MM logo red

Wat is 4K-resolutie (uhd) op je tv?

Femke14 FEBRUARI 2023

Als je een nieuwe tv uitzoekt, kom je een heleboel technische termen tegen, zoals 4K. Op deze pagina lees je wat 4K-resolutie precies is en wat het verschil is met bijvoorbeeld 8K. Zo vind je een tv die echt bij jou past.

Wat is 4K?

Wat is 4K?

De term 4K wordt gebruikt voor tv’s met een 4 keer hogere resolutie dan ‘gewone’ high definition-televisies (hd-televisies). Dit betekent: 4 keer zoveel pixels. Pixels zijn heel kleine lichtgevoelige puntjes op je scherm. Al die pixels samen vormen het beeld op je tv. Hoe meer pixels, hoe scherper het beeld. Je weet nu dat het beeld van een 4K-tv 4 keer scherper is dan van een normale tv. Op een 4K-tv zie je echt meer details. Je tv-scherm moet wel groot genoeg zijn, vanaf een 40-inch-scherm begin je dit verschil in scherpte te zien.

Wat is het verschil tussen 4K-resolutie en Ultra HD (uhd)?

Als je zoekt naar televisies met 4K-resolutie, kom je waarschijnlijk ook de term Ultra HD (uhd) tegen. Uhd is hetzelfde als 4K, dus er is geen verschil.

Wat zijn de voordelen van een 4K-tv?

Wat zijn de voordelen van een 4K-tv?

Het belangrijkste voordeel van een 4K-tv zit hem in de resolutie. Omdat deze tv’s 4 keer meer pixels hebben vergeleken met Full HD-tv’s, zie je een veel scherper beeld. Een ander voordeel is dat er al veel 4K-content is, bijvoorbeeld films en series die je via grote streamingdiensten bekijkt (zoals Netflix, YouTube, Amazon Prime Video en Videoland). Zeker op televisies van 40 inch en groter zie je duidelijk verschil in beeldkwaliteit. Dit maakt 4K ook voor gamers heel interessant.

Wat is het verschil tussen 4K en Full HD?

Wat is het verschil tussen 4K en Full HD?

Het is ondertussen geen verrassing meer, ook het verschil tussen 4K en Full HD heeft met pixels te maken. Een televisie met 4K heeft in totaal ruim 8 miljoen pixels, terwijl een Full HD-televisie er ongeveer 2 miljoen heeft. Hoe groter de tv, hoe meer je het verschil merkt tussen 4K en Full HD. Bijna alle tv’s vanaf 40 inch (102 centimeter) zijn al uhd en ook onze beste tv’s hebben allemaal 4K-resolutie.

4K of 8K: welke tv kun je het best kopen?

4K of 8K: welke tv kun je het best kopen?

Terwijl we het hier over 4K hebben, wacht de volgende beeldschermknaller 8K al op zijn grote doorbraak. Je raadt het al: 8K-tv’s hebben weer 4 keer meer pixels (7680 x 4320) vergeleken met 4K-tv’s. Welke tv je het beste kunt kopen, hangt af van je wensen en hoeveel geld je wilt uitgeven aan een tv. 8K-tv’s zijn duurder, maar geven nóg scherper beeld. De meeste 8K-tv’s zijn tussen de 65 inch en 85 inch, al bestaan er ook kleinere 8K-modellen van bijvoorbeeld 55 inch.

Past een tv met 4K-resolutie bij jou?

Past een tv met 4K-resolutie bij jou?

Een tv met 4K-resolutie past bij jou als je van streamen houdt en veel films en series kijkt. Grote streamingdiensten bieden hun content namelijk aan in 4K. Als je vooral veel televisieprogramma’s kijkt, heb je 4K (uhd) niet nodig. Er zijn in Nederland namelijk bijna geen televisiezenders die hun tv-programma’s in 4K uitzenden. Als je van gamen houdt, is 4K weer wel helemaal top. Veel van de beste game-tv’s hebben 4K, omdat het veel lekkerder speelt met haarscherp beeld.

Is een van deze 4K-tv’s iets voor jou?

Overtuigd dat een 4K-tv iets voor je is? Dan kan het grote vergelijken en kiezen beginnen! Wat dacht je van een oled-tv met 4K-resolutie bijvoorbeeld? Doordat bij oled-tv's iedere pixel zelf licht geeft, zie je naast scherp beeld ook mooie contrasten en heldere kleuren. Zwart is bij oled ook echt diepzwart. Hier zie je alvast een paar mooie 4K-televisies:

Bekijk soortgelijke artikelen