Mediamarkt Logo

Wat is oled en wanneer kies je een oled-tv?

Heeft jouw oude kijkbuis het begeven en moet je een nieuwe tv kopen? Of wil je de overstap van de traditionele HD-televisie naar oled maken? Dan is het handig om te weten wat een oled-tv is, hoe oled werkt en of oled bij je past. En natuurlijk vind je op deze pagina ook meteen onze beste oled-tv’s.

Wat is een oled-tv?

Wat is een oled-tv?

Oled gaat over de techniek van het beeldscherm en is een afkorting van organic light emitting diode. Een oled-scherm bestaat uit allemaal piepkleine pixels die los van elkaar licht geven als er stroom doorheen gaat. Iedere pixel is dus zijn eigen minilichtbron, wat het tv-scherm heel precies maakt. Het scherm heeft geen achtergrondverlichting nodig, zoals bij led-tv’s nog wel het geval is. Omdat de pixels apart van elkaar aan- en uitgaan, is zwart ook echt gitzwart (de pixel staat dan uit) en wit echt helderwit. Je kunt je voorstellen dat de contrasten hierdoor heel goed zijn.

De voordelen van oled

De voordelen van oled

Oled-tv’s hebben geen achtergrondverlichting en zijn daardoor dun, licht en energiezuinig. Omdat de pixels apart van elkaar aan- en uitgaan, zie je scherp beeld met mooie contrasten en diepe zwartwaardes.Ook actiebeelden zien er soepel uit op een oled-tv. Dit komt door de hoge reactiesnelheid van de pixels. Door de grote kijkhoek van oled-televisies zie je zelfs als je schuin voor de televisie zit alles scherp en tot in de kleinste details.

De nadelen van oled

De nadelen van oled

In een verlichte kamer valt de helderheid van een oled-tv wat tegen. Zeker als de zon erop staat, is je beeld minder goed. Ook kun je hinderlijke reflecties zien door omgevingslicht. Dit is natuurlijk op te lossen door de gordijnen dicht te doen of het licht te dimmen. Tot slot bestaat er een klein risico op inbranden van het scherm. Dit gebeurt vooral als je een dag lang naar hetzelfde kanaal kijkt; het logo van de zender kan dan inbranden. Oled-tv’s zijn er vanaf 42 inch, er zijn geen kleine oled-tv’s.

Wat is een 4K-oled-tv?

Wat is een 4K-oled-tv?

Wat een oled-tv is, weet je nu. Maar wat is ook alweer 4K? De term 4K betekent dat de tv een 4 keer hogere resolutie heeft vergeleken met een HD-televisie. Een 4K-tv heeft dus 4 keer zoveel pixels, waardoor het beeld 4 keer scherper is dan van een ‘normale’ tv. Op een 4K-tv zie je dus veel meer details. Tel hier de techniek van oled bij op (de pixels die apart van elkaar aan- en uitgaan) en je kunt je voorstellen dat je scherp en contrastrijk beeld ziet. Hiervoor moet de tv wel groot genoeg zijn. Daarom zijn deze televisies er vanaf 40-inch.

Is een oled-tv wat voor jou?

Is een oled-tv wat voor jou?

Een oled-tv is iets voor jou als je van contrastrijk beeld houdt, met mooie diepzwarte en helderwitte tinten. Vooral sfeervol, schemerig beeld, komt op een oled-televisie goed tot zijn recht. Ook als je met zoveel mensen bent dat er altijd wel iemand schuin voor het beeld zit, is een oled-tv geschikt voor jou. Kijk jij veel tv overdag en wil je niet met de gordijnen dicht zitten of het licht uitdoen? Dan kan je beter een Qled-tv kiezen. Hier lees je meer over Qled-tv’s en het verschil tussen oled en Qled.

Onze beste oled-tv’s

En, past een oled-tv bij jou? En weet je al of je voor een smart-tv, 4K-televisie of oled-tv met Ambilight-verlichting gaat? Om je op weg te helpen, hebben we een selectie van onze beste oled-tv’s voor je klaargezet.