MM logo red

Wat zijn de meest voorkomende tv-maten en welke afmetingen heb jij nodig?

Femke10 MEI 2023
unknown description

Welk formaat tv het beste bij jou past, hangt van meerdere factoren. Als je bijvoorbeeld dicht op je tv zit, is een kleinere televisie beter dan een groter exemplaar. Hier lees je welke tv-maten het meeste voorkomen en ontdek je welk formaat televisie voor jou het meest geschikt is.

De meest voorkomende tv-maten en hun ideale kijkafstand (in inch en centimeter)

EigendomTv-maat (inch)Tv-maat (cm)Breedte (cm)Hoogte (cm)Ideale kijkafstand

32

81

73

43

Tot 2,5 meter

43

109

97

57

1,5 tot 3 meter

50

127

111

64

2 tot 3,5 meter

55

140

123

71

2 tot 4 meter

65

165

145

83

Vanaf 3,5 meter

Waar let je op als je de juiste afmetingen voor jouw tv kiest?

Waar let je op als je de juiste afmetingen voor jouw tv kiest?

Om de juiste afmetingen voor jouw nieuwe televisie te bepalen, let je op 3 zaken. Ten eerste bepaal je de kijkafstand tussen de tv en je bank. Ten tweede houd je rekening met de grootte van de kamer waar je tv komt te staan. Ten derde speelt ook de hoogte van je kamer een rol. Aan de hand van deze gegevens bepaal je het ideale tv-formaat voor jou. De grootte van een tv wordt uitgedrukt in inch (1 inch is ongeveer 2,5 centimeter). Dit aantal geeft aan hoe groot het tv-scherm is en dit wordt diagonaal (van linksboven naar rechtsonder) gemeten.

1) De kijkafstand tussen je bank en televisie

1) De kijkafstand tussen je bank en televisie

Welke formaat tv bij jouw situatie past, is in grote mate afhankelijk van de kijkafstand. Dit is het aantal meter tussen je tv-scherm en je bank. Hoe groter de kijkafstand, hoe groter je tv moet zijn om fijn te kijken. Als je minder dan 2,5 meter van je scherm afzit, is een kleine tv met een beeldformaat van maximaal 32 inch ideaal. Ligt de kijkafstand ergens tussen de 2 en 4 meter, dan raden we een middelgrote tv tussen de 40 en 58 inch aan. Als je meer dan 3,5 meter van het beeldscherm vandaan zit, past een grote tv van 60 inch of groter goed bij je.

2) De grootte van je kamer

2) De grootte van je kamer

Naast de kijkafstand speelt ook de grootte van de kamer waar je een tv voor zoekt een rol bij de ideale inchmaat. Je wilt namelijk niet dat de helft van de ruimte gevuld is met televisie. Zoek je een tv voor je slaapkamer, eetkamer of werkkamer, dan is een kleine tv het best. Middelgrote tv’s passen weer beter in grotere ruimtes, zoals de woonkamer of zolder. Als je echt veel ruimte overhebt in je kamer en een soort thuisbioscoop wilt creëren, dan komen de grote tv’s in beeld.

3) De hoogte van je plafond

3) De hoogte van je plafond

Als je jouw tv gaat ophangen, speelt ook de hoogte van je plafond een grote rol bij het bepalen van je tv-grootte. Je kunt je voorstellen dat hoe hoger je tv hangt, hoe groter de kijkafstand wordt en hoe groter de ideale inchmaat van de televisie is. Onze tip: probeer de televisie altijd zo te hangen dat het bovenste gedeelte van het beeldscherm op ooghoogte hangt. Zo krijg je minder snel last van je nek als je veel tv kijkt. In de praktijk werkt dit niet altijd en komt je tv hoger aan de muur te hangen. Lees hieronder meer over de ideale hoogte om je tv op te hangen.

Zo meet je zelf de grootte van je eigen tv

Zo meet je zelf de grootte van je eigen tv

Weet je niet zeker welke inchmaat je huidige tv heeft en kun je de handleiding niet vinden? Dit kun je zelf opmeten door met een meetlint of een grote liniaal (pas op dat je het scherm niet beschadigt) van de linkerbovenhoek tot de rechteronderhoek te meten. Belangrijk hierbij is dat je alleen het scherm meet en niet de behuizing aan de voorkant van de tv. Om van centimeters naar inch te gaan doe je de diagonaal van het scherm in cm keer 0,39. Als je dit getal afrondt, weet je het formaat van je televisie.

Bekijk soortgelijke artikelen