MM logo red

Zo ontstop je een verstopte wasmachineafvoer: 5 manieren

Thijs17 JANUARI 2024
unknown description

Loopt het water in de afvoerbuis van je wasmachine niet goed door of blijft er na een wasbeurt water in je wasmachine staan? Grote kans dat de machine verstopt zit. Deze 5 manieren lossen het probleem van een verstopte wasmachine op.

1) Gebruik kokend water

1) Gebruik kokend water

Probeer eerst om met behulp van een paar liter kokend water je afvoer te ontstoppen. Breng ongeveer 2 liter water aan de kook en draai de sifon (de zwanenhals) los. Er kan water lekken als je de sifon loshaalt, dus zet er even een emmer onder. Giet het kokende water voorzichtig in de afvoer. Als zeepresten of vuil de oorzaak zijn van de verstopping, maakt het hete water daar in ongeveer 15 minuten korte metten mee. Giet na deze tijd opnieuw water door de afvoer om te controleren of het nu wel goed doorloopt. Zorg er vervolgens voor dat de afvoer weer goed op je wasmachine aansluit.

2) Wasmachine ontstoppen met baking soda en azijn

Als kokend water alleen niet voldoende is, kun je proberen om baking soda en azijn toe te voegen. Giet een kopje soda in de afvoerleiding en voeg daar schoonmaakazijn aan toe. Laat het goedje heel even inweken voordat je er minimaal 2 liter kokend water doorheen laat stromen. Laat ongeveer 20 minuten intrekken en spoel het daarna grondig na met nog eens 2 liter kokend water.

3) Reinig met een ontstopper

3) Reinig met een ontstopper

Je kunt ook een ontstopper gebruiken om de verstopping in de afvoer van je wasmachine op te lossen. Gebruik bijvoorbeeld een ontstoppingsveer (of trekveer). Stop de veer zo ver mogelijk in de afvoerpijp en draai hem een paar keer rond. Trek hem nog een paar keer heen en weer om het vuil in de leiding los te maken. Het meeste vuil zal aan de veer blijven hangen, maar spoel de leiding zeker nog even door met warm of kokend water om ook de meest hardnekkige vuilresten weg te spoelen.

4) Gebruik een ontstoppingsmiddel

Je kunt ook gootsteenontstopper gebruiken om te proberen de afvoer van je wasmachine te ontstoppen. Deze heb je in 2 varianten: korrels en vloeibaar. Het hangt van het materiaal van je afvoer af of je dit ontstoppingsmiddel kunt gebruiken. Meestal is de afvoer gemaakt van pvc of metaal. Lees goed de verpakking van de gootsteenontstopper om te zien of jouw afvoer er tegen kan en volg de aanwijzingen op de verpakking.

5) Reinig het afvoerfilter

5) Reinig het afvoerfilter

Helpen bovenstaande oplossingen niet? Misschien zit het probleem dan wel in het afvoerfilter, en niet in de afvoer zelf. Het filter zit vaak achter een klepje onderaan je wasmachine. Verwijder het met behulp van een schroevendraaier en draai de dop los. De kans is groot dat er water uit het filter komt, dus houd een emmer en een dweil bij de hand. Maak het filter goed schoon in een sopje en plaats het daarna weer terug.

Hoe voorkom je een verstopte afvoer in je wasmachine?

Voorkomen is ook in het geval van een verstopte afvoer een stuk beter dan genezen. Maak daarom bijvoorbeeld eens in de 2 maanden het filter van je wasmachine schoon. Dit voorkomt niet alleen dat je afvoer verstopt raakt, maar draagt ook bij aan een langere levensduur van je wasmachine. Gebruik ook altijd de hoeveelheid wasmiddel die op de verpakking staat. Als je te veel wasmiddel gebruikt, hopen de zeepresten zich op en raakt de afvoer verstopt. Tot slot kan het geen kwaad om eens in de 3 maanden een van bovenstaande ontstoppingsmanieren toe te passen, ook als je machine niet verstopt is.

Mijn wasmachine loopt over: wat nu?

Mijn wasmachine loopt over: wat nu?

Is je wasmachine zo verstopt dat het water overloopt? Schakel dan de wasmachine uit en sluit de watertoevoer af om verdere schade te voorkomen. Vervolgens is het belangrijk om het gelekte water zo snel mogelijk op te ruimen om schade aan de vloer of elektrische onderdelen te beperken. Probeer altijd eerst een van de bovenstaande methodes om de verstopping te verhelpen. Als je niet zeker bent van de oorzaak of het probleem niet zelf kunt oplossen, is het verstandig om een professionele loodgieter in te schakelen.

Bekijk soortgelijke artikelen