Wat verbruikt een wasmachine aan energie en water?

Wasmachines zijn niet meer weg te denken uit Nederlandse huishoudens. Vanzelfsprekend kost het wel stroom en water om je kleding, handdoeken en dekbedovertrek weer lekker fris te laten ruiken. Op deze pagina lees je wat een wasmachine precies verbruikt.

Hoeveel water gebruikt een wasmachine?

Hoeveel water gebruikt een wasmachine?

Gemiddeld gebruikt een wasmachine 50 tot 60 liter water per wasbeurt. Op het energielabel van je wasmachine staat onder het symbool van de waterkraan hoeveel water jouw apparaat precies verbruikt. Dit aantal is gebaseerd op een was die je draait met het Eco 40-60 programma. Als je een nieuwe wasmachine koopt, is het slim om te kijken welke waterbesparende functies er op een machine zitten. Dit verschilt sterk per merk en model wasmachine. Voorbeelden van wasmachines met waterbesparende en energiezuinige functies zijn de Samsung Bespoke en de Samsung QuickDrive.

Hoeveel verbruikt een wasmachine aan stroom?

Hoeveel stroom jouw wasmachine verbruikt, lees je af van het energielabel. Hierop staat het aantal kilowattuur (kWh) aan stroom dat je wasmachine verbruikt in 100 wasbeurten. Net als bij het waterverbruik gaat het energielabel hierbij uit van een wasbeurt met het Eco 40-60 programma. In totaal zijn er 6 energieklassen, waarbij energielabel A het zuinigste is en label F het minst zuinige. Wanneer je een wasmachine combineert met een wasdroger, wordt het energieverbruik hoger. Kies bij voorkeur dus altijd een efficiënte wasmachine en een energiezuinige wasdroger. Dit is goed voor het milieu en scheelt jou uiteindelijk ook geld.

Hoeveel energie gebruikt een wasmachine per jaar?

In onderstaande tabel zie je precies hoeveel kWh een wasmachine met elk energielabel jaarlijks ongeveer verbruikt en hoeveel dat kost. Het precieze energieverbruik hangt uiteraard ook af van hoe vaak je wast.

EigendomEnergieverbruik (per jaar)Energiekosten per jaar*
Energielabel A

105 kWh

€ 42

Energielabel B

121 kWh

€ 49

Energielabel C

147 kWh

€ 59

Energielabel D

152 kWh

€ 61

Energielabel E

172 kWh

€ 69

Energielabel F

194 kWh

€ 78

*Als je minder dan 2900 kWh per jaar verbruikt, betaal je € 0,40 per kWh

Hoeveel energie gebruikt een wasmachine per wasbeurt?

Het aantal kilowattuur dat op het energielabel staat, geldt voor 100 wasbeurten. Als je dat getal op je energielabel door 100 deelt, heb je een goede inschatting van het energieverbruik van je machine per wasbeurt. Het exacte energieverbruik verschilt per model, type en wasprogramma, maar per energielabel levert het ongeveer de volgende cijfers op:

EigendomEnergieverbruik (per jaar)Energiekosten per wasbeurt
Energielabel A

0,47 kWh

€ 0,19

Energielabel B

0,55 kWh

€ 0,22

Energielabel C

0,67 kWh

€ 0,27

Energielabel D

0,70 kWh

€ 0,28

Energielabel E

0,78 kWh

€ 0,31

Energielabel F

0,88 kWh

€ 0,35

Bekijk soortgelijke artikelen