Mediamarkt Logo

Alles wat je moet weten over Qled- en Neo Qled-tv’s

Wil jij je nog wat meer in Qled verdiepen voordat je een nieuwe televisie koopt? Op deze pagina lees je wat Qled is, wat het verschil is met Neo Qled en of een Qled-tv bij jou past.

Wat is een Qled-tv?

Wat is een Qled-tv?

Qled is een uitvinding van Samsung en is een afkorting van quantum dot light emitting diode. Hartstikke handige kennis als je ooit nog eens met De slimste Mens meedoet. Qled lijkt op led: het scherm heeft net als bij led-tv’s achtergrondverlichting. Daaroverheen ligt een laag met nanokristallen, ook wel quantum dots genoemd. Deze geven zelf geen licht; ze versterken het licht van de lichtbron in de tv. Ze zitten dus tussen de achtergrondverlichting en de pixels in. Omdat het licht eerst door de nanokristallen gaat voordat het bij de pixels komt, spatten de kleuren van je scherm en zie je kristalhelder beeld.

Wat is een Neo Qled-tv?

Wat is een Neo Qled-tv?

Neo Qled is een nog betere beeldtechniek van Samsung. Bij Neo Qled-tv’s bestaat de achtergrondverlichting niet uit gewone ledlampjes, maar uit mini-ledlampjes. Deze mini-leds zijn 40 keer kleiner dan de leds in een Qled-tv. Er passen een heleboel mini-leds in het led-paneel van de televisie, waardoor de belichting van de nanokristallen veel preciezer is. Dit zie je terug in het beeld: zwarte delen die op een Qled-tv grijs lijken, zijn op een Neo Qled-tv wel écht zwart. Hierdoor is het contrast beter en zie je ook geen gloed meer rondom bijvoorbeeld een heel licht voorwerp (het bloomingeffect, bijvoorbeeld rondom een witte bal).

De voordelen van Qled

De voordelen van Qled

Op een Qled-tv zie je dankzij de nanokristallen (de quantum dots) erg helder en scherp beeld endoor het enorme kleurbereik mooie levensechte kleuren.Qled-televisies hebben geen last van reflecties;zelfs bij daglicht of een felle lamp zie je helder beeld. De kans op inbranden is erg klein bij Qled- en Neo Qled-tv’s en deze televisies hebben volgens Samsung een lange levensduur. Een voordeel ten opzichte van bijvoorbeeld oled-tv’s is dat Qled-tv’s er ook in kleine formaten zijn (vanaf 32 inch).

De nadelen van Qled

De nadelen van Qled

Liefhebbers van zwarter dan zwart, neigen waarschijnlijk naar een oled-tv, want door de ledlampjes in Qled-tv’s is zwart toch net iets grijzer. Neo Qled lost dit goed op, dus je kunt ook overwegen om een Neo Qled-tv te kopen. Bij Qled-tv’s moet je vrij recht voor de tv zitten (niet verder dan 55 graden schuin). Dit komt door de kleine kijkhoek. Qua energieverbruik zijn deze televisies minder energiezuinig dan oled- en led-tv’s.

Past een Qled-tv bij jou?

Past een Qled-tv bij jou?

Als je van kristalheldere beelden vol details en een zee van kleuren houdt, is een Qled-tv echt iets voor jou. Je moet wel centraal voor de tv zitten. Hoe groter jouw hoek is ten opzichte van de tv, hoe minder goed het beeld wordt. De gordijnen kunnen openblijven, want je hebt met deze televisies weinig last van reflecties. Wil je diepzwarte tinten zien, overweeg dan een Neo Qled-tv of een oled-tv. Als je wilt weten wat een oled-tv is, lees je hier de verschillen tussen oled en Qled.

Bekijk onze beste Qled-tv’s

Sta je te trappelen om een Qled-tv te kopen? Hieronder zie je alvast een mooie selectie. Het zijn allemaal smart-tv’s. Je hoeft alleen nog even te bedenken hoe groot die mag zijn en of je een Full HD-, 4K- of 8K-televisie neemt. En of je een Qled of Neo Qled kiest natuurlijk. Veel kijkplezier!