is dan om een professionele monteur in te schakelen.

3) Problemen met de afvoer

3) Problemen met de afvoer

Als je wasmachine niet meer op volle kracht centrifugeert, kan het zijn dat de afvoer van je machine verstopt is. Water loopt niet snel genoeg weg, waardoor de trommel niet draait of centrifugeert. Vaak zit het filter van je wasmachine vol met vuil, pluis of zeepresten, waardoor de afvoer verstopt raakt. Dit los je op door bijvoorbeeld kokend water met soda of azijn door de afvoer en het filter te laten stromen. Sowieso is het verstandig om eens in de zoveel tijd het filter van je wasmachine schoon te maken. Zo voorkom je dat de machine verstopt raakt en zorg je dat de wasmachine langer meegaat.

4) Defecte centrifugeerfunctie

Elk onderdeel van iedere wasmachine kan kapotgaan. Dat geldt voor een Miele-wasmachine net zo goed als voor een Bosch-wasmachine en ook wasmachines van Siemens, Samsung en AEG ontkomen er niet aan. Zo kan het gebeuren dat de centrifugeerfunctie van je wasmachine niet meer werkt, bijvoorbeeld als je wasmachine niet goed rechtop heeft gestaan tijdens een verhuizing of als de lading te zwaar was tijdens een wasprogramma. Zet de wasmachine even uit en weer aan. Als dat niet helpt, zit er helaas niets anders op dan een monteur bellen die de centrifugeerfunctie voor je kan repareren.

Conclusie: wat kun je doen als je wasmachine niet centrifugeert?

Conclusie: wat kun je doen als je wasmachine niet centrifugeert?

Er is absoluut geen reden voor paniek als je wasmachine een programma niet goed heeft gecentrifugeerd. Vaak is het probleem dat de wasmachine te zwaar of juist te licht beladen was. Dit los je op door de belading aan te passen, kleding uit de war te halen of door kleren die in de deuropening zijn gekomen te verwijderen. Als je wasmachine dan nog niet goed centrifugeert, kun je de afvoer ontstoppen. Werkt dit ook niet? Dan is het tijd om een monteur in te schakelen.

Deze artikelen zijn wellicht ook interessant voor jou