Mediamarkt Logo

Je wasmachine aansluiten in 5 stappen

unknown description

Of je nou gaat verhuizen of net een nieuwe wasmachine hebt gekocht, dit artikel zet overzichtelijk onder elkaar hoe jij jouw wasmachine stabiel en lekvrij aansluit. Een goede voorbereiding is het halve werk als je een wasmachine aansluit. Volg daarna de 5 stappen in dit artikel en je wasmachine is binnen mum van tijd klaar om de eerste was te draaien.

Voorbereidingen bij het aansluiten van je wasmachine

Voorbereidingen bij het aansluiten van je wasmachine

Het aansluiten van een wasmachine heeft wat voorbereiding nodig. Begin met het verzamelen van het juiste gereedschap en de accessoires. Je hebt nodig: een aanvoerslang met waterslot, accuboormachine, afvoerdop, afvoerslang, schroeven en pluggen, steunbeugel en optioneel een trekschakelaar of een y-stuk. Heb je een nieuwe wasmachine gekocht? Verwijder eerst de transportbouten. In de handleiding van je wasmachine staat hoe je ze losmaakt. Bewaar de transportbouten goed. Bij een toekomstige verhuizing heb je ze weer nodig.

Heb je het gereedschap in huis en zijn de bouten verwijderd? Volg dan deze 5 stappen:

  1. Kies een goede locatie voor de wasmachine.
  2. Sluit de wateraanvoerslang aan op de kraan.
  3. Sluit de afvoerslang aan.
  4. Sluit de wasmachine aan op een trekschakelaar.
  5. Test de wasmachine.

Stap 1) Kies een goede locatie voor de wasmachine

De locatie van je wasmachine moet aan 3 eisen voldoen. Allereerst moet de wasmachine stabiel staan, bij voorkeur op een beton- of tegelvloer. Heb je een houten vloer? Plaats de wasmachine dan zoveel mogelijk in de hoek voor de meeste stabiliteit, of schaf een betonnen tegel aan van minimaal 3 centimeter dik waar je de wasmachine op kunt plaatsen. Ten tweede moet er binnen het bereik van de aanvoer- en afvoerslang een watertoevoer en -afvoer zijn. Let dus goed op de lengte van de slangen. Tot slot moet de wasmachine in de buurt van een geaard stopcontact staan.

Stap 2) Wateraanvoer aansluiten op de kraan

Stap 2) Wateraanvoer aansluiten op de kraan

De volgende stap is het aansluiten van de wateraanvoerslang. Om lekkage te voorkomen is het belangrijk dat de rubberen ringen van deze aansluiting recht in de koppeling zitten. Vervolgens draai je de aanvoerslang vast aan de wasmachine. Dit punt zit vaak aan de achterkant in de rechterbovenhoek van je wasmachine. De andere kant van de wateraanvoerslang zet je aan de kraan.

Hier speelt het waterslot een belangrijke rol. Dit beschermt de machine tegen eventuele waterschade bij lekkage. Om te testen of alles goed vastzit, draai je de kraan open en controleer je beide aansluitingen op lekkage.

Stap 3) Het aansluiten van de afvoerslang

De afvoerslang zit vaak aan de machine vast en hoef je alleen nog maar in de afvoerbuis te stoppen. Zit er geen slang aan je wasmachine? Raadpleeg de handleiding van de machine voor instructies hoe je een nieuwe afvoerslang bevestigt. Een steunbeugel helpt bij het voorkomen van ongewenste knikken in de afvoerslang. Deze bevestig je in de muur boven de afvoerbuis, zodat de afvoerslang recht in de buis valt. Heb je een wasmachine, een droger en maar één afvoerbuis? Gebruik een y-stuk. Dit tussenstuk heeft 2 ingangen en plaats je direct in je afvoerbuis. Gebruik de brede ingang voor de afvoerslang van je wasmachine en de smalle ingang voor je droger.

Stap 4) Wasmachine aansluiten op trekschakelaar

Stap 4) Wasmachine aansluiten op trekschakelaar

Deze stap is alleen noodzakelijk als je de wasmachine in de badkamer of een andere vochtige ruimte plaatst. Een trekschakelaar is een waterdichte elektriciteitsaansluiting waarmee je kortsluiting door waterdamp voorkomt. Zo functioneert je wasmachine ook onder die omstandigheden veilig. Staat de wasmachine niet in de badkamer? Dan kun je nu de stekker in het geaarde stopcontact steken en ben je zo goed als klaar.

Stap 5) Testen van de wasmachine

Tijd voor een laatste test om je wasmachine aan te sluiten. Het is belangrijk dat de wasmachine volledig waterpas staat. Hiermee voorkom je geluidsoverlast en een trillende wasmachine bij het centrifugeren. Controleer dit door een waterpas boven op de wasmachine te leggen en de pootjes te verstellen totdat de meter aangeeft dat de machine waterpas staat. Als dit zo is, kun je een kort programma draaien om te testen of de wasmachine goed is aangesloten.

Uitdagingen bij het aansluiten van een wasmachine

Uitdagingen bij het aansluiten van een wasmachine

Als je bovenstaande stappen volgt, is het aansluiten van een wasmachine niet moeilijk. Wat wel een uitdaging kan zijn, is het plaatsen van een wasmachine en droger boven op elkaar. Onthoud dat de droger altijd boven op de wasmachine moet. Een wasmachine is veel zwaarder dan een droger en veroorzaakt bij het centrifugeren meer trillingen. Ook is het in dit geval nog belangrijker dat de wasmachine 100% waterpas staat. Voor het bevestigen van de droger kun je gebruikmaken van een stapelkit of wasmachinemeubel. Deze kun je eenvoudig zelf bevestigen of in elkaar zetten.

Veiligheidstips bij het aansluiten van een wasmachine

Voordat je begint met het aansluiten van je wasmachine, neem je de volgende veiligheidstips nog een keer door:

  • Verplaats een wasmachine nooit alleen. Ook bij het tillen of verhuizen van een droger heb je altijd 2 personen nodig.
  • Ga je boren bij het bevestigen van de steunbeugel? Draag gehoorbescherming en een bril.
  • Maak altijd gebruik van een geaard stopcontact.
  • Controleer de aansluitingen met de watertoevoer altijd extra goed. Je wilt voorkomen dat er lekkage ontstaat op een plek waar ook elektriciteit een rol speelt.
  • Plaats je een droger boven op de wasmachine? Lees de handleiding van de stapelkit of het wasmachinemeubel goed door en zorg ervoor dat je wasmachine volledig waterpas staat.

Bekijk soortgelijke artikelen