MM logo red

Hoe kun je streamen naar de tv?

Femke22 MEI 2023
unknown description

Wil je graag jouw favoriete films, series en muziek op een groter scherm bekijken? Dan is streamen – of casten, zoals het ook genoemd wordt – naar je televisie de ideale oplossing. Maar hoe werkt dat precies? In dit artikel leggen we uit hoe je gemakkelijk streamt vanaf jouw telefoon, laptop en via een Chromecast. Ontdek welke streamingsmogelijkheden er zijn en hoe je stap voor stap van je apparaat naar de televisie cast.

Wat is streamen precies?

Wat is streamen precies?

Streamen is het direct afspelen van muziek- of videobestanden op een apparaat via internet. Ergens naartoe streamen betekent dat je draadloos via het ene apparaat bestanden afspeelt op het andere apparaat. Dat is precies wat er gebeurt als je naar een televisie streamt. Via je telefoon of laptop speel je YouTube-filmpjes, Netflix-series of Spotify-lijsten af op je tv. Streamen naar je tv is handig, omdat je heel eenvoudig je favoriete content op een groter scherm bekijkt. Het is slim om hiervoor een smart-tv te kopen, want die heeft vaak al streamingopties ingebouwd. Toch kun je elke televisie zelf ‘slim’ maken met behulp van een Chromecast.

Naar de tv streamen met een Chromecast

Naar de tv streamen met een Chromecast

Een Chromecast is een klein apparaat dat je via de HDMI-poort op je tv aansluit. Vervolgens stream je via de Chromecast naar je tv. Zorg dat je telefoon, tablet of laptop op hetzelfde wifi-netwerk is aangesloten als de Chromecast en check of je de laatste versie van de Google Home-app hebt (deze staat vaak al standaard op je smartphone of tablet geïnstalleerd). Als dit het geval is, zie je in apps als Netflix, YouTube of Spotify het cast-icoontje (een rechthoek met een schuin wifi-teken in de linkeronderhoek). Klik op dit teken in de app en stream de content naar je tv.

Zo stream je van een telefoon naar de tv

Zo stream je van een telefoon naar de tv

Streamen van een telefoon naar een televisie is niet ingewikkeld. Volg deze stappen en het is zo geregeld:

  • Stap 1) Verbind je telefoon met hetzelfde wifi-netwerk als de televisie met ingebouwde Chromecast.
  • Stap 2) Open de Google Home-app op je telefoon
  • Stap 3) In de app zie je verschillende tegels met apparaten. Tik op de tegel met de naam van jouw apparaat en houd deze even vast.
  • Stap 4) Tik op het cast-icoon en kies ‘scherm casten’.

Via de Google Home-app regel je eigenlijk alles. Hier pas je het volume aan, ga je direct naar je favoriete streamingsdienst en beëindig je het casten weer als je klaar bent met streamen.

Heb je een iPhone? Zo stream je naar een Android-tv

Heb je een iPhone? Zo stream je naar een Android-tv

Als je een iPhone en een Android-tv hebt, kun je ook prima streamen. Hiervoor maak je gebruik van AirScreen. Dit is een app die je installeert op je Android-tv. Vervolgens laat je via de app van AirPlay de content van je iPhone op de tv zien. Zo kun je bijvoorbeeld films, series of foto's op een groot scherm bekijken.

Streamen naar een Samsung-tv

Streamen naar een Samsung-tv

Samsung-tv’s hebben een eigen besturingssysteem (TizenOS), zonder ingebouwde Chromecast. Om toch te kunnen streamen naar een Samsung-tv, heb je een losse Chromecast nodig. Deze sluit je aan op dezelfde manier zoals beschreven in ‘Naar de tv streamen met een Chromecast’.

Vanaf je laptop naar de tv streamen

Bekijk soortgelijke artikelen